Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Partili Demiröz, ABD seçimlerini değerlendirdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) seçimin beklenmeyen bir sonuç olarak nitelendirildiğini belirterek, “Bizi kimin seçildiği değil Amerika’nın dünyaya tavır ve...

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2016 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2016 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) seçimin beklenmeyen bir sonuç olarak nitelendirildiğini belirterek, “Bizi kimin seçildiği değil Amerika’nın dünyaya tavır ve davranışları ilgilendirir” dedi.
ABD seçimleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Demiröz, kendileri açısından kimin seçilmiş olmasının herhangi bir önem arz etmediğini söyledi. Demiröz, “Amerika’nın dünyadaki tavır ve davranışları bizi ilgilendiriyor. Tabi Trupm biraz daha milliyetçi duruşla seçildi. Bu süreçte doların yükselmesinin geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü global dünyada doların yükselişinin Amerika’nın çok fazla işine gelmeyeceğini hep beraber göreceğiz. Daha da stabil bir seviyeye ineceğini bekliyoruz. Ülkemizde dış borçları dolar üzerinden olan bir ülke için hem milli gelir açısından hem de diğer dış borçlar açısından, bizim için doların yükselmesi çok uygun bir şey değil, ama biz kendi yatırımlarımız ve dinamiklerimizi harekete geçirmek suretiyle içteki ve piyasadaki üretimi arttırmak suretiyle ben bu sorunu aşacağımızı düşünüyorum. Biz 27 çeyrekte büyüyoruz. Özellikle üçüncü çeyrekte ben 1 civarında büyüyeceğimizi bekliyorum. İç tüketimde ağustos ayındaki sanayi üretim verileri de yüksek çıktı. Son çeyrekte de bunun daha da yukarılara çıkacağını, yıllık gene 2,8’lerde kapatacağımıza inanıyorum. Çin ve Hindistan’ı çıkarırsanız bu da dünya ortalamalarına göre gelişmekte olan ülkelere göre iyi bir oran olduğunu göreceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin büyümesiyle ilgili iç tüketimin çok önemli olduğunu ifade eden Demiröz, “Büyümeyle ilgili ki iç tüketim çok önemlidir. Bizim durgunluk dediğimiz olaya kapılmamamız lazım. O nedenle kamunun bankalarda aşağı yukarı 120 milyar lirası ve devlet iç borçlanma senetlerinde de 100 milyar lirasının olduğu biliniyor. Kamu büyük ihtimalle içteki yatırımcılara, sanayicilere, inşaata ve inşaat işlerindeki müteahhitlere bu borçlarını ödemesi lazım. Piyasaya bol miktarda para sürüldüğü zaman vatandaşın eline geçen para yükseldiği takdirde tüketim artacak ve tüketimde üretimi tetikleyecektir. Böylece son çeyrekte de büyümenin yine pozitif çıkacağını bekliyoruz. Piyasadaki bu parayı arttırıcı şeyler ve enflasyonu arttırmamak kaydıyla yani para basma yönünde asla değil, Sayın Maliye Bakanımızın da ifade ettikleri gibi değişik vergilerde indirime gidilerek piyasadaki para arzını yüksek tutabiliriz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.