Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD Başkan Yardımcısı Biden: “Gülen’i koruma noktasında ABD’nin hiçbir çıkarı yoktur”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesine ilişkin, “Bizim hiç kimseyi kendi talebimizle başka bir ülkeye gönderme yetkimiz yok. Bunu sadece mahkemeler yapabilir. Gülen’i veya herhangi birini koruma noktasında...

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2016 21:26
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 21:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesine ilişkin, “Bizim hiç kimseyi kendi talebimizle başka bir ülkeye gönderme yetkimiz yok. Bunu sadece mahkemeler yapabilir. Gülen’i veya herhangi birini koruma noktasında ABD’nin hiçbir çıkarı yoktur. Bu dava da diğer tüm davalarda olduğu gibi Bağımsız Federal Mahkemeler’e gidecek. Şu anda veriler toplanıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yapmak için kameraların karşısına geçti. Konuşmayı ilk olarak Joe Biden yaptı. Cesur Türk halkının bu darbe girişiminin karşısında durduğunu belirten Biden, halkın gerçek demokrasiyi korumak için çok uzun zaman çaba sarf ettiğini dile getirdi. Türk halkına ve Türk hükümetine darbeye karşı dik durmalarından dolayı şükranlarını sunduklarını ifade eden Biden, “Bu darbe girişiminde Türkiye’de Meclis bombalandı. Sayın Cumhurbaşkanı, sizin otelinizi de helikopterle birlikte basmaya geldiler ve siz ailenizle birlikte 15 dakika önce ayrılarak kurtuldunuz. Ben şöyle düşünmek istiyorum; bir Amerikan askeri helikopteri başkan ailesi ile tatildeyken oraya gitse, böyle bir şey yapsa ne olurdu diye düşünüyorum. Parlamentonun başkanı da dahil olmak üzere birçok üyesiyle bir araya gelme fırsatı buldum ve aynı şekilde buraya gelirken de bu binanın önüne yapılan saldırıların da izlerini görme fırsatı buldum. Ülkenizdeki birçok kişi, ülkenizin karşı karşıya kaldığı bu krizlere karşı dünyanın reaksiyon vermekte geciktiğini veya dayanışma göstermekte geciktiğini düşünebilir. İşte bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı ben kişisel olarak buraya gelmek istedim. Başkanımız da benden kişisel olarak buraya gelip kendisini temsil etmemi istedi” diye konuştu.
Amerika halkı ve Amerika Başkanı adına terör saldırısı sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dilediklerini kaydeden Biden, “Ben çok açık bir şekilde şunu ortaya koymak istiyorum. ABD, müttefikimiz Türkiye ile birlikte durmaktadır ve Türk halkını desteklemektedir. Bu darbe girişimi Türk halkına yapılmış bir saldırıydı ve bu ülkedeki en önemli değerlere karşıydı. Biz Amerika halkı ve hükümeti olarak müttefiklerimizin her zaman yanındayız ve sizin kişisel olarak verdiğiniz tepkinin de yanındadır. Bir cep telefonu ile bağlanarak halkınıza sokaklara çıkma talimatı verdiniz, teslim olmamalarını istediniz. Bu teröristlere karşı durmaları gerektiğini söylediniz halkınıza ve insanlar kendileri bunları takip ettiler. Gerçekten bunu dünya izledi” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz gecesi halkın tankların önüne geçtiğini vurgulayan Biden, Türk halkının bu cesaretini takdir ettiklerini kaydetti. ABD olarak darbe girişiminin bütün sorumlularının hukukun üstünlüğü çerçevesinde mahkemeye çıkması gerektiğinin altını çizen Biden, “ABD’li uzmanlar şuanda Ankara’da çalışmalar yapıyorlar. Türkiye’nin Gülen’in iade talebine cevap verme noktasında sizin görevlilerinizle birlikte çalışıyorlar ve Türk halkıyla buluşup materyaller toplanıyor. Yakın tarihimize baktığımız zaman ben çok uzun zamandır kongre üyesiyim ve adli komitelerin içerisinde görev yaptım. Bu kadar fazla zamanın bir dosya için harcandığını görmedim. Yeterli verinin toplanıp mahkeme standartlarının karşılanması için çalışılmalar yapılıyor şuan da. Bizim hiç kimseyi kendi talebimizle başka bir ülkeye gönderme yetkimiz yok. Bunu sadece mahkemeler yapabilir. Gülen’i veya herhangi birini koruma noktasında ABD’nin hiçbir çıkarı yoktur. Bu dava da diğer tüm davalarda olduğu gibi Bağımsız Federal Mahkemeler’e gidecek. Şuan da veriler toplanıyor. Türk halkının ABD’den daha büyük bir dostu yoktur” dedi.
Gaziantep’teki terör saldırısına da değinen Biden, “50’nin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti IŞİD saldırısı sonucunda. Halkınız gerçekten IŞİD ve PKK’nın elinde çok büyük sıkıntılar çekti. Ne Amerikan halkı ne de Türk halkı terör eylemine boyun eğecektir. Amerikan halkı sizin yanınızdadır. Barack Obama bu konuyu dile getiren ilk liderlerden biridir. Keşke daha önce gelebilseydim, biraz geç kaldım. Halkınıza imreniyoruz ve bu kadar önemli bir trajedide ayakta duran halka gıpta ile bakıyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.