Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti İl Başkanı tramvay polemiğine cevap verdi

Başbakan Binali Yıldırım’ın Eskişehir ziyaretinde yerli tramvay kullanımı konusunda eleştirdiği CHP’li Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den açıklama gelmişti. Belediye Başkanının bu açıklamalarının sonrasında ise AK Parti...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Binali Yıldırım’ın Eskişehir ziyaretinde yerli tramvay kullanımı konusunda eleştirdiği CHP’li Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den açıklama gelmişti. Belediye Başkanının bu açıklamalarının sonrasında ise AK Parti Eskişehir İl Başkanı Dündar Ünlü, "Siz Eskişehir sanayisine sahip çıkmayacaksınız fakat Konya’nın sahip çıkmasını bekleyeceksiniz. Mantık bunun neresinde?" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım toplu açılış ve iftar programı için 3 Temmuz’da geldiği Eskişehir’de bir konuşma yapmıştı. Konuşmada Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i de eleştiren Başbakan Yıldırım, "Kapanmaya yüz tutmuş olan TÜLOMSAŞ bugün Avrupa’ya, Amerika’ya dünyanın bir çok yerine yeni nesil lokomotifler ihraç ediyor. En güzel vagonları yapıyor. TÜLOMSAŞ 2018’de yerli ve milli hızlı treni de yapan ve bir ilk başaran bir kuruluşumuz olacak. TÜLOMSAŞ Eskişehir’in yüzakı olmaya devam ediyor. Eskişehir’de TÜLOMSAŞ bunları yaparken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı da yabancılardan tren setleri parçaların almaya devam ediyor. Paraları da tıkır tıkır yabancılara veriyor. Bunu da Eskişehirliler bilsin istiyorum" demişti.
"Ödenek serbest kaldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi taahhüdünü yerine getirmedi"
Başbakan Yıldırım’ın bu konuşmasının ardından ise Başkan Büyükerşen’den yanıt gelmişti. Başkan Büyükerşen, tramvay ihalelerine TÜLOMSAŞ’ın da teklif verebileceğini ve Konya’da bulunan tramvayların da Çek Cumhuriyeti’nden alındığını açıklamıştı. Bu açıklamalara cevap ise AK Parti Eskişehir İl Başkanı Dündar Ünlü’den geldi. Eskişehir’deki tramvay yapım sürecini anlatarak konuşmaya başlayan Başkan Ünlü, "Eskişehir’deki tramvay yapımı süreci hükümet temsilcileri tarafından da başından itibaren iyi niyetle takip edilmiş ve gerekli katkılar sunulmaya gayret edilmiştir. Tramvay için Büyükşehir Belediyesi teknik bir komisyon kurup bin milimetrelik bir tramvay planladığını DLH (Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları) Genel Müdürlüğüne bildirdiğinde dünya standartlarına uymayan bu hattın bin 435 milimetrelik ile düzeltilmesi, savaş durumu stratejileri dahil olmak üzere bin milimetrelik açıklığın birçok konuda dezavantajlı olduğu yapılan yazışmalarda ortaya konulmuştur. Ancak dönemin ulaştırma bakanı Sayın Başbakanımız, Binali Yıldırım’ın araya girmesi ve kefil olması ile projesi bu şartlarda ödenek bulabilmiştir. Ancak ihale yabancı bir firmaya bile verilse dahi şehrimizdeki TÜLOMSAŞ ile belli oranlarda ortak çalışmalar yapılması, bakım atölyelerinin kurulması ve Eskişehir’in sanayicisinin bu üretime dahil edilmesi o dönemde Büyükşehir’in de imzası ile taahhüt altına alınmıştır. Ancak ödeneğin serbest kalmasından sonra devlet teamüllerine aykırı olarak Büyükşehir Belediyesi taahhüdünü yerine getirmemiş, attığı imzanın arkasında durmamıştır. Yani tramvay bizzat Başbakanımızın, Ulaştırma Bakanlığı döneminde özel çabaları ile hayata geçirilmiş bir projedir. Eskişehir iki büyük üniversitesi ve kendisini ispatlamış bir sanayisi olan gelişmeye açık bir şehirdir. Şehrimize yapılacak bir yatırımın önce kendi şehrimize ve insanımıza katkı sağlaması gerekmez mi? Eskişehir sanayisinin, Eskişehir sanayicisinin arkasındayız. Bu şehir en iyisini yapar. Bu şehir çalışsın, bu şehir kazansın istiyoruz. Şu an yapılan hesaplara bakıldığında Tülomsaş da dahil olmak üzere Eskişehir sanayisi bu projenin yüzde 70’ine yakınını gerçekleştirebilecek durumdadır. Bakımını yapsın, tedariğini yapsın, belli bir yüzdesini yapsın diyoruz. Yurt dışına verilen paranın yüzde 70’i şehrimizde kalabilir. Önceki tramvay ihalelerinde aynı tip klimasız cihazlar, şu an önerilenden çok daha pahalı fiyatlara, alınmış ve yetersiz geldiğinde yanlış yapıldığı anlaşılmıştır" dedi.
