Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Patent Ödülleri ve Fikri Mülkiyette Bursa’nın Durumu…

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2016 03:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 03:26

 

Birkaç gün önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsü tarafından, sınai mülkiyet hakları konusunda toplumda farkındalık oluşturulması, sanayicilerin, akademisyenlerin ve diğer tüm kesimlerce inovasyona daha fazla önem verilmesi amacıyla düzenlenen Türk Patent Ödüllerinin 5’incisi Ankara’da gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmalarda, buluşlarıyla, tasarımlarıyla ve markalarıyla Türk toplumuna, sanayisine ve ekonomisine katma değer sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek amacıyla törenin düzenlendiği ifade edilirken, buluşların, markaların ve tasarımların sahiplerinin, Ar-Ge ve yeniliğe önem vererek fark oluşturdukları, hem kendi gelişimlerine hem de ülkenin gelişimine büyük katkı sağladıkları bildirdi.

Küresel ekonominin seyrinin, sınai mülkiyet haklarındaki gelişmelere bakarak da anlaşılabileceğinin ifade edildiği törende konuşan Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan 2002'de bir yılda yapılan patent başvurusunun bugün 3 haftada yapıldığını belirterek, "2023'te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye'yi hedefliyoruz" dedi.

Toplam 24 ödülün verildiği törende, marka şehir olarak Antalya, en fazla uluslararası coğrafi işaret başvurusu yapan il olarak Aydın, en fazla patent başvurusu yapan üniversite olarak İstanbul Üniversitesi de ödüllendirildi.

Törende Bursa yine özel sektörün başarılarıyla ön plana çıkarken, bir başarıyı da Bursa merkezli olup İstanbul ve Kayseri’de de çalışmalar yapan ve en fazla patent başvurusu yapan üniversite olarak ödül alan İstanbul Üniversitesi’nin müvekkilliğini sürdüren Erdem Kaya Patent Marka ve Patent sergiledi.

* * *

Fikri Mülkiyet haklarında Bursa’nın durumu

Bu aktarımdan sonra 2015 yılı sonu itibariyle Bursa’nın fikri mülkiyet haklarındaki durumuna bakalım, ama önce ülke geneli verileri…

2015 yılında ülke genelinde 49 bin 779 marka başvurusu yapılıp bunların 34 bin 313’ü tescil edilmiş; 3 bin 113 patent başvurusu yapılıp 888’i tescil edilmiş; 2 bin 56 faydalı model başvurusu yapılıp bunların bin 611’i tescil edilmiş.

Şimdi gelelim Bursa’ya…

2015 yılında Bursa’dan 4 bin 179 marka başvurusu yapılıp bunların 2 bin 925’i tescil edilmiş durumda ve en çok marka başvurusu yapan iller arasında 4. sırada bulunan Bursa’nın payı yüzde 8 düzeyinde.

Yine 2015 yılı itibariyle Bursa, patent başvurularında ise iller arasında 3. sıraya yükseliyor. Geçen sene Bursa’dan 440 patent başvurusu yapılmış olup bunların 131’i tescil edilmiş durumda.  Patentte Bursa’nın payı ise yüzde 15 düzeyine çıkıyor. Bursa faydalı modelde de 3. sırada. 2015 yılında 262 faydalı model başvurusu yapılıp 191’i tescil edilmiş.

Bursa’nın bilhassa patent ve faydalı modelde üst sırada yer almasında en önemli etkenin otomotiv ana ve yan sanayi olduğunu belirtmeliyim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.