Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pedofili nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2020 00:01

CİNSEL İSTİSMARI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ, ÇOCUĞUNUZU NASIL KORUMALISINIZ?

Son dönemlerde yaşanan, insanlığı sorgulatan, vicdanları uyandıran korkunç olaylardan dolayı bu konuyu ele almak istedim. Bunun artmasının nedenlerinden biri internetin yaygınlaşması ve gelişmesiyken bir diğeri ise istismara uğrayan kurbanın çevresel faktörlerden dolayı yaşadığı kötü olayı gizlemek zorunda olduğunu hissetmesidir. Bu durumlar pedofili sorununu arttırmaktadır.

Çocuk istismarının çeşitleri vardır;

Duygusal istismar: Aşağılama, kendisini değersiz hissettirme, söz hakkı vermeme Fiziksel istismar: Vurma, itekleme, sarsma, çocuk yaşta çalıştırma, ağır yük taşıtma, izinsiz fiziksel temas İhmal: Çocuğun belli haklarının göz ardı edilmesi Cinsel istismar: Çocukların kendisinden izinsiz olarak psikolojik ve fizyolojik olarak herhangi bir temasa uğraması, uygunsuz hareketlerde bulunma, çocuğa karşı olmayacak sapkınca duyguların hissedilmesi, çocuk tecavüzü

En zor anlaşılan türü de cinsel istismardır. Nedeni de yaşayan kişilerin yaşadığı istismarı saklamasıdır.

Cinsel istismar nedir?

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

Pedofili nedir?

       Pedofili; yetişkin bir kimsenin ergenlik öncesi çocukları veya ergenliğe yeni girmişleri cinsel açıdan         çekici bulması ve cinsel eğiliminin çocuklara yönelik olmasına neden olan psikoseksüel rahatsızlıktır.    

       İnsanlar bu rahatsızlığı farklı yerlerde ve toplumlarda, kendilerinden uzak olduğunu düşünürler. Ancak pedofili ne yazık ki oldukça yaygın bir hastalıktır. Günlük hayatta yanımızdan geçen, bir kafede oturduğumuzda yan masamızda olan, bir yakınımız vasıtasıyla tanıştığımız insanlarda dahi pedofoli olması riski yüksektir.  Pedofoli hastaları kendilerini belli etmeyi bırakın bazıları bunu kendilerine bile itiraf edemezler.

       Travmaya sebep olan olaylar yabancılar tarafından uygulanırken çoğu zamanda maalesef ki ailenin hiç şüphelenmediği tanıdık ve akraba kişiler tarafından da uygulanabiliyor.

        Çocuğunuzu yabancılardan ve istismarlardan nasıl korusunuz?

Çocuklara ilk anlatmamız ve öğretmemiz gereken kendilerini nasıl koruyacakları, iyi ve kötü davranış ve bu durumda ne yapacaklarını bilmesi olacaktır ve bunlar hayati önem taşıyan bilgilerdir. Bu konuda çocukları bilgilendirmesi gereken ilk olarak aile olsada, eğitimcilerde bu konuda destek olmalıdır. Bu durum toplumsal bir sorun olduğu için aile sağlığı merkezleri, aile danışmanlıkları da bu konuda aileyi desteklemelidir. Anne ve babalara düşen en önemli görev gözü açık olmaları gerektiğidir. Çocuklarını tanıdık ya da tanımadık herhangi birine emanet etmek günümüz koşullarında pek önerilmez. Çevrede ki insanların çocuklarına karşı yaklaşımlarını iyi gözlemlemeleri gerekir. Çocuklara yaş dönemlerine göre bedenlerindeki özel bölgeleri tanıtılmalı ve riskli durumlar anlatılmalı,her yaş döneminde yaşına uygun olarak hatırlatılmalıdır. Olası bir durumda ebeveyn bilgili ve dikkatli olmalı ve çocuğunun davranışlarından bu durumu farkedebilmelidir. Bu tip travmalara verilen ortak tepkiler dışında (davranış değişikliği, uyku-iştah bozukluğu, hırçınlık, yeni başlayan korkular, kazanılmış becerilerde gerileme, anne-babadan ayrılmak istememe gibi) cinsel istismar sonrası çocuklarda cinsel oyunlar, cinsel araştırmalar artabilir. Anne baba şüphelendiği durumda hemen bir çocuk psikiatrisi ile görüşmelidir. Çocuk anne babası ile bu konuyu konuşmaktan çekinebilir ve hatta korkabilir. Bazende çok şüpheli ve kaygılı olan aileler yanlış düşünceler ile çocuğunun üzerine giderek onda kapanmayacak yaralar bırakabilirler. Erken davranılarak doğru tedavi edilen çocuklarda bu travmaların verdiği hasarların silinmese de azaldığı gözlemlenmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.