Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Patlayan bombalar

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2016 01:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2016 01:28

 

Ülkemiz uzunca bir süredir içeriden ve dışarıdan beslenen terör olaylarının kıskacında. Bir taraftan güneydoğuda yaşanan ayaklanmalara karşı devletin sabırla ve titizlikle yürüttüğü mücadele sürerken, bölgede sıkışan örgüt büyük şehirlerde patlattığı bombalarla nefes almaya ve devlete geri adım attırmaya çalışıyor.

 

Kürtler ve isyanlar

Terör örgütünün doğup beslendiği bölge özellikle son 200 yıldır isyanlarla ve ayaklanmalarla anılıyor. Osmanlı dönemindeki onlarca kalkışmayı ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki isyanları da göz önüne alınca ne yazık ki realite böyle. Günümüzde de durum çok farklı değil. Osmanlı dönemindeki otuzu aşkın ayaklanmanın neredeyse tamamı 1800'lü yıllardan itibaren yaşanıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki ayaklanmaların sayısı da 19 civarında. (Bu sayının içerisinde dini baskılara karşı yapılan direnişler de var) 1980'lerden itibaren de malum PKK belası (yanına eklemlenen ona yakın yan örgütle beraber) devam ediyor.

 

Bölge insanının yapısı

Sonuç olarak bölge insanının karakteri isyana teşne görünüyor lakin devletin güçlü otoritesi hakim olduğunda bu durumlar yaşanmıyor. Bunun en güzel delili de, Osmanlı'daki isyanların özellikle 1800'lerden sonra güçlenmesi. Bu isyanların devletin zafiyet yaşamaya başladığı ve bölgedeki eski otoritesini kaybettiği yıllarda ortaya çıkması da tesadüf değil.

İşin o yıllardan beri bu coğrafyada hesapları olan emperyalist güçler tarafından kaşındığı ve teşvik edildiği de ortada.

Bölgedeki eğitimsizlik de özellikle gençlerin kandırılmasında büyük etken. Tabi işin içine yanlış devlet politikaları ve özellikle son dönemi kapsayan 12 Eylül travması da eklenince ülkemiz üzerinde yüzyıllara dayanan hedefleri olan güçler için de son derece elverişli bir ortam meydana geldi. İşin tarihsel boyutu elbette ki çok daha uzun tahlillere muhtaç lakin köşemizde bu kadar özetle yetinelim.

 

Günümüzde yaşananlar

2002'den beri devleti yöneten AK Parti ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan, bölge için çok mesai harcadı. Bir yandan sosyal politikalarla bölge halkı desteklenirken, diğer yandan da doğuya ciddi ekonomik yatırımlar yapıldı. Bütün bunların üzerine de Kürt realitesi tanınarak bugüne kadar sözü dahi edilemeyen bazı haklar kullanılmaya başlandı.

Hükümet bölge insanına özetle 'Gelin terörü bitirelim. Ne derdiniz varsa siyaset yoluyla talep edin ve çözelim' dedi lakin Kürt siyasetçiler bu tarihi fırsatı elinin tersiyle itti. Bugün gelinen noktada kendilerini temsil iddiasındaki Kürt siyasilerin ve PKK'nın bu yaklaşımını benimsemeyen bölge insanı, son kalkışmalarda örgüte destek vermedi. Çözüm sürecinde yaşanan birçok şeyi içimize sindirmesek ve yanlış bulsak da bölgede önemli bir işe yaradı ve birçok insanın gerçekleri daha iyi görmesine yol açtı. Bugün ise devlet artık kadife eldivenini çıkararak hak edenlere demir yumruğuyla muameleye başladı.

 

Bombalı eylemler

Her gün haberlerde izlediğimiz bu melun eylemleri şu anda çok küçük bir azgın azınlık gerçekleştiriyor. O yüzden kendi evleri olarak gördükleri bölgede hezimete uğrayan örgüt yöneticileri eylemlerini batıdaki metropollere yöneltti.

Köşeye sıkışan örgüt, ülkede bir kaos ortamı oluşturarak biraz nefes almayı ve bölgedeki operasyonları inkıtaya uğratmayı amaçlıyor ama göreceksiniz bu hamleler bölge halkından giderek daha da izole olmasına neden olacak.

Bu zor günlerde bizlere düşen ise serinkanlı bir duruşla devletimize güvenerek gereken desteği vermek ve terör örgütünün amaçladığı korku, panik ve taşkınlık gibi davranışlardan uzak durmaktır. Göreceksiniz bizler bir ve bütün oldukça, dışarıdan kumandalı bu yapıların hepsi sudaki sabun gibi eriyecek. Bu erime aşamasının süresini de, bizim birlik havuzumuzdan akıtacağımız suyun gücü belirleyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.