Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti, torba kanununa yeni madde ihdas etti

TBMM Genel Kurulunun 84. birleşimi saat 14.00'da yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Kamuoyunda torba kanunu olarak bilinen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2015 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2015 22:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TBMM Genel Kurulunun 84. birleşimi saat 14.00'da yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Kamuoyunda torba kanunu olarak bilinen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülüyor. Kanun Teklifinin 28. maddesi kabul edildi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yeni madde ihdasına dair iki önerge olduğunu söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "İç Tüzük'e göre çok açık hüküm var; 87'ye göre yeniden madde ihdası yapılıp görüşülemez. Yani, böylesi bir teklif daha önce Meclis Başkanlığı'na verilmediği için, komisyona da gelmediği için, komisyon raporunda da yer almadığı için böylesi bir madde ihdası, AK Parti grubunun verdiği 29'uncu maddeyle ilgili madde ihdası yapılamaz." dedi.

Bunun üzerine Yakut, usul tartışması açtı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, bu konuda Genel Kurul'un farklı uygulamaları olduğunu, yeni madde ihdaslarında zaman zaman mutabakat olmadan da madde numarası geçen tekliflerde de madde ihdası yapıldığının görüldüğünü savundu.

Hasip Kaplan da, "Arkadaşlar, bu boru hatlarının taşımasından, petrolün mal teslim ve hizmetinden hangi şirketler yararlanıyor? Haydi bir çıkın açıklayın bana, açıklayan bana. TANAP'ı, BTC'yi, Mavi Akım'ı -Kerkük Yumurtalık da var- Kerkük-Yumurtalık'tan Zaho'ya kadar olan petrol hattını hangi şirkete verdiniz, onu da açıklayın. Yüzde kaç komisyonla daha ucuza verdiniz? Onu da açıklayın ki milyar dolarlar nasıl bu son dakika önergeleriyle birilerine cukka oluyor, bunu da millet bilsin. Hani, gecenin bu vaktine geldik, yorulduk diye bu tür önergeler görüşülemez." şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise "Yeni madde ihdası olduğu için, zamanında da verilmediği için, ben bunu işleme koymuyorum. dedi. Lehinde olduğumuz tutum budur. Sonrasındaki gelişmeyi size aktardım, bu önerge bu çerçevede geldi, dolayısıyla ben burada Genel Kurul'un oyuna sunulacak veya Başkan'ın başlangıçtaki ilk tutumunu değiştirecek bir durum görmüyorum. Eğer Halkların Demokratik Partisi 'ben bu önergeye hiçbir şekilde katılmıyorum' diyor ise o zaman ara verelim, yeniden bir daha bir görüşme yapalım. Yoksa, oylamaya sunulması gereken bir durum bence yoktur." ifadelerini kullandı.

Yakut ise "Yeni madde ihdasına ilişkin önergenin işleme alınmasına yönelik itiraz üzerine açılan usul görüşmesinde lehte ve aleyhte görüşleri birlikte dinledik. İç Tüzük'ün 63'üncü maddesindeki usul görüşmesinden sonra başkanın gerekiyorsa oya başvurabileceğine yönelik hüküm doğrultusunda Başkanlığın yeni madde ihdası önergesinin işleme alınması yönündeki tutumunu Genel Kurul'un oylarına sunmak istiyorum." diyerek oylama yaptı. AK Parti oylarıyla yeni madde ihdasına ilişkin önerge kabul edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.