"Yerli sanayiciyi küçümseyerek nereye varacaksınız?"
Yeni yapılacak olan tramvay kapasite artırım ihalesinde yerli ortak ve yerli üretim şartının bulunmadığını dile getiren Başkan Ünlü, yerli sanayicinin küçümsendiğini belirtti. Eskişehir’in tramvay yapamayan bir şehir haline getirilmesine gönüllerin razı gelmeyeceğini aktaran Ak Parti Eskişehir İl Başkanı Dündar Ünlü, "Şimdi yeni tramvay kapasite artırım ihalesi yapılacaktır. Biz şehrimizi düşünen, milli ve yerli hassasiyetleri olan iktidar temsilcileri olarak yine, yeniden uyarıyoruz. Şehrimizdeki yatırımları, şehrimize mal olmuş devlet şirketlerini ve yerli sanayiciyi küçümseyerek, hatta şans dahi vermeyerek nereye varacaksınız? Sırf şehre iş vermemek için şehrin sanayisini aşağılamaya son verin artık. Yeni yapılan ihalede tüm ısrarlara rağmen yerli ortak ve yerli üretim şartı konmamış, göstermelik yapılan iyileştirmede ise diğer şartlar engel olacak şekilde iyi niyetten uzak şartlar öne sürülmüştür. Adrese teslim hazırlanan bu şartname kendi kentini değersizleştirmektedir. Biz şehrimizi raylı sistemlerin merkezi, demiryolcu şehri gibi tanıtımlar ile temsil etmeye gayret ederken, tramvayını kendi yapamayan bir şehir haline getirilmesine gönlümüz razı değil. Bugün bölgesinde tek, ciddi yatırımlarla beslenen URAYSİM, raylı sistemlere bakışımızı açıkça göstermektedir" şeklinde konuştu.
"Kendinize ait bir cevap veremiyor musunuz?"
Başbakan Binali Yıldırım’ın Eskişehir’de yerli sanayicinin devreye sokulmadığından dolayı uyarılarda bulunduğunu da açıklayan Başkan Ünlü, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Başbakanımız 3 Temmuzda şehrimize geldi. Ve tramvay üretiminde yerli sanayicinin devreye sokulmadığını belirterek uyarıda bulundu. Şehrin kaynaklarının şehirde kalmak yerine yurtdışına gittiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi ya da CHP bununla ilgili nasıl bir cevap verdi? Kendileri ’Tülomsaş tramvay mı yapıyor?’, ’Konya versin Tülomsaş’a Eskişehirli sanayiciye iş’ gibi yorumlarda bulundular. Siz Eskişehir sanayisine sahip çıkmayacaksınız fakat Konya’nın sahip çıkmasını bekleyeceksiniz. Mantık bunun neresinde? Önce siz bu şehrin sanayisine sanayicisine sahip çıkacaksınız ki diğer şehirlere örnek olsun. Bir de gazetelere ilan verdiler. Edep dışı yazılar yazan, millete edep dışı hitaplarda bulunan bir yazarın yazısına referans almaya kalktılar. Cevap diye dolaştırdılar. Bu yazarın millete söylediği bidon kafalı lafı söylediklerinin en hafifi daha ağır nitelemeleri de var. AK Parti’ye oy verenler referans gösterdikleri yazara göre bidon kafalı. Eskişehir’in yüzde 44 üne bidon kafalı yakıştırması yapan yazarı referans göstererek mi cevap veriyorsunuz? Kendinize ait bir cevap veremiyor musunuz? Böyle mi Eskişehir’li olacaksınız? Yatırım için ayrılan para Eskişehir’de kalsın, Eskişehir sanayisi bundan faydalansın dendiğinde, bu mu cevabınız. CHP’de bu anlayış Milli şef döneminde beri hep var. Halkın kara cahil olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre halk eğitilebilse hepsi güldür güldür CHP’ye oy verecek. Oy vermeyenler de eğitimsiz. Biz her toplantıda net sorular soruyor ve somut örnekler veriyorum. Yine somut bir soru soruyorum. 30 milyon euroluk bir ihale yapılacak. Bu adrese teslim ihalenin hiçbir yerinde Eskişehir sanayisi yer alamayacak. Sizin Eskişehir sanayisine ve sanayicisine düşmanlığınız nedir? Eskişehir’in halkının çalıştığı temel üç kurum TÜLOMSAŞ, Şeker ve Tayyare fabrikasıdır. Eskişehirli herkesin bir aile ferdi bu fabrikalardan emeklidir. Bizim Şehrimize ve yerli üretime sahip çıkmamız gerekmiyor mu? Burada Sanayi Odası ve Ticaret Odasına da ciddi bir sorumluluk düşmektedir. Belediyeler ile ters düşme korkusu ile eyyam yapma zamanı değildir. Sorunları yüksek sesle dile getirme zamanıdır. Yerli üretime destek verecek misiniz? Buna cevap verin, lafla, çeneyle Eskişehirli olunmaz. Somut bir iş yapın ve vatandaşa cevap verin. Yerli sanayiciye destek olacak mısınız, olmayacak mısınız?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.