Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay-danıştay Kanun Tasarısı’na İlişkin İddialara Cevap Verdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek yargı düzenlemesi ile yargının hükümetin eline geçeceği yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, “Sadece siyaseten söylüyorlar” dedi.Bakan Bozdağ, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Bozdağ,...

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2016 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek yargı düzenlemesi ile yargının hükümetin eline geçeceği yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, “Sadece siyaseten söylüyorlar” dedi.
Bakan Bozdağ, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Bozdağ, İstinaf Mahkemeleri’nin kurulmasına ilişkin olarak, “20 Temmuz’dan sonra verilen kararlar doğrudan İstinaf Mahkemeleri’ne gelmeyecek. Belki ilk kararlar Eylül ayında çıkacak. Yani İstinaf’a dosya gelişi muhtemeldir ki Eylül ayında gelmeye başlayacak. Dosyalar karara dönüşüp, temyiz edilenlerin Yargıtay ve Danıştay’a geçmesi çok az olur. Bir yıl içerisinde Yargıtay ve Danıştay’a yok denecek kadar az dosya intikal edecek. Bu kadar büyük Yargıtay ve Danıştay’a İstinaf’ın faaliyete geçmesinden sonra ihtiyaç almayacak. Onun için üç yıllık geçiş süreci öngörüyoruz. Daire sayıları üç yıl içinde azaltılarak, yasada öngörülen 24 sayısına inecek, 12 Hukuk, 12 Ceza dairesi, Danıştay’da da 10 Daire ve sayılarda 200, Danıştay’da da 90. Şimdi Yargıtay’da 300, Danıştay’da da 116. Seçilmiş olanların üyelikleri devam ediyor. Diğerlerin üyelikleri kanunla düşecek. HSYK mevcutlar içerisinden yeniden seçim yapılacak” ifadelerini kullandı.
Yüksek Yargıdaki düzenleme ile yargının hükümetin eline geçeceği iddialarına ilişkin soruya Bozdağ, “Sadece siyaseten söylüyorlar” dedi.
Cezaevi ziyaretleri ile ilgili olarak Bozdağ, cezaevlerine İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun ziyaretlerinin olduğunu belirtti. Bozdağ, “Onlar bir isim şikayet ettiği zaman gidip onu görebilirler ama bir isme ziyarete gitmezler. Cezaevlerine giderler, koğuşlara girerler, bütün partiler bunu yapıyor. . Şimdi bu bahsedilenlerin bununla yakından uzaktan ilgisi yok. Bakanlığa yazıyorlar, ‘Ben falanca isimle görüşeceğim’ diyorlar., imzasını koyuyor, gönderiyor. Bu haber çıkınca kendilerini oradan almak için komisyonla gittik diyorlar. Komisyonla gidilen ayrı şey, bunlar ayrı şey. Birbirine karıştırıyorlar”diye konuştu.
Savcılıklarda fezlekelerin ulaşıp ulaşmadığına ilişkin soruya Bozdağ, “Daha şu anda 682 dosya bize geldi. Bunlar inceleniyor ve gönderilecek. Bizim Bakanlık’ta olan dosyaları gönderdik. Diğer dosyaların incelemesi yapılıyor, onlar yapıldıkça göndereceğiz. En kısa sürede gider” ifadelerini kullandı.
Yargıtay ve Danıştay Kanun Tasarısı’nın Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin iddialara ise Bozdağ şöyle cevap verdi:
“Anayasa’ya aykırı bir durum söz konusu değil. Tamamen Anayasa’ya uygun bir düzenleme. Anayasa bu konuları yasa koyucunun takdirine bırakmış. Dolayısıyla yasa koyucunun takdirinde olan bir düzenleme. Çok net, Anayasa’nın ilgili maddelerine okursanız, yasa ile düzenleneceğini açık söylüyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.