Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Partilerin size dokunan vaatleri (1)

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2015 00:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2015 00:29

 

Hükümetler her ne kadar siyasi yapılanmaların iktidar olma hali gibi algılansalar da daha çok ekonominin yönetilmesi için kurulurlar. Halkın gelirini artırmak, temel yatırımlar, kamu güvenlik harcamaları, devlet memuruna maaş, barınma, ısınma, iş sahaları açma; yeraltı ve yerüstü varlıkların bulunması, korunması, değerlendirilmesi; enerjinin sürekliliği, komşu ülkelerle ilişkiler, uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesi, halkın eğitimi, sağlığının korunması ve tedavi olanaklarının artırılması ile bağımsızlığın korunması da hükümetlerin içinde bulunduğu devletin asli görevleri arasındadır.   

Şimdi önümüzde sadece 21 gün kaldı; yani 3 hafta. Türkiye’yi yönetecek parti ya da partileri belirleyeceksiniz. Onlar aldıkları kararlarla ve attıkları imzalarla cebinizi doğrudan etkileyecekler, yaşamınızda fark yaratacaklar, geleceğinizi garanti altına alacaklar ya da karartacaklar. Kutuya attığınız her oy, çocuklarınızın yaşayacağı yıllara yansıyacak kararları beraberinde getirecek. Ülkeyi ileriye taşıyacağına inandığınız kişileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderme yetkisi şimdi sizde, hepimizde…

Sizin kadar ülkenin de kaderi olduğu için partilerin programlarındaki ekonomik vaatlere baktım. Emekliye, memura, işçiye, esnafa, sanayiciye, işsize söylediklerini sıraladım.

Bugün; AKP, yarın CHP, MHP ve HDP…

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek. Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi tamamen kaldırılacak.

TOKİ eliyle emekliler uygun koşullarla konut sahibi yapılacak.

Genç işsizliğinin önüne geçmek için "ulusal genç istihdamı strateji belgesi" hazırlanacak.

Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.

Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin 2 yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi getirilecek.

Gençlerde evliliği teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştirilecek. Annelere "doğum hediyesi" programı kapsamında, ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, 3 ve üzerinde çocuklar için 600 lira ödemenin yapılması düşünülüyor.

Sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla "Yeni Vergi Usul Kanunu" çıkarılacak.

Türkiye'nin 51 ilinde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak.

Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak.

Esnafa düşük faizli kredi uygulaması devam ederken, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği de verilecek. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak.

Otomotiv sektöründe, küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşma teşvik edilecek.

Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranını yüzde 6'dan yüzde sıfıra (0) indirerek sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.

Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimi gerçekleştirilecek.

Tarımda 2015 yılında nakit hibe desteklerinin tutarı 10 milyar liraya ulaşacak. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevzuat çalışması yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.