Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Polisimiz 175 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2020 00:01

Ülkemizde, huzur güven ve asayiş denildiğinde ilk akla gelen kamu kuruluşu polis teşkilatı oluyor. Polislerimiz, bizlerin huzuru ve güveni, mutluluğu için geceli-gündüzlü görev başında.

Tarihler 10 Nisanı gösterdiğinde, Türk Polis teşkilatı için çok önemli bir gün akla geliyor. Bugün, polis teşkilatının kuruluş yıl dönümü ve ülkemizde Polis Bayramı olarak kutlanıyor. Bu sene Polis Bayramı kutlamaları ve resmi törenleri yapılmadı. Yapılamadı. Çünkü, dünyayı saran korona virüs Covid-19 illeti yüzünden insanlarımız evlerine kapanmak zorunda kaldılar. Sinsi bir şekilde dünyanın dört bir köşesine yayılan ve insanların birbirleriyle yakın temasta bulunmasını bırakın, aynı ortamda bulunmasında bile kolayca bulaşabilen bu hastalık yüzünden Polislerimiz de bu yıl bayramlarını sadece kutlama mesajlarıyla yetinmek zorunda kaldılar.

Oysa ki, Polis Bayramı sadece 10 Nisan olarak değil, Nisanın ilk haftasından başlayıp belki de iki hafta süresince devam eden etkinliklerle kutlanıyordu. Polis-halk bütünleşmesine de büyük ölçüde vesile olan bu bayram nedeniyle Bursa’da geçmiş yıllardan hatırlanan pek çok anılar ve hatıralar mevcut.

Mesela, Emniyet Müdürlüğü, şehit polislerimiz için Polis Haftası ve Polis Bayramı nedeniyle mevlit okutuyordu. Mesela, ortaokul ve liselerde polis halk buluşmasına yönelik çok önemli gelişmeler ve diyalogların yaşandığı etkinlikler düzenleniyordu. İlkokullardan başlayıp, üniversite öğrencilerinin de dahil edildiği eğitim ve kültür çalışmaları sırasında polis teşkilatına öğrencilerin bakış açılarını belirlenmesi amaçlı resim, kompozisyon, anı ve fotoğraf yarışmaları düzenleniyordu.

Bursa’da eski yıllarda düzenlenen ve Bursa’nın önde gelen isimlerinin katıldığı Polis Balosu ise eski anı ve hatıralarımızda kaldı.

Oysa ki, tarihi kayıtlarımızda “Polis Teşkilatının kuruluşu. 10 Nisan 1845'de (12 REBİ - ÜL EVVEL 1261) İstanbul'da "POLİS" adıyla bir teşkilat kurulmuş, yeni kurulan polis teşkilatının görevleri yine aynı tarihte yayınlanan Polis Nizamnamesinde belirtilmiş ve bu durum yabancı elçiliklere de bir yazıyla duyurulmuştur.” Şeklinde yer almaktadır.

Ülkemizde, aradan geçen 175 yıl içinde başta halkımız ve vatandaşlarımız olmak üzere tören alanında toplanıp geçit resmi yapan polis mangalarının çaldığı okestra eşliğinde söyledikleri marşları özledik.

Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan’ın 175. Yıl kutlama mesajında da ifade ettiği gibi “hastalık nedeniyle ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde yaşanılan bu zor günler elbet geçecek ve bizler yine eski günlerimize dönüp, halkla, vatandaşlarımızla, çocuklarımızla, ailelerimizle buluşup, mutlu günleri yaşamaya devam edeceğiz.”

Evet, insanlarımız, polis teşkilatları ile önce mahallede görev yapan bekçilerle tanışarak kaynaşıyorlar. Sonra, mahalli karakollar, huzur ve güvenin, hatta adaletin ilk basamağı olarak görülüyor. Sonra, Emniyet Müdürlükleri. Başı ağrıyanın, yolda kalanın ilk aklına gelip aradığı 155 nolu Polis İmdat telefonu.

Bütün bunlar, ülkemizdeki barış, güvenlik ve iç huzurun korunmasında büyük önem taşıyor. Bugün ülkemizde 81 il ve 700 polis merkezinde “Güven Masası” vatandaşlarımızın her türlü dert ve şikayetlerini dinliyor. Çözüm bulma noktasında yardımcı oluyor. Dünyanın başına bela olan Koronavirüs hastalığıyla mücadele konusunda da polislerimizi ön safhalarda görüyoruz. VEFA timleri sayesinde polislerimiz, evlerinde kalan 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarının ve isteklerini yerine getirilmesine yönelik olarak canla, başla çalışıyorlar.

Allah, hepsine güç, kuvvet, sağlık versin.

10 Nisan Polis Bayramı kutlamaları başlayınca aklıma 1980’li yıllarda Bursa’da Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Nihat Kaner geliyor. Son derece kibar ve beyefendi bir kişiliğe sahip olan Nihat Kaner, vatandaşların polis teşkilatına daha rahat ve kolay ulaşabilmesi için formül ararken “beş tane bir” uygulamasını başlattı. Nedir bu beş tane bir diye soracak olursanız, belki bugün hayatta olup o dönemlerde Bursa polis teşkilatında görev yapanlar veya bazı arkadaşlarımız hatırlayabilirler. O tarihlerde cep telefonu yoktu. Polis İmdat 155 telefonu yoktu. Bizler, Bursa merkezde iken, ilçelerde konuşmak için PTT aracılığıyla kayıt yazdırıyorduk. Mesela, gazeteden Gemlik’i aramak için kayıtlı arama yapmak zorunda idik. Çünkü, telefon santralleri otomatik değil, manuel çalışıyordu.

Telefon o tarihlerde epey lüks bir kullanım aracı idi. İşyerleri, önüne gelenin telefonla sağı solu aramaması için masa üstü çevirmeli telefon makinelerine kilit takıyordu. Yani, telefonlar sadece bir rakamını çevirebiliyordunuz. Çünkü, yine tuşlu telefon makineleri henüz ülkemizde kullanılmıyordu. İşte bu yüzden beş tane bir formülü devreye girdi. Telefonlar kilitli bile olsa beş tane biri çevirip polise ulaşmak mümkün oldu. Emniyet Müdürü Nihat Kaner bu sistemi tanıtmak için basın toplantısı yaptığı sırada bende yan yana olduğumuz müdürün makamından dış hatla beş tane biri çevirip, karşımdaki polise “Emniyet Müdürü Nihat Beyle görüşmek istiyorum…” dedim. Ben telefonu daha kapatmaya fırsat bulamadan, polis merkezi hemen telsizle Emniyet Müdürüne anons geçip kendisiyle görüşmek istediğime dair bilgi verdi.

Tabi, o zamanlar cep telefonu henüz icat edilmediği için polisler bu tür görüşme ve haberleşmelerini normal asayiş kanalı değil, özel kanal dedikleri 2. Kanaldan yapıyorlardı.

Beş tane bir telefon hizmeti 155 devreye girinceye kadar Bursa’da devam etti. Bu vesile ile hem eski günleri hatırladık hem de Polis Bayramını kutlamasak bile unutmadık.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.