Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'AKP'nin Kürt sorununu, oy için istismar etmesi duygusal kopuşu derinleştirdi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AK Parti'nin Kürt sorununu, eşit vatandaşlık ve demokrasi temelinde samimiyetle ele almak yerine, 12 yıllık iktidarı boyunca oy için istismar etmesinin duygusal kopuşu daha da derinleştirdiğini...

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2014 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2014 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AK Parti'nin Kürt sorununu, eşit vatandaşlık ve demokrasi temelinde samimiyetle ele almak yerine, 12 yıllık iktidarı boyunca oy için istismar etmesinin duygusal kopuşu daha da derinleştirdiğini söyledi.

    Yazılı bir açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendilerinin 6 yıl önce ifade ettiği Kürtlerdeki 'duygusal kopuşu' ancak şimdi ifade etmeye başlamasının olumlu olmakla birlikte, bu kopuşu onarmak için acil çözüm yollarına girişmemesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

    Kürtlerin eşit vatandaşlık ilkesinden uzak devlet politikaları nedeniyle aidiyet duygularının zayıfladığını, meselenin çözümünde anahtarın vatandaşlık aidiyetini güçlendirmek olduğunu, tam 6 yıl önce, 18 Şubat 2008 tarihinde Yeni Şafak gazetesinde Mehmet Gündem imzası ile çıkan mülakatında Davutoğlu'nun kullandığı ifadeyi kullanarak belirttiğini hatırlatan Tanrıkulu, Kürtlerin yaşadığı esas sorunun, devlet adına yapılan hukuksuz uygulamalar nedeniyle zaman içerisinde oluşan 'duygusal kopuş' olduğunun altını da ayrıca defalarca çizdiğini aktardı.

    Daha sonraki süreçte de gerek şahsı, gerekse de CHP olarak bu tespiti defalarca tekrarlayarak, hükümeti acilen bu duygusal kopuşu ortadan kaldıracak vatandaşlık aidiyetini güçlendirecek somut ve inandırıcı bir programı tüm kamuoyunun gözü önünde, şeffaf biçimde ortaya koymaya çağırdıklarını anlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Ayrıca bu temel tespit doğrultusunda ortaya koyduğumuz somut öneriler ne yazık ki AKP hükümetleri tarafından istikrarlı bir biçimde görmezden gelindi ve TBMM gündemine getirilmesi engellendi. AKP’nin bu reddiyeci tutumuna rağmen, duygusal kopuşun eşit vatandaşlık temelinde giderilmesi doğrultusunda atılan olumlu adımların tamamını destekledik. Ancak ne yazık ki iktidarın Kürt sorununa ilişkin doğru tespitleri yapmakta bu denli gecikmesi, bizim çok önceden yaptığımız tespit ve somut önerilere ısrarla kulak tıkaması sorunun daha da derinleşmesine, toplumsal barışın yeniden inşası için hayati önem taşıyan yılların kaybedilmesine neden oldu. AKP'nin Kürt sorununu, eşit vatandaşlık ve demokrasi temelinde samimiyetle ele almak yerine, 12 yıllık iktidarı boyunca oy için istismar etmesi, duygusal kopuşu daha da derinleştirmiştir. AKP’nin, Davutoğlu'nun bizim 6 yıl gerimizden gelerek bugün nihayet tespit ettiği duygusal kopuşu artırmak dışında bir faaliyet yürütmemiştir. CHP'nin somut çözüm önerilerine bugüne dek kulak verilseydi hiç kuşku yok ki duygusal kopuşun giderilmesinde çok daha büyük mesafe kat edilmiş olurdu. Ancak, 6 yıl sonra da olsa, Davutoğlu'nun sorunu en azından tespit etmesi, CHP'nin tespit ve önerilerinin doğruluğunu kavramasını olumlu görüyorum. Umarım Davutoğlu bizim tespitimizi tekrarlamakla yetinmez ve Kürt sorununda barışa doğru somut, kalıcı, şeffaf adımlar hızla atılır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.