Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ahmet Özal: Rahmetli babam çok destek verdi; Türk okullarını kapatamazlar

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu ve Ana Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yurt dışındaki Türk okullarının kapatılmasına yönelik girişimlerine tepki gösterdi....

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ahmet Özal: Rahmetli babam çok destek verdi; Türk okullarını kapatamazlar
Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu ve Ana Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yurt dışındaki Türk okullarının kapatılmasına yönelik girişimlerine tepki gösterdi. Özal, "Okulların bulundukları ülkelerde üst düzey bürokratlar, siyasiler çocuklarını bu okullara verebilmek için sıraya giriyorlar. Bu çabaları doğru bulmuyorum. Kapatabileceklerini düşünmüyorum. Türkiye’nin dışarıda böyle bir işe girmesi doğru değil." dedi.

Partisinin Bursa il başkanlığının açılışı için geldiği Bursa’da çarşıyı gezen Özal, vatandaşlar ve esnaflarla sohbet etti. Cuma namazını Ulu Camii’nde kılan Ahmet Özal, bir esnaf lokantasında partililerle birlikte yemek yedi. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin yurt dışındaki Türk okullarının kapatılma girişimine yönelik sorularını cevaplandıran Özal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Türkiye’deki okullara bakmakta zorlandığını, yurt dışındaki okulların altından kalkamadığını söyledi.

Merhum babasının Türk okullarına büyük destek verdiğini anlatan Ana Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, şunları kaydetti: "Orta Asya’daki Türk okullarının aşağı yukarı tamamını gezdim ve çok beğendim. Yıllar önce rahmetli babam çok destek verdi, Türk okullarının açılması için. Çünkü yabancı çocuklar Türkçe’yi öğreniyor, Türkiye’yi tanıyor. Aşağı yukarı 140 ülkede benim bildiğim kadarıyla bin 400’e yakın okul var. Türkiye için bu okullar çok önemli, bu çocukların Türkçe öğrenmesi. Bakıyorum; İstanbul’da İtalyan lisesi var, Alman Lisesi var, Amerikan Lisesi var, İngiliz okulları var. Niye Türklerin okulları olmasın başka ülkelerde? Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu yapması mümkün değil, Bakanlık Türkiye’deki okullara bakmakta zorlanırken asla orada iş yapması zor. Okulların kapatılmasın doğru değil, destek olunması lazım. Bunlar, ‘Paralel yapı’ adı altında yapılıyor, ama devlete karşı gelen varsa cezalandırılır. Ama okullarla bunları bütünleştirmek doğru değil. Bakanlık, bunun altından kalkamaz. Ülkedeki okulların altından kalkamazken sen 140 ülkede bin 400 okulla nasıl idare edeceksin. Orada öğretmenlerin aldığı maaşlar para değil, o paralara çalıştıracak insan bulamaz Milli Eğitim Bakanlığı. Onlar para için değil gönül için çalışıyorlar. Bir ara İstek Vakfı, bu okulları devralmak istedi, baktılar ki, altından kalkmaları mümkün değil, kimse bu işi yapamaz. Bu iş gönül işi, herkes yapamaz."

"KAPATILMA GİRİŞİMLERİ DOĞRU DEĞİL"

Okullardaki izlenimlerini de paylayan Ahmet Özal, "Ben, gittiğimde okullar çok temizdi. Giriyorsunuz Atatürk büstü var bayrağımız var. Yabancı çocuklar Türkçe öğreniyor, Türkçe konuşuyorlar, Rus çocuklarının Türkçe konuşması garip gelmişti. Tüm dünyada; Afrika’da bile bu okullar var, Türkçe konuşuluyor. Bunların hepsi önemli görevlere gelecek. Nasıl batı yapıyorsa Türkiye de yapması lazım, geç bile kalındı. Hükümet bu girişiminde başarılı olamaz. Bildiğim kadarıyla; o ülkelerde o okullara girmek için insanlar sıraya giriyor. O bölgenin zenginleri, siyasetçileri, bürokratları çocuklarını iyi eğitim verildiği için bu okullara gönderiyorlar, sıra var, bu okullarda. Çok zor bir iş. Bu çabaları doğru bulmuyorum. Kapatabileceklerini düşünmüyorum. Türkiye’nin dışarıda böyle bir işe girmesi doğru değil." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.