Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÜRETİCİ BİR ÇOK KONUDA DESTEK BEKLİYOR..!!

Bursa Oto Kauçuk ve Plastikçiler Odası Başkanı Sayın Ekrem ALSAT ile başta çalışmaları ve üreticilerin sıkıntılarını masaya yatırmış olduğumuz güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2019 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2019 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÜRETİCİ BİR ÇOK KONUDA DESTEK BEKLİYOR..!!
Sayın Başkanım Ekrem Bey, öncelikle sizi tanıyarak röportajımızabaşlayalım isterseniz?

   --- Tabii ki ; bana böylesine güzel bir fırsat tanıdığı için Bursa Haber Gazetesi’ne ve değerli yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ben Ekrem Alsat, 1967 Bursa-Karacabey doğumluyum. 35 senedir bu sektörün içerisindeyim. “Oto Akyıldız” adı altında 1987 yılında kurmuş olduğumuz işletmemizde faal olarak devam etmekteyiz .   Aknim tescilli markası olarak Otomotiv yedek parçası üretimi yapmaktayız . Uzun yıllar süren  tecrübelerimiz neticesinde 2010'dan itibaren oda yönetiminde vekilken,  2018 Mart ayında da arkadaşlarımızın teşviki ve teveccühü ile başkan  olarak seçildim. Çok uzun yıllardan beri bu sektörün içinde olduğumuz ve sahalardan geldiğimiz için esnaf arkadaşlarımızın, üreticilerimizin  bütün sorunlarını biliyorum ve bu bağlamda  oda olarak çalışmalar yürütüyoruz.

Peki sayın başkanım,bu 1 yıllık süreç nasıl geçti?Bizlerekısa bir değerlendirme yapabilir misiniz?

  --Çok güzel geçti, her zaman üreticilerimizin yanındayız, üyelerimizin yanındayız.  Onlara fuarlarda olsun, hammadde temininde olsun yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra birçok bilgilendirme toplantısı yapıyoruz, üyelerimizin bazı eksik olan evraklarını tamamlanması yönünde de destek sağlıyoruz. Mesleki yeterlilik ile ilgili kurslar açıyoruz ve bu belgelere ulaşmalarını  sağlıyoruz . Çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik ,fuar gezileri  organize ediyoruz böylelikle üreticilerimizin bu tür fuarlara gitmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bundan sonra ilerleyen süreçte bu tür çalışmalarımızın  katlanarak artacağını söyleyebilirim.

Peki ne gibi sıkıntılar var?Üyelerinizin , esnafların ne gibi ihtiyaçları var?Nelerinolması durumunda onların çalışmaları çok daha kolaylaşabilir.?

   ---Üyelerimizin sıkıntısı öncelikle krediye ulaşmaları ile ilgili oluyor. Bu konuda bazı yönlendirmeler  yapıyoruz.  Üyelerimiz, ürettiği malları genellikle  vadeli olarak satıyorlar, biz de bu konuda  biraz daha vadeleri kısaltmaları  yönünde telkinlerde bulunuyoruz. Ayrıca esnaf kefalet ve Sicil ile ilgili sıkıntılar oluyor , mutlaka esnaflara sicil affının  gelmesini bekliyoruz bazı durumlarda ekonomik şartlardan dolayı sicille  ilgili sıkıntılar olabiliyor. Bu yüzden mutlaka sicil  affının gelmesi lazım ve esnafın krediye ulaşmasının  kolaylaştırılması lazım diye düşünüyorum.

   Esnafın mutlaka rahatlatılması lazım, işler biraz zayıf. Üretim yapmak  çok zorlaştı ,şartlar  çok ağırlaştı .  Bunun yanı sıra kayıt dışı üretimde sektörde büyük ,  haksız rekabete yol açıyor. Biz kimseyi bu bağlamda şikayet etmek istemiyoruz ama bu haksız rekabete çok kötü bir şey. Bunun da mutlaka sonlanması lazım haksız rekabetin ortadan kalkması lazım.

Bize biraz da odanızdan bahseder misiniz?

    --- Bizim sektörümüz çok geniş bir sektör, bizim sektörümüzde plastik, kauçuk hepsi var inşaattan sağlığa, otomotivden mobilyaya kadar hepsinde geçerli bir sektör ama şirketler olduğu için firmalarımızın çoğu Sanayi ve Ticaret Odası'na kayıtlı. Odamızda 350 taneye yakın üyemiz var bu kayıtlı olanlar , kayıt dışı  olanlara  tabii bir şey diyemiyoruz. Üreticilerimizin mutlaka maliyetlerini çok iyi dikkat etmeleri lazım, malı üretip satmış olmak için yapmamak gerekiyor ,mümkün olduğu kadar dikkatli, müşterilerin istediği şekilde kaliteli temiz mal üretmeleri çok önemli. Bizim esnaf olarak diğer bir sıkıntımız da cebine 10 bin Dolar koyan kişi  Çin’e  gidip oradan burada