Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse: "Darbe Ürünü Anayasadan Kurtulmalıyız"

AK Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Köse, "Artık ülkemizin sivil, özgürlükçü, vatandaşını koruyan bir anayasaya ihtiyacı var. Darbe ürünü anayasadan kurtulmalıyız" dedi.Milletvekili dokunulmazlıklarının...

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Köse, "Artık ülkemizin sivil, özgürlükçü, vatandaşını koruyan bir anayasaya ihtiyacı var. Darbe ürünü anayasadan kurtulmalıyız" dedi.
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulunan AK Parti Antalya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Köse, Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’de uzun yıllardır anayasa değişikliğinin konuşulduğunu belirten Köse, "Umarım yeni anayasayı hazırlamak bu yasama döneminde ve bu meclis üyelerine nasip olur" dedi.
"MEMLEKETİMİZDE ANAYASA, HUKUKSAL BİR METİN DEĞİL, BİR İKTİDAR METNİDİR"
Halkın yeni bir anayasa beklentisi içinde olduğunu belirten Köse, "Bizim öncelikle toplumdaki bu anayasa beklentisini gidermemiz gerekir. Hatırlarsanız 2007 yılında buna tevessül edildi. Ak Parti tarafından bir anayasa hazırlandı. Ancak sistem buna kendince bir refleks verdi ve AK Parti’ye kapatma davası açıldı. Memleketimizde anayasa, hukuksal bir metin değil, bir iktidar metnidir. Seçim olsa da olmasa da biz iktidarda kalalım diyen bir anlayışla anayasa yapıldı. 1961’de öyle yapıldı, 1982’de öyle yapıldı" ifadelerini kaydetti.
"ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASA BÖYLE OLMAZ"
Anayasanın özgürlükçü olması gerektiğini ama bunu sadece metin olarak yazmanın yeterli olmadığını ifade eden Köse, "1961 Anayasası metin olarak çok özgürlükçüydü. Ama bunun metinde kalmaması gerekir. Özgürlükçü olabilmesi için yasama, yürütme ve yargıyı nasıl konumlandırdığınız önemlidir. 1961 Anayasası özgürlükçü, ama anayasayı eleştirmek yasak. 27 Mayıs ihtilalini eleştirmek yasak. 1982 Anayasası’nın referandumunda halk şeffaf zarflarda oy kullandı. Özgürlükçü bir anayasa böyle olmaz" şeklinde konuştu.
"HALKIN YÜZDE 60’LARA VARAN ORANDA BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLEDİĞİ ORTADADIR"
Sistem değişikliği ile birlikte yeni anayasanın yapılması gerektiğini ifade eden Milletvekili Köse, Türkiye’nin yeni hedeflerine daha hızlı ulaşması için başkanlık sisteminin gerekli olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin 1970’lerden beri konuşulduğunu ifade eden Köse, "Farklı görüşlerden birçok siyasetçinin, birçok gazetecinin başkanlık sistemini destekleyen açıklamaları olduğunu biliyoruz. Bugün de halkın yüzde 60’lara varan bir oranda başkanlık sistemini desteklediği ortadadır" dedi.
"MİLLETİN BENİMSEYECEĞİ BİR ANAYASAYI VÜCUDA GETİRMEK LAZIM"
Köse, Avrupa’daki anayasaların milleti devlete karşı korumak için Türkiye’de ise devleti millete karşı korumak için yapıldığını vurguladı. "Bizim anayasamızda, devletin milleti ve ülkesi ifadesi var" diyen Köse, "Ülke de millet de devletin malı gibi görüldüğü için devlet milletin kılığına, kıyafetine, yediğine içtiğine karışma hakkını kendinde görüyor. İşte bunun için devletin değil, milletin anayasasını yapmak, milletin benimseyeceği bir anayasayı vücuda getirmek lazım. Bunun içerisine başkanlık sistemi de konulabilirse, aliyyül ala olur" diye konuştu.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ KRALLIK, DİKTATÖRLÜK DEĞİL"
Başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin halka iyi anlatılması gerektiğini ifade eden Köse, başkanlık sisteminin krallık, diktatörlük olmadığını, bu sistemde kuvvetler ayrılığının tam olarak uygulandığını vurguladı.
Ülkede yerel yönetimlerde başkanlık sisteminin uygulandığını ifade eden Köse, "Biz belediye seçimlerinde başkanı ayrı, meclisi ayrı seçiyoruz. Başkanlık sisteminde de başkanı ayrı, meclisi ayrı seçeceğiz. Başkanlık sisteminde halkın önüne iki sandık konulacak. Birinde başkan, diğerinde milletvekilleri seçilecek. Meclis yasama işini yapacak, başkan ve kabine yürütme işini. İkisi birbirine müdahale edemeyecek. Ayrıca, başkan ve bakanlar bütçelerini meclisin onayından sonra kullanabilecek. Yani tam bir kontrol mekanizması var" dedi.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE FEDERASYON ANLAYIŞI FARKLI ŞEYLER"
Başkanlık sistemine karşı olan vatandaşların Türkiye’nin eyaletlere ayrılacağı gibi bir düşünceye sahip olduğunu vurgulayan Köse, şöyle devam etti:
"Başkanlık sistemi ile federasyon anlayışı farklı şeyler. Almanya’da parlamenter sistem uygulandığı halde federasyondur. Federasyon, bir ülkenin geçmişinde olması gerekir. Sonradan bunu anayasaya koymakla olmaz. Almanya, ABD gibi ülkeler, farklı milletlerin ve yönetimlerin birleşmesiyle oluşmuştur. Bunun için de eyalet sistemi uygulanmaktadır. Ancak Osmanlı’dan günümüze ülkemizde, kanunlar, atamalar hep merkezden yapılmıştır. Yani eyaletlere göre ayrı yönetim şekli yoktur."
Muhalefet partilerinin başkanlık sistemine karşı çıkmalarının tek sebebinin ise koltuklarını kaybetme endişesi olduğunu ifade eden Köse, "Başkanlık sisteminde koalisyon olmayacak. Erken seçim beklentisi olmayacak. Bunun için de halk tarafından kabul görmeyen muhalif siyasi parti temsilcilerimiz, biz başkan olamayacağız, bunun için bu sistemi istemiyoruz diyorlar. Kendi çıkarlarını, ülke çıkarlarının önünde gördükleri için başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.