Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pandemi Sürecinde Çocukların Ebeveynlerine Aşırı Bağlılığı

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2020 00:03

Çocuklar pandemi sürecinden en çok etkilenen gruplardan biri. Hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkilenen çocuklar okula gidemediği ve sürekli evde olduğu için, çalışma hayatı duran ve evde kalmakta zorunda olan ebeveynlerine daha çok bağlandılar. Bu durum yeni normalleşme ile birlikte sorun olmaya başladı. Ebeveynler işlerine dönmek zorunda olunca çocuklar da ya okullarına devam etmek yada bakıcı, büyükanne gibi kendisine refakat edecek olan kişilerle zaman geçirmek durumunda kaldı.

Çocukların bu aşamada yaşadığı sıkıntılar aile bireylerine de sorun yaşatıyor. Sabah ağlamaları,  kendisini bırakıp işe gittiği için öfke nöbetleri, küsmeler, hırçınlıklar gibi bir çok olumsuz davranışı da beraberinde getirdi.

Peki bu süreci yaşamamak adına neler yapmalıyız;

İşe başlamadan önce çocuklarda bunun alıştırmasını yapmak en önemli basamak. Evde de tamamiyle çocuğunuz ile birlikte vakit geçirmemeniz önemli. Çocuklara bireysel oyunlar oynamaları için zaman tanıyın. Çocuklar her an sizinle vakit geçirdiğinde işe başladığınızda boşluğunuzu hissedecek ve bundan endişelenecektir. Evde bulunduğunuz zaman diliminde kendinize program ayarlayın. Bu program dahilinde kendinize iş saatleri belirleyin. Çocuğunuz o dilimi iş saatiniz olarak benimsesin ve sizin çalışmak ve sorumluluğunuzu yerine getirmek durumunda olduğunuz mesajını alsın . Bu çocuklarda artık çalışmadığınız algısının ortadan kalkması için gerekli bir mesaj. Çocuğunuzla neden evde olduğunuzu ve çalışamadığınızı, onun nden okula gidemediğini gerçeklikle anlatın. Ve kısa sürede bu durumun çözüleceğini sonra eski düzeninize dönmeniz gerektiğini açıklayarak onu bu duruma hazırlayın. Çocuklarınızı ciddiye alın ve onlarla yetişkinle konuşur gibi konuşun. Bu onun kendine güvenini getirerek siz olmadığınızda kendini boşlukta hissetmemesi için etkili olacaktır.

Bazı tutumlar ebeveynlerde sorun diye algılansada, aslında çocukların tek istediği ilginiz ve sevginiz. Tüm bu tutumlara doğru tepkiler vermeniz, bu konuyu sorun yaşamadan atlatmanız demektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.