Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sı AKP'lilere mi ait?"

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, soru önergesinde,...

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2014 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sı AKP'lilere mi ait?"
MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, soru önergesinde, bir kısım medyada yayınlanan haberlere göre; son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının AK Partili milletvekili, bakan, parti yöneticisi ve bunların yakınlarına ait olduğunun iddia edildiğini dile getirerek, bunun doğru olup olmadığını sordu. Şimşek, önergesinde şöyle dedi: "Basında çıkan haberlerde 'Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin hayatına mal olan maden kazasının ardından bir grup enerji müfettişi, madenlerin en son ne zaman denetlendiğine yönelik bir çalışma başlattı. Çalışma sırasında ilginç bir tablo ile karşı karşıya kalındı. Birçok maden şirketinin yıllardır denetlenmediği tespit edildi. Bunun üzerine, şirketlerle ilgili inceleme derinleştirildi. Ve inceleme çerçevesinde, şirketlerin ortakları araştırıldı. Yapılan araştırmada, son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının AKP’li milletvekili, parti yöneticisine ve yakınlarına ait olduğu belirlendi. Örneğin eski Bakanlardan Osman Pepe ve çocukları Kar Cihan Uluslararası Mad. San. ve Tic. AŞ ve Bck Uluslar Arası Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli şirketler ile faaliyet gösteriyor. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in de Trakya Kuvarsmadenleri San. ve Tic. AŞ ve Kanaroğlu Madencilik Yapı Enerji Loj. Akary. Tic. ve San. isimli şirketleri bulunuyor. AKP’li yöneticilerin maden işine özellikle ruhsat işlemlerinin Başbakanlığa geçmesinin ardından hız vermeleri dikkat çekiyor. Örneğin Başkanlar Madencilik şirketi. Bu firmanın ortakları arasında AKP Uşak Milletvekili Nuri Uslu ve AKP üyesi Saffet Benli yer alıyor. Bu iki isim de 02.10.2013 tarihinde şirkete ortak olmuşlar. Aynı şekilde diğer bir firma olan MSD Kıymetli Madenler ve Dış Ticaret Sanayi AŞ isimli şirketi ortakları arasında AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu yer alıyor. Bayram Ali Bayramoğlu 28.02.2013 tarihinde şirkete ortak olmuş. Bu iki şirkette de adı geçen üst düzey AKP’liler 15.06.2012 tarihli maden ruhsatı verilmesinin Başkanlık bünyesine geçtiği genelge sonrası ortak olmaları dikkat çekmektedir.' denilmektedir.
Buna göre;
1- Basında yer alan ve son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının, AKP’li milletvekili, bakan, parti yöneticisi ve bunların yakınlarına ait olduğu iddiaları doğru mudur?
2- Kar Cihan Uluslararası Mad. San. ve Tic. AŞ ve Bck Uluslararası Mad. San. ve Tic. Ltd. Şirketi'nin eski bakan Osman Pepe ve çocuklarına ait olduğu doğru mudur?
3- Trakya Kuvars Madenleri San. ve Tic. AŞ ve Kanaroğlu madencilik yapı enerji Loj. Akaryakıt Tic. ve San. Şirketi'nin AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e ait olduğu doğru mudur?
4- İktidarınız döneminde 12 yılda kurulan maden şirketlerinin sahipleri ve ortaklarının isimleri nelerdir?
5- Madenlerin denetimlerinin tam olarak yapılmadığı iddia edilmektedir. Maden denetimlerinin hangi aralıklarda yapılması gerekmektedir? Bu madenlerin rutin denetimlerinin yapılmadığı doğru mudur?
6- AKP’li milletvekillerine ve parti üyelerine ait olduğu iddia edilen madenlerle ilgili olarak inceleme, araştırma ve teftişlerde kolaylıklar sağlanmakta mıdır?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.