Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD Büyükelçisi Bass: “ABD, Türk Hükümeti İle Terörü Bitirmek İçin Çalışmaya Hazırdır”

ANKARA (İHA) – ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, “Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümeti ve vatandaşları ile terörle mücadelede ve terörü bitirmek için çalışmaya hazırdır. Politik amaçlar elde etmek için şiddeti kullanmayı...

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ANKARA (İHA) – ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, “Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümeti ve vatandaşları ile terörle mücadelede ve terörü bitirmek için çalışmaya hazırdır. Politik amaçlar elde etmek için şiddeti kullanmayı reddediyoruz” dedi.
ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Bass, zor dönemlerden geçildiğini belirterek, “Bölge içinde zor bir dönem. Ortadoğu, Avrupa, Avrasya bölgesinde terörizmle mücadele eden, şiddeti azaltmaya çalışan, barışı destekleyen, güvenliği arttırıcı çalışmalar yapanlar için zor bir dönem. Bu ülkede terör saldırılarından zarar gören Türk vatandaşlarının kalplerimizle yanlarındayız. Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümeti ve vatandaşları ile terörle mücadelede ve terörü bitirmek için çalışmaya hazırdır. Politik amaçlar elde etmek için şiddeti kullanmayı reddediyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi bugünden itibaren PKK’nın şiddeti durdurmasını istiyoruz ve silahları bırakmasını, müzakerelere başlamasını istiyoruz. Suriye ve Irak’ta aşırı gruplarla birlikte mücadele etmeliyiz. Birlikte çalışırsak daha güçlü oluruz” ifadelerini kullandı.
Bass, mülteciler konusunda Türk hükümetinin ve insanlarının misafirperverliğine değinerek, “3 milyon mülteci sadece dünyadaki 55 milyon mültecinin çok küçük bir kısmıdır. Dünyada 55 milyon yerinden edilmiş insan var. Türkiye’nin mülteci konusundaki liderliği Amerika için kaynaklarımızı mültecilere yardım etmemiz gerektiğini söylüyor. Suriye’nin komşularına yardım etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bass, terör saldırılarından sonra ABD’nin Türkiye’deki vatandaşlarını uyarmasına ilişkin olarak, “DAEŞ’e karşı askeri operasyonlar İncirlik’ten yapılıyor. Askeri operasyonların yapıldığı bir yerde ailelerin olması normal değil. Değerlendirmelerden sonra ABD vatandaşlarını azaltma kararı aldık, özellikle bölgedeki vatandaşları azaltma kararı aldık. Adana, Mersin Konsolosluklarımız tam olarak çalışıyor” diye konuştu.
Suriye’nin kuzeyinin IŞİD’den temizlendikten sonra ne olacağı ve Türkiye- ABD’nin anlaşıp anlaşmadığına ilişkin soru üzerine Bass, “Yerel Suriye kuvvetlerinin DAEŞ’i kontrol ettiği yerden çıkarma konusunda aylardır görüşüyoruz. DAEŞ’in bölgeden çıkarılmasından sonra mülteci sayısında artış olmayacak. Birçok grup DAEŞ, El Nusra ve rejimle mücadele ediyor. Bazı gruplar DAEŞ’i bölgeden temizlemek için daha çok dikkat verdiler. Türkiye ile birlikte yakın çalışıyoruz. Cenevre’de Birleşmiş Milletler toplantıları yapılıyor. Türkiye ve Amerika aynı görüşleri paylaşıyor. Askeri çözüm olmadığına inanıyoruz. Beşar Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri yoktur” dedi.
Bass, Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik soruya, “İfade özgürlüğü konusunda değişik yasalarımız var. Amerika Birleşik Devletleri’nde ulusal düzeyde ifade özgürlüğüne karşı yasa yok. Hakaret eden sözlere karşı suç bildirimi olmuyor. Anayasal demokrasimiz için ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü iki önemli unsurdur” diye cevap verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.