Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti, Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı

AK Parti, 301 işçinin hayatını kaybettiği Manisa Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı. Yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulması beklenen yasal düzenlemelere göre yardımcı hizmetler ve teknoloji...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2014 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti, 301 işçinin hayatını kaybettiği Manisa Soma maden faciasının ardından yasa teklifi hazırladı. Yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulması beklenen yasal düzenlemelere göre yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında taşeron çalıştırılmayacak.

Torba yasa tasarısında düşünülen yeniliklerden bazıları şöyle: "Yeraltı madenlerinde çalışma saatleri değişiyor. Çalışma saatleri 6 saat olacak. Soma kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına şehitlik haklarının tamamı verilecek. Ocakların kapalı kaldığı süre içerisinde maaşlarını hem işveren hem de duruma göre devlet verecek. Yeraltı madenlerinde emekli yaşı da düşürülüyor. Çalışma yaşı 55'den 50'ye düşecek. Bunlar sadece yeraltı çalışanları için. Yıpranma payı da getirilecek."

Öte yandan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de bugün TBMM Başkanlığı'na Madencilik Kanununda Değişiklik Teklifi verdi. Kanun ile imtiyaz sahibi olunmayan yerlerin ve ayrıca tarihi, kültürel ve ekolojik tahribata neden olma pahasına gerçekleştirilen maden arama ve işletme çalışmalarının engellenmesi amaçlanıyor. Bu değişiklik ile madenlerde rödövans sistemiyle taşeronlaştırma uygulamasına son verilmesi hedefleniyor. Ayrıca madenlerde kadrolu çalışmanın yasal güvence altına alınması isteniyor. Madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik standartların ve ilgili mevzuatın belirlenmesi ve düzenlenmesinde katılımcılığın esas alınması amaçlanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.