Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

P4C

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 00:04

Philosophy for Children yani Çocuklar İçin Felsefe’nin kısaltılmış hali P4C.

Arada ki 4 rakamı ise, Critical (eleştirel), Creative (yaratıcı), Collaborative (birlikte), Caring (özenli) düşünmeyi simgeliyor.

Felsefenin çocuk hali de denilebilir.

Temelini 1960’lı yıllarda, öğrencilerinin akıl yürütme becerilerinin yetersiz olduğunu düşünen felsefe profesörü Matthew Lipman’ın attığı Çocuklar İçin Felsefe (P4C) pedagojisi günümüzde yoğun şekilde rağbet gören bir eğitim sistemi.

Peki nedir bu Çocuklar İçin Felsefe denilen eğitim sistemi ?

P4C,bir çocuğun tüm yaşamı ve eğitim hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı, eleştirel ve yaratıcı düşünme yetisini geliştirmeyi, onunla paylaşılan bir öykü, film ya da resim üzerinde arkadaşları ile birlikte sohbet ederek sorularına cevaplar bulmasını ya da yeni sorular sormasını, fikirlerini özgürce paylaşmasınıı, arkadaşlarını dinlemesini, onların düşüncelerine itiraz ederken özenli olmasını, aynı düşünceye katılarak o düşünceyi işbirliği içinde geliştirmesini öğrenmesini hedefliyor..

Kısacası program bireyin bilişsel, sosyal, duygusal becerilerini ve düşünce üretme, üretilen düşünceleri savunma yoluyla geliştiren bir yöntem olarak belirliyor.

Eğitmen Eğitimi ise P4C sistemini öğrenmek ve uygulamak isteyenler için geliştirilmiş.

Çocuklar için felsefe (P4C) programının asıl amacı çok açık aslında;

Çocuklara düşünmeyi, soru sormayı, sorgulamayı öğretmek, kişiliklerini geliştirmek, sosyal-mantıksal yetiler kazandırabilmek ve bu konuda eğitimcileri bilimsel veriler ışığında yetiştirmek.

P4C’nin öğrenci açısından kazanımları da şu şekilde özetlenebilir;

Sistem çocuğun Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Birlikte Düşünme, işbirliğine dayalı düşünme, Dili etkili kullanma. Bağlantılı Düşünme becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra, Neden- sonuç ilişkisi kurabilmeyi sağlanmasını öğretiyor.  

Tabii burada üzerinde hassasiyetle durulması gereken konu, çocuklara bu eğitimleri verebilecek ‘’Kolaylaştırıcılar’’ın eğitimleri.

P4C tüm eğitim alanlarında uygulanan bir metot olduğu için tüm eğitimcilere açık. Okul öncesi, ilk, orta ve lise tüm branştan öğretmenler, çocuklar ve yetişkinlerle çalışan koçlar, iş dünyasında eğitmen olarak çalışıp alanında fark yaratmak isteyenler, kişisel gelişim hedefi olanlar ve kişisel gelişim alanında uzmanlaşmak isteyenler için son derece uygun P4C eğitimleri.

Eğitimi tamamlayan katılımcıların P4C Eğitmen Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazandıklarının da ayrıca altını çizmek gerek.

Son paragrafı da, Kolaylaytırıcıların P4C eğitimden elde ettikleri kazanımlara ayırmak isterim;

 “Öğretmenlere Yönelik P4C” programının temel amacı, gerek felsefe branşından gerekse de diğer branşlardan, okul öncesinden 12.sınıfa kadar her branştan öğretmene çocuklarla felsefe açısından zenginleştirilmiş bir içeriğe yaslanarak sınıf etkinlikleri geliştirme ve uygulamayı öğretmek.

Bu bağlamda program, eğitimden geçen bir öğretmenin hem müfredat kapsamındaki derslerine uygulamasını sağlamayı hem de tümüyle bağımsız müfredat dışı etkinlikler geliştirmesine yardımcı olmayı ilke ediniyor.

P4C öğrenen bir öğretmen, yeni bir söz dağarcığı, kavram kümesi ve yeni bir pedagojik etkinlik için ‘kendi başına uygulama geliştirmeye’ hazır hale gelmekte, eğitimi alan öğretmenin kendi okulunda ve kendi öğrencileriyle başkaca bir asistanlık ya da kaynağa gereksinim duymaksızın P4C etkinliği başlatabilecek donanımı kazanmasını sağlamakta.

Şimdi ee eğitime katıldık ne olacak şimdi? Diyenler varsa diye yazayım;

Özellikle siz değerli öğretmenlerimiz; P4C Eğitimlerine katılmalısınız.

Çünkü P4C,

Düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefler.

Çocuklar P4C oturumlarında felsefe tarihini öğrenmezler, felsefe yaparlar-sadece felsefe için değil diğer alanlarda da kullanılır-öğretmenin sınıf içindeki rolünü dönüştürür-sınıf ortamını dönüştürür-Okul Kültürünü Dönüştüren Bir Araçtır-süreç odaklı bir pedagojidir.

P4C tasarımlarında kazanımlar süreç odaklıdır. Öğrenme ortamının süreç içinde sürekli olarak geliştirilmesine hedeflenir. Varılan hedeflere, yargılara ve bilgiye nasıl ulaşıldığı önemsenir.

Zaten P4C için dünyada en sık kullanılan tanıtım ifadesi de

“Kendi kendini yayıp tanıtan uygulamalar” ifadesi.

Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim uygulama ve Merkezi ULUSEM bu konu da nitelikli-donanımlı eğitim kadrosu ve program yönetimi ile kentimizi son derece yetkin bir şekilde temsil ediyor.

Konu ile ilgilenenler kurumun ulusem.uludag.edu.tr adlı web sitesine girerek eğitimlerin ayrıntıları konusunda bilgi edinebilirler.

Eee ne demişler…

Eğitim şart.

Bir tanışın P4C ile;

İddia ediyorum siz de bana katılacaksınız;

Çünkü,

P4C de şart.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.