Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Planlama Becerisi

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.08.2020 00:02

Genelde okul dönemi çocuğu olan aileler çocukların planlı, programlı iş yapamamasından, dağınıklığından ve düzensizliğinde yakınıyor. Planlama becerisi gelişmeyen çocuk sosyal ortamda, okulda, evde organize olmada, düzen ve planlamada sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Planlama becerisi çeşitli aktiviteler yaparken ve gündelik hayatta karşımıza çıkan durumları sistematik düzene sokmada ve sıralamada önemli rol oynar.

Planlama becerisi zayıf olan çocuklar çoğunlukla bir problemi çözmek için nereden başlaması gerektiğini bilemeyebilir, İşlem önceliği belirleyemeyebilir, okuduğu bir metni akışına uygun şekilde özetleyemeyebilir.

● Okul öncesi dönemde çocuklara gündelik yaşam becerileri, öz bakım becerileri ile ilgili sorumluluklar vermek planlama becerilerisini geliştirir. Bu sorumluluklara özbakım becerileri,  oyuncak ve evde işbirliği  sorumluluğu örnek verilebilir.

● Zaman yönetimi becerisi de, planlama becerileri gelişiminde çok önemlidir. Okul döneminde süreli ve zamanlı aktiviteler olmasıda planlama becerisine katkı sağlar.

● Çocuklara açık uçlu sorular sorarak yanıtlamasını beklemek, tercihler yapmasını beklemek,  bunlara saygı duymak planlama becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

● Akıl ve zeka oyunları çocukların strateji geliştirme, sistematik düşünme, problem çözme ve planlı hareket etme becerilerini geliştirir. Okul dönemi çocuklarda anlamlı öğrenmeler yaratılması için, zihinde hayali tasarım yapma ve bunları değerlendirme yöntemleri öğretilmelidir.

●Çocukların planlama becerisinin gelişmesi için öğretmeninizdende rehberlik alabilirsiniz. Hem okulda hem de evde desteklenen çocuklar bu konuda daha hızlı ilerleme kaydeder.

Çocuklara bu becerileri kazandırırmayı hedeflediğinizde, çocuklarınızın tercih yapmasına izin veren, hayal gücünü kullandığında eleştirmeyen, çocukların çabalarını görmezden gelmeyen ebevynler olmalısınız. Çocuklar kendilerine saygı duyulduğunu hissettiğinde daha özgüvenli şekilde ilerler ve her zaman daha emin adımlar ile hedeflerine ulaşırlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.