Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'ya kritik mesaj: İncirlik Üssü...

Türkiye'den İncirlik konusunda yumuşama mesajı geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın dostane tutumunu sürdürmesi şartıyla Alman parlamenterlerin İncirlik'i ziyaret edebileceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2016 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2016 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'ya kritik mesaj: İncirlik Üssü...
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin İncirlik üssündeki Alman birliğini ziyaretiyle ilgili anlaşmazlıkta yumuşama sinyali verdi.

Çavuşoğlu, Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ziyaret izniyle ilgili olarak "Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini" söyledi. Çavuşoğlu, "Almanya'nın Türkiye'ye olumsuz davranması durumunda ise ziyaret yasağının sürebileceğini" dile getirdi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni tehcirini "soykırım" olarak nitelendiren kararı onayladığı haziran ayından bu yana Alman parlamenterlerin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmiyor.

BERLİN'İN AÇIKLAMASI HAVAYI YUMUŞATTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin'deki G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından "önümüzdeki günlerde ziyaret izniyle ilgili olumlu haberler beklediğini" söylemişti.

Alman hükümetinin soykırım kararının hukuki açıdan "bağlayıcı olmadığını" vurgulamasının gerginliğin azalmasında rol oynadığı tahmin ediliyor. Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier de ziyaret yasağının kalkacağı umudunda olduğunu söylemişti. Merkel ve Steinmeier Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamaya katılmamıştı.

İNCİRLİK'E ALMAN YATIRIMI

Pürüzlerin ortadan kalkmasından sonra Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin 4-6 Ekim tarihleri arasında IŞİD ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyona stratejik destek sağlamak amacıyla İncirlik'te üslendirilen Alman birliğini ziyaret etmesi bekleniyor.

Almanya, İncirlik'e 200'ün üzerinde asker, Tornado tipi 6 keşif ve bir de yakıt ikmal uçağı göndermişti. Hafta başında Savunma Bakanlığı Almanya'nın İncirlik üssüne 58 milyon Euro'luk yatırım yapacağını duyurmuştu.

Türkiye, Federal Meclis'in Ermeni soykırımı kararının ardından Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin vermiyordu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.