Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Polatlı'lı Tatar Ramazan

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2020 00:00

Tatar Ramazan, Kerim Korcan'ın hikâye kitabı (1969). Dokuz hikâyeden oluşan kitabın sekiz hikâyesi, hapishane yaşamından kesitler içerir; cezaevi müdürü, gardiyan gibi görevlilerin davranışlarının yol açtığı olayları anlatır. İlk kez, 1976'da İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda tiyatroya uyarlanmıştır. 1990'larda da iki seri halinde başrolünü Kadir İnanır'ın oynadığı filmlerle sinemaya uyarlandı. Tatar Ramazan karakteri, "Türk öykücülüğünün en gerçekçi kahramanlarından biri" olarak anılmaktadır. Osmanlı'nın son dönemleri ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Polatlı'da doğmuş ve büyümüş bir gencin talihsiz bir olay sonrasında hapse düşmesi ile gelişen olaylar hikâye edilmiştir.

Kerim Korcan

Yazar Kerim Korcan, 1918 yılında Sakarya'nın Hendeki İlçesinde dünyaya gelmiştir. 1938 yılında Donanma Kor Askeri Mahkemesinde isyan suçlusu olarak yargılanmış ve 12 yıl ağır hapse mahkum edilmiştir. Kerim Korcan, 10 yıl kaldığı Sinop Cezaevinden 1948 yılında tahliye edilmiştir.1957 yılında iki yıl tutuklu yargılandıktan sonra beraat etmiştir. Tatar Ramazan karakteri ile de tanınan yazar Kerim Korcan, 1990 yılında hayatını kaybetmiştir. Kendisi de yıllarca cezaevlerinde hapis yatan yazar Kerim Korcan bize göre Tatar Ramazan ile tanışmıştır, çok iyi bir gözlemle bu efsaneleşen hikayeleri yazabilmiştir.

Kerim Korcan’ın aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan Tatar Ramazan, sade anlatımı, muhteşem oyunculukları, çekildiği hapishanedeki gerçek mahkumların da filmde oynaması ve Ahmet Kaya’nın yaptığı müzikleriyle unutulmazlar arasına girmiştir.

2 filmden oluşan bu serideki rolün hakkını verebilmek adına, Kadir İnanır özellikle heybetli görünebilmek için kilo almış ve eski Yeşilçam filmlerindekinin aksine dublaj yerine kendi sesiyle oynamıştır. Yıldırım Gencer, Hayati Hamzaoğlu, Yaman Okay, Hikmet Taşdemir ve Kazım Kartal gibi usta oyuncuların muhteşem bir şekilde canlandırdığı “Kirmastılı, Cıbıl Halil, Abdurrahman Çavuş” gibi renkli karakterlere ustalıkla hayat vermişlerdir. Tatar Ramazan, “İçeride yine rahat durmadı” demesinler diye koğuş ağalarına ve hak yiyen gardiyanlara başlarda bulaşmasa da; idareyle iş birliği yapmış olan ali kıran baş kesenlerin, gariban mahkumların bir dilim ekmeğine bile göz dikmesine daha fazla göz yumamaz ve yeminini bozar. Tatar Ramazan, kendi namına hürmet edildiği için kimsenin bulaşacağı bir kişi değildir. O içeride ne yaptıysa hep savunmasız mahkumların, hakkı yenen garibanların haline dayanamadığı için yapmıştır. Bu yüzden de; 700 kasaba, 70 vilayet ve 7 düvelde namı söylenegelmiştir.

Tatar Ramazan cezaevinde ne kadar yattı?

"Tatar Ramazan" adıyla ilk kez 1976'da tiyatroya uyarlanan, aynı isimle Kadir İnanır'ın başrolünü üstlendiği 1990 yapımı film ve geçtiğimiz yıllarda Bülent İnal'ın canlandırdığı televizyon dizisiyle ünlenen romandaki karakterin, 48 yılını geçirdiği 38 farklı cezaevi var. 

Zamanın ağalık dönemini ve cezaevi şartlarını ortaya koymak için çevrilen sinema filmi, Adana'da eski cezaevi şimdi Yüreğir Hali olarak kullanılan yerde çekildi. Filmde toprak sahiplerinden Abidin Ağa'nın oğlunu vuran Tatar Ramazan  ilk olayında dört yıl hapis yatıp çıktı. Tahliye edildikten sonra kendisini rahat bırakmadılar, kendisine kurulan pusudan kurtulup hasımlarının birini vurunca yeniden cezaevine girer. Oysa nişanlısı ile evlenip yeni bir hayat kurma hayalinde olan Tatar Ramazan'a bu şans tanınmaz ne yazık ki.

Polatlı ve Çevresinde Yaşayan Kırım Tatar Türkleri

Tatar denildiğinde aklımıza hemen Eskişehir gelir, fakat Polatlı ve Haymanada da Tatar vatandaşlarımız yaşamaktadır. Ben Haymana nüfusuna kayıtlı, fakat Polatlı doğumluyum çocukluğumda bir çok Tatar komşularımız vardı ve çok iyi insanlardı.

Tatar Ramazan'da Eskişehir'li gibi düşünülse de gerçekte Polatlı da doğmuş yaşamıştır ve oralıdır mesleği ise kundura imalatçılığıdır. Kırım Tatar Türkleri, 19. yüzyılın sonları, 20. Yüzyılın başlarında Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ek olarak Ankara ili Polatlı ilçesi ve idarî olarak Polatlı’ya bağlı olan çevresindeki Eskipolatlı, Sakarya(Tırnaksız), Karakaya, Karakuyu, Karayavşan, Yenidoğan, Toydemir, Tatlıkuyu köylerine gelip yerleşmişler ve bu köylere ek olarak Polatlı ilçe merkezinde hayatlarını idame ettirmektedir. Günümüzde nüfusları hakkında kesin bir sayı olmamasına rağmen, Polatlı Kırım Derneği başkanı Ali Sait Temurer’e göre 10-15 bin civarında Kırım Türkü Polatlı’da yaşamaktadır. Genellikle büyük arazilere sahip çiftçiler olan Kırım Türkleri, Polatlı’nın topraklarının ıslahında da büyük rol oynamışlardır. 1774 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus Çarlığı arasında imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşmasından 9 sene sonra, 8 Nisan 1783’te Potemkin komutasındaki Rus ordusu, çoluk çocuk ayırt etmeden 30.000 Kırımlı’yı katletmiş ve Kırım, Çarlığın bir vilayeti haline gelmiştir (İnalcık 1976: 949). Kırım Türkleri bu tarihten sonra, büyük kitleler halinde “Ak Toprak” dedikleri Osmanlı topraklarına göç ederler 1785’ten 1800 yılına kadar Kırım’dan Türkiye’ye yarım milyon insan göçmüştür. 1812 ve 1828 yıllarında 200.000 insan daha göçmüştür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.