Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anayasa’nın 83. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Anayasa Komisyonu’nda Kabul Edildi

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Anayasa’nın dokunulmazlık maddesinde değişiklik yapılması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.Anayasanın dokunulmazlık kapsamına giren 83. maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Anayasa Komisyonu’nda...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 00:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 00:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Anayasa’nın dokunulmazlık maddesinde değişiklik yapılması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.
Anayasanın dokunulmazlık kapsamına giren 83. maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiği tarihten itibaren uygulanmaya başlayacak.
Geçici maddede şu ifadeler yer alıyor:
“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM’ye veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.”
“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.”
“Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça "tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”
Aynı madde ile ayrıca bir milletvekili hakkında, seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılıyor. TBMM’de halen 550 kadar fezleke bulunurken, bunlardan en az yarısının HDP milletvekilleri hakkında olduğu belirtiliyor. (AUO-
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.