Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti Grup Başkanvekili Turan’dan anayasa paketi değerlendirmesi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, anayasa paketine ilişkin olarak, “100 maddelik, 200 maddelik metinler getirmeyi doğru bulmuyoruz, kısa net anlaşılır sistem krizini aşacak bir teklif getirmeyi düşünüyoruz” dedi.AK Parti Grup başkanvekili...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2016 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2016 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, anayasa paketine ilişkin olarak, “100 maddelik, 200 maddelik metinler getirmeyi doğru bulmuyoruz, kısa net anlaşılır sistem krizini aşacak bir teklif getirmeyi düşünüyoruz” dedi.
AK Parti Grup başkanvekili Turan, Meclis’in gündemine ilişkin açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Turan, Kahraman Kazan olmasına yönelik kanun Teklifi’nin Genel Kurulu’nda geçeceğini diledi. Kanun Hükmünde kararnameleri görüşmek istediklerini söyleyen Turan, “Kaldığımız yerden KHK’ların görüşülmesini istiyoruz. Başından beri görüşülmesini istiyoruz. Eğer yapıcı muhalefet gösterilirse makul sürede kanunlar değerlendirilirse, KHK’lara kaldığımız yerden devam edeceğiz Birincisini tamamladık, ikincisine devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözleriyle ilgili soru üzerine Turan, “Siyaset sorunları çözme sanatıdır, siyaset çözüm adresidir, Türkiye’de Abdullah Gül’ün seçilme sürecinde farklı mecraya yöneldik 90 yıldan beri Meclisin seçtiği Cumhurbaşkanı söz konusuyken CHP kriz yarattı. Halkın aldığı yetkiyi geri verme durumu yoktur bu saatten sonra Cumhurbaşkanını halk seçerken geri dönelim asla olamaz” karşılığını verdi.
Turan, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı’nın yarı başkanlık sistemi olduğunu belirterek, “Dünyanın örnekleri halkın seçtiği Cumhurbaşkanı yarı başkanlıktır zaten, keşke CHP 367 krizi çıkarmasalardı Abdullah Gül seçilirken makul şekilde tartışılsaydı. Ama bunlar geride kaldı yarı başkanlık fiilen uygulanmaya başlandı bu saatten sonra Cumhurbaşkanımızı halk seçmesin meclis seçsin dememiz mümkün değil” diye konuştu.
Turan, “Eski yıllardaki Meclis’in seçtiği cumhurbaşkanı gibi davranmasını bekleyemezsiniz, şu an Cumhurbaşkanıyla Başbakanın uyumu dillere destan ama AK Parti’ye model bulmak değil, Cumhurbaşkanımıza sistem bulmak değil, ilerleyen yıllarda Cumhurbaşkanlarıyla başbakanların güç kavgası sıkıntıya yol açacak 15 Temmuzda güçlü siyasi lider olmazaydı bu kazanımı elde edebilir miydik” ifadelerini kullandı.
Bahçeli’nin açıklamalarını değerlendirme yetkisinin olmadığını ifade eden Turan, “Bugünkü açıklamalarını daha öncekinden farklı bulmadım, kısa süre içinde Başkanlık sistemiyle ilgili önerimizi getireceğiz. Bu önerimizi getirdikten sonra sağduyu yaklaşıp ülkenin gündeminden sistem tartışmalarını çıkarmaktır. Hangi Cumhurbaşkanıyla hangi Başbakan arasında kriz olmadı, liderlerimizin uyumu takdire şayan yarın farklı kültürden gelen Başbakanla Cumhurbaşkanı’nın nasıl siyasi bedel ödeteceğini düşünebiliyor musunuz? Başkanlık sistemi daha güçlü siyasi liderlik olmasının önünü açacaktır” diye konuştu.
99 maddelik bir Anayasa değişikliğine ilişkin soruya Turan, “99 maddeden oluşan bir paketten bahsedildi, paketimiz hazırlık aşamasındadır. 100 maddelik, 200 maddelik metinler getirmeyi doğru bulmuyoruz, kısa net anlaşılır sistem krizini aşacak bir teklif getirmeyi düşünüyoruz. Bütçe gelmeden bu teklifin gelmesini başta MHP olmak üzere tüm kesimlerin tartışmasını istiyoruz sonra milletvekilleri hür iradeleriyle kararlarını verecekti. Biz bunu millete götürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
CHP’nın tavrına ilişkin olarak Turan, “CHP’nin geldiği yer adeta HDP’nin demosu haline geldi. HDP’nin kötü bir taklidi haline gelmesi çok üzücü. Getirmeyin konuşmayalım demek olur mu” ifadelerini kullandı.
Turan şunları kaydetti:
“Biz teklifimizi biran önce Meclise getirmeyi ve tartışılmasını uygun buluyoruz, bütçe gelmeden Anayasa değişikliğiyle ilgili teklif gelirse tartışılmasına imkan vereceğini düşünüyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.