Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öznesi insan olanın yüklemi de kendisi olur.

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2018 00:00

Bizim mesleğin en güzel yanı ülke gündemi ne kadar sisli puslu olsa da yolumuzun güzel olup güzel kalabilen insanlarla kesişmesine olanak tanıması.

Sevgili dostum Erhan Kural ile birlikte yürüttüğümüz belediye başkanı ve muhtar adayları ile SİVİL GÜNDEM TV’de söyleşiler yaptığımız proje kapsamında buna bir kez daha tanık oldum.

Sivil Gündem Söyleşileri sıradan sorularla sıradan ve ezberlenmiş cevapları arayan bir röportaj, bir program olmadığı için de her söyleşide ayrı güzellikleri yakalamaktan son derece mutluyum.

Hele ki muhatabım konusunda  son derece donanımlı ve Türkçeye hakim olunca…

Hani derler ya,yanıt sorunun niteliği ile ilgilidir diye çok doğru.

Ben verilmeyen yanıttan öte sorulmayan soru olduğunu düşünenlerdenim.

Tıpkı Beşevler Mahallesi Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Nilüfer Şubesi Başkanı Sayın Erol Yılmazer ile yaptığımız söyleşide olduğu gibi.

Erol bey 2004 te muhtar 2007 de Muhtarlar Derneği Başkanı olmuş, Beşevler Mahallesinin gelişimine imzasını koymuş bir gönüllü.

Gönüllü diyorum çünkü muhtarlık her ne kadar asgari ücrete tabi olsa da, muhtarın gönlü olmadan kolay kolay yapılabilecek bir iş değil.

Beşevler benim hayatımda da derin izleri olan bir mahalle. Oranın gerçekten beş adet evden ibaret olduğu günleri bilirim.

Erol bey,artık bu mahalle ile özdeşleşmiş.

Beşevler’i ve burada gerçekleştirdiklerini anlatırken söylediklerinden ikna olmak için muhtarlığın penceresinden dışarıya göz atmak bile kafi.

Her ne kadar muhtarlıkla ilgili algı genel olarak hizmet veren yönünde gelişmişse de uygulamada durum farklı.

Muhtarın asli görevi, mahallesi  için  ilgili mercilerden hizmet alabilmek.Resmi evrak tanzimi vs ise tali sorumlulukları.

Erol bey’de bunun altını çizerek görevlerini ifa etmekteki en büyük sıkıntısının hizmet alım noktasında yığıldığını belirtiyor ve bu konuda meşakkatli bir uğraş içerisinde olduğunu vurguluyor.

Kurumların sadece şikayet ve talep halinde hareketliğini vurgulayan muhtar,aslında bize özgü bir umursamazlığında  da altını çiziyor.Öyle ya mahallerin durumlarından vazife çıkartıp,talep ya da şikayet beklemeden müdahil olan kaç kurum var ki?

Beşevler Mahallesinde Aile Hekimliği binasın bir an önce açılması ve beş aile hekiminin göreve başlaması yönünde ciddi ve heyecanlı bir bekleyiş var.Erol bey bu hizmetin seçim öncesinde başlatılabileceğini düşünüyor.

Sportif faaliyetlerin yapılabileceği,ticari alanların tesis edileceği sosyal donatı alanı Kent Meydanı Projesi de Beşevler Muhtarlığının halen takipte olduğu ve gerçekleşmesi için yoğun çaba sarfettiği diğer bir alan.

Yol,ulaşım,alt yapı,okul gibi klasik hizmetlerin sağlıklılığı konusunda ki faaliyetlere ise hiç değinmiyorum,çünkü onlar Erol Yılmazer’in ezberi olmuş durumda.

Eskilerin deyimi ile gün sekiz hafta dokuz Beşevleri daha da yaşanılabilir bir mahalle nasıl yaparız sorusunun cevabı aranıyor.

Görülüyor ki,bulunuyor da…

Erol Bey  ile söyleşimiz sırasında en çok dikkatimi çeken yaptığı tüm işleri anlatırken özneyi insan ithaf etmesi oldu.

Öznesi insan olanın yüklemi de kendisi olur.

İnsanın hayata dair en büyük yanılgılarının başında düşündüğü gibi sanması geliyor. Hepimiz birbirimizi dinlemekten ve anlamaktan ziyade yargılama telaşı içerisindeyiz. bizi çok yorsa da bu saplantımızdan bir türlü vaz geçemiyoruz.

Bu tuhaf  bağımlığın verdiği hezeyanlarla da olanı değil görmek istediğimizi görebilmenin beyhude çabası ile pek çok güzelliği atlıyoruz.

Allahtan gönül insanları zaman zaman da olsa karşımıza çıkıp güzellikleri anlatıyorlar da içimiz açılıyor.

Söyleşinin bir bölümünde sorduğum ve yanıtını sizin ile de paylaşmak istediğim bir soru var;

Dedim ki; İnsanlar neden muhtarları özellikle öğleden sonraları yerlerinde pek bulamıyorlar ?

Dedi ki; ‘’Muhtarlar ilgili yasa gereği günde dört saat çalışırlar.Hepsinin idame ettirmek durumunda oldukları hayatları ve işleri var.Bir de hizmet alımı konusunda başvuru takipleri için zaman bulmaları gerekiyor.Bu yüzden muhtarlıkta ki faaliyetlerini sınırlandırmak zorunda kalıyorlar.Ancak Nilüfer de durum farklı; Nilüferde durumun farklı olmasının sebebi de Nilüfer Belediyesi’nin oturan sayısı beş binin üzerinde ki muhtarlarına elektrik,doğalgaz,su,yerleşke ve personel desteği vermesi.Bu yüzden Nilüfer muhtarlıkları sabah 8.30 akşam 17 hizmet verebilmekteler’’

Ben biliyorum ki,muhtarlık saatlerle sınırlandıralabilecek bir hizmet birimi değil.Hatta günün 24 saatine bile sığmayan faaliyetleri olan pek çok muhtarımız var.

Artık seçim sathı mahalline girdik.

Dilerim popülizmin yerini hizmet taahhütleri alır,hem insanımız hem de adaylar mutlu olur.

Beşevler’de olduğu gibi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.