Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Plastik parçacıkları artık vücudumuzda

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 00:03

Yediklerimiz, içtiklerimiz ve hatta soluduğumuz havadan gözle göremeyeceğimiz kadar minik plastik parçalarının sürekli olarak vücudumuza girdiğini biliyor muydunuz?

            Yeni bir çalışmaya göre yedikleri, içtikleri ve soludukları hava ile Amerikalıların vücutlarına yaş ve cinsiyetlerine bağlı olarak değişmek üzere ortalama olarak yılda 74 bin ile 121 bin arasında plastik parçacık girmekte. Ülkemizde böyle bir çalışma yapılmadığı için bizde durum nedir bilmiyoruz.

            Çeşme suyu yerine plastik şişelerden su ihtiyacını karşılayanlar, sadece bu yolla bile vücütlarına yılda onbinlerce plastik parçacığı almakta.

            Çalışma 6 Haziran 2019'da The Journal Environmental Science and Technology isimli dergide yayınlandı.

            Bu parçacıkların sağlığımıza nasıl etki ettikleri tam olarak bilinmiyorsa da bazı araştırmalar dokulara girebilecek kadar küçük olanların bağışıklık sistemini tetikleyebileceğini, çevre kirliliği nedeniyle sahip oldukları ağır metalleri dokulara taşıyabileceklerini gösteriyor.

            Bağışıklık sisteminin daha aktif olması, zehirli ya da zararlı olmayan pek çok maddeye karşı alerjik reaksiyonların olması demektir aynı zamanda.

            Araştırmacılar, plastik parçacıklarının vücuda ne kadar alındığını tahmin edebilmek amacıyla öncelikle sekiz katogorideki maddeyi analiz etmişler : Hava, alkol, şişelenmiş su, bal, deniz ürünleri, tuz, şeker ve musluk suyu.

            Plastik parçacıkları ya çevreden doğrudan doğruya alınmakta ya da çok daha fazlası gıda maddelerinin üretim ve paketlenme aşamalarındaki bulaşmalar yoluyla alınmakta.

            Bu analizlerden sonra Amerikalıların hangi maddeleri ortalama olarak ne kadar tükettikleri resmi verilerden yararlanılarak tahmin edilmiş. Ayrıca hava analizleri yapılarak Amerikalıların hava yoluyla alacakları plastik parçacıklarını tahmin etme yoluna da gidilmiş.

            Musluk suyu veya şişelenmiş su içilmesinin yıllık plastik tüketim miktarının temel belirleyicisi olduğu anlaşılmış.

            Araştırmacılar, plastik şişeler yoluyla yıllık partikül alımının erkek çocuklar için yaklaşık 75.000, erkekler için 127.000, kız çocukları için 64.000 ve kadınlar için 93.000 olduğunu belirlemiş.

            Sadece musluk suyu tüketen erkek ve kız çocuklar yılda vücutlarına 3.000 parçacık, erkekler 6.000 ve kadınlar 4.000 parçacık almaktaymış.

            Bazı bilim insanları bu sonuçlara çok fazla itibar etmediklerini, çalışmanın yetersiz olduğunu ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtmekte.

            Son günlerde dünya basının çok özel önem verdiği bu tartışmadan sizleri de haberdar etmek istedim. Özetleyerek size sunduğum bu verileri CNN Health Articles isimli siteden aldığımı belirterek sözlerime son veriyorum.

            Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle 

           

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.