Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UZMAN DOKTOR RAMAZAN HARMANCI İLE YÜZ YÜZE

Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı, Doktor Ramazan Harmancı ile keyifli bir o kadar da bilgilendirici güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
UZMAN DOKTOR RAMAZAN HARMANCI İLE YÜZ YÜZE

Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı,  Doktor Ramazan Harmancı ‘Malum Okullar açıldığı için, toplu ortamlar ve kalabalık sınıflardan dolayı ve sonbaharında gelmesiyle çocuklarda grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülmeye başlanmıştır’ dedi.

Sayın Hocam öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Elbette, Aslen Konya'lıyım yaklaşık 20 yıldır Bursa'da ikamet etmekteyim. İlk ve orta öğrenimimi Seydişehir'de tamamladım. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanarak Antalya'ya gittim. Çocukluk hayalim mühendis olmaktı, ama tercihlerimin arasına ailemin de ısrarıyla Tıp Fakültesini de yazdım. Şu anki düşüncelerime göre iyi ki yazmışım diyorum. Kimi zorluklar olsa da severek yaptığımı kesinlikle söyleyebilirim. İnsanların en sevimlilerine ve değerlilerine hizmet vermekten mutluluk duyuyorum. Mezuniyet sonrası Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladım. 2003 yılında da Uzman Hekim olarak Üniversiteden ayrıldım. 1 yıllık askeri hizmet sonrasında bir yıl kadar da kamuda hizmet yaptım ve sonrasında 2006'da tekrar Bursa'ya döndüm. Yaklaşık 6,5 yıl Acıbadem Bursa Hastanesi'nde çalıştım. 2012 yılının Eylül ayından itibaren edinmiş olduğum tecrübe ve birikimlere istinaden kendi muayenehanemi açtım ve  hizmet vermeye başladım.

Peki hocam isterseniz yavaş yavaş sorularımıza başlayalım. Okullar açıldı, havalarda serinlemeye başladı. Bu mevsimde yoğunlukla çocuklarımız hastalıklara yakalanıyorlar. Bu hastalıklara karşı ne tür önlemler alabiliriz?

Malum Okullar açıldığı için, toplu ortamlar ve kalabalık sınıflardan dolayı ve sonbaharında gelmesiyle çocuklarda grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülmeye başlanmıştır. Bunlara karşı alınabilecek önlemler en başta sağlıklı beslenme bol meyve, sebze tüketimi, hijyen kurallarına dikkat etmek, gerekli kişilere grip aşılarının yapılması sayılabilir.

Sayın hocam bir diğer merak edilen konu en doğru ateş ölçme yöntemi nasıl olmakta?   Değişik bölgelerden yapılan ateş ölçümlerinde ateşli sayılan dereceler ile ilgili de bilgiler verirseniz sevinirim?

En doğru ateş ölçümü koltuk altından yapılan ölçümlerdir. Ancak çocukların çok hareketli olması ve ölçüm sırasında yeteri kadar dikkatli olmadıkları için kulak, alın ve makattan da ölçümler yapılabilmektedir. Diğer sorunuza gelince . Koltuk altı ölçümlerinde 37,4 derece. Kulaktan ölçümlerde 37,8 derece. Makattan ölçümlerde ise 38 derecenin üstü "ateşli" olarak kabul edilmektedir.

Peki sayın hocam çocuklarımızın sıklıkla yakalandığı diğer bir hastalık ta " ishal " Bu hastalıkla ilgili neler söylersiniz?

Yaz dönemi kadar olmasa da kış mevsimlerinde de mikrobik ishaller görülmektedir. Özellikle Rota virüsü ishalleri kış döneminde daha sık görülür. Ancak ülkemizde son 10 yıldır ishal aşılamaları yapıldığı için görülme sıklığı azalmıştır. Ayrıca halk arasında zehirli ishal olarak da bilinen amipli dizanteri kış döneminde de az da olsa görülebilmektedir. Adı ürkütücü olsa da tedavisi olan ve genellikle ağır seyreden bir ishal türüdür.

Alerjik durumlar ve çocuklarımızın, miniklerimizin  dengeli beslenmeleri ile ilgili  okuyucularımızı  bilgilendirebilir misiniz?

Çocuklarda, biz daha çok gıda alerjilerini ve bazen de solunum yolu alerjilerini( ev tozu ve polen gibi) sık görüyoruz. Tam nedenini bilememekle birlikte, çok uygun olmayan gıda tüketimi ve maalesef çocuklarımızı aşırı steril ortamlarda büyütüyor olmamız bu hastalıklara sebebiyet vermektedir.

- Dengeli beslenmeye gelecek olursak, anne sütü hakikaten Allah'ın bir mucizesidir.  Her yerde hazır, steril ve bebeğin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. İlk 6 ay yalnız anne sütü ile beslenilmesini öngörüyoruz ve sonrasında 2 yaşına kadar ek gıdalar ile anne sütünün devam edilmesinden yanayız. Tüm sağlık otoriteleri de bunu böyle kabul etmektedir. Fakat bazen sosyo ekonomik nedenlerden annelerin erken çalışmaya başlaması bazen halk arasındaki yanlış inanışlar ve bazen de annelerin genellikle kozmetik nedenlerden ötürü süt vermeyi istememeleri ya da zayıflama diyetleri nedeniyle kimi çocuklar daha erken memeden kesilebilmektedir.

Sayın hocam bu güzel bilgiler için size teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Röportajımızın sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. Son olarak neler eklemek istersiniz? Vatandaşlarımıza, halkımıza, annelerimize, babalarımıza ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Çocuklar ülkenin ve bizim geleceğimizdir. Hem fiziken hem ruhen sağlıklı şekilde büyümeyi hak etmektedirler. Modern çağın getirdiği stresli yaşam ve çocuklarımıza yeteri kadar vakit ayıramamak nedeniyle son yıllarda otizm, dikkat eksikliği ve benzeri psikiyatrik hastalıklar giderek artmaktadır. Çocuğumuza elbette iyi bir eğitim vermek durumundayız, ancak bir çocuk en iyi oyun oynarken öğrenmektedir. Lütfen okul dışındaki zamanlarda oynamaları için fırsat tanıyalım ve çocukların çok istemedikleri halde ister sanatsal, isterse spor için bile olsa o kurstan bu kursa,  faaliyetten faaliyete zorlamayalım. Elbette yetenekleri ve istekleri varsa o konuda destekleyelim ama hiçbir şey çocuğun ailesi ve arkadaşlarıyla geçirdiği zamandan daha değerli değildir. Sağlıklı yarınlar için sağlıklı nesiller yetiştirebilmek dileğiyle diyorum.

Bu güzel açıklayıcı bilgiler için çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Doktor Ramazan Harmancı'ya Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak teşekkürlerimizi iletmek istiyorum.

Adres ve Telefon

Umi Plaza

Yenikaraman Mh.Sanayi Cad.No:150/44

Osmangazi / BURSA

Randevu GSM:       0 533 320 95 34

Randevu Telefon:   0 224 245 55 44

Klinik Fax:               0 224 245 55 42

ramazan@drramazanharmanci.com

www.drramazanharmanci.com

Hazırlayan ve Fotoğraf : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.