Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Patron belli oldu

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2015 02:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2015 02:22

 

Geçen hafta "Trafikte patron aranıyor" başlıklı bir yazı yazmış ve kent trafiğinde yaşanan bazı sıkıntılarla ilgili eleştirilerimi sıralamıştım. Yetkililerden bir cevap ya da gereğinin yapılması noktasında bir adım atılmasını beklemediğimi de belirtmiştim. Hafta içinde bazı gelişmeler oldu ve ben de fikri takip açısından bu gelişmeleri siz okuyucularıma aktarayım istiyorum.

Sanırım trafikte aradığımız patron bulundu ve Sayın Valimiz Münir Karaloğlu, koordinasyon noktasında adım attı. Detayları aşağıda sizlerle paylaşacağım.

Aslında bazı okurlarımızın da talep ettiği gibi bu hafta Bursaspor'a değinecektim ama o da haftaya kaldı.

 

Ne demiştik?

Özetleyecek olursam, bir önceki yazımda Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün trafikle ilgili çalışmalarını eleştirmiş, diğer büyük illerdeki gibi asli işine (yollarda güvenliği sağlamaya ve trafiğin düzenli akışını yönetmeye) yoğunlaşması gerektiğini vurgulamıştım.

Özellikle de egzozundan zehir saçan araçların, hususiyetle de servis otobüsleri ile yeşil renkteki belediye halk otobüslerinin denetlenmesi gerektiğini vurgulamıştım.

Bu işin layıkıyla yapılabilmesi için de Bursa Emniyet Müdürlüğü ile Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin bir arada çalışmasının şart olduğuna dikkat çekmiştim. İlimizin mülki amiri konumundaki Sayın Valimiz Münir Karaloğlu'na da, bu kamu kurumlarını denetlemesi ve aralarındaki koordinasyonu sağlaması için bir çağrıda bulunmuştum.

 

Emniyetten haber var

Hafta içi, trafikten sorumlu emniyet müdür yardımcımız ve trafik denetleme şube müdürümüz gazeteye ziyaretimize gelmişler. Yazılarımı dışarıdan yolladığım ve gazetede olmadığım için görüşemedik ancak yazıları ve yolladıkları mail bana ulaştı. Gazetemizin yetkilileriyle görüşmüşler ve çalışmaları hakkında bilgi vermişler.

Öncelikle hassasiyetleri ve kamuoyunu bilgilendirme çabaları için kendilerine teşekkür ediyorum. Kent meselelerine ilişkin gerek bizimle, gerekse de vatandaşla diyalog yolları açık olduğunda çözülemeyecek mesele yok.

Bana ulaşan Bursa Emniyet Müdürlüğü Basın Bürosu imzalı yazıda, kentimizde yapılan denetimler sonucunda ilimizdeki ölümlü trafik kazalarında bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında azalma sağlandığı vurgulanmış.

2014 yılında kentimizde yapılan denetimlerde toplam 214 bin 663 araç ve sürücü denetlenmiş. Yazıda, bu denetimler içerisinde benim şikayet ettiğim radar uygulamalarına ait toplam sayının 63 bin 538 olduğuna dikkat çekilerek; alkol, emniyet kemeri, motorlu bisiklet, okul servis araçları, yolcu taşımacılığı yapan araç, ağır taşıt, trafik işaret ve ışık, abart egzoz, filmli cam, seyir halinde cep telefonu kullanmak gibi kontrollerin sayısının da 151 bin 125 olduğu belirtilmiş. 

Özellikle vurguladığım abart egzoz konusunda 2014 yılında toplam 2 bin 311 sürücüye ceza yazılmış. Yine en çok şikayet ettiğim egzoz denetimi konusunda ise Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte 176 araç denetlenmiş. Evet yanlış okumadınız, bana gelen resmi yazıya göre de ne kadar haklı olduğum tescil edilmiş. Koca kentte bir yılda sadece 176 araca egzoz denetimi yapılmış.   

 

Valilik basın duyurusu

Sanırım konu valiliğin de gündemine girip dikkat çekmiş ki, cuma günü bir basın duyurusu yapıldı. 16 Ocak tarihli ve 33 sayılı duyuruyu aynen aktarıyorum:

 

Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce trafikte seyreden motorlu taşıtlara yapılan Egzoz Gazı Emisyon denetimlerinde, araçların ölçüm sınır değerlerine aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ve Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise trafik zabıtasınca taşıt sahibine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin ı. fıkrasının (a) bendine göre idari yaptırım tutanağı hazırlanacaktır.

28 Aralık 2014 tarih ve 20151'1 sayılı tebliğe göre 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinde yer alan idari para cezaları;

1-Sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde 1.932 TL,

2- Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda 963 TL idari para cezası uygulanacaktır. Kamuoyuna duyurulur.

 

Sayın Valimizin bizzat müdahil olduğunu tahmin ettiğim gelişmeler sonrası kentimizde egzoz denetimlerinin hızlanacağı anlaşılıyor. Yakıt olarak 10 numara yağ kullananları, Egzoz pulu olmayanları, egzoz pulu olsa bile değerlerin üzerinde emisyona sahip aracı olanları ben peşinen uyarayım. Bir an evvel eksiklerinizi tamamlayın, aracınızda sorun varsa hallettirin de sonra ceza yazıldığında benim kulaklarımı çınlatmayın.

Son olarak da, fedakar bir şekilde çalıştıklarından şüphemin olmadığı emniyet mensuplarına bir çağrım var. Benim eleştirilerim çalışmamanızla ilgili değil, sadece yöntemleri ve tercihleri eleştiriyorum. Özetle, İstanbul'da, Ankara'da ne varsa ben de bir Bursalı vatandaş olarak aynısını istiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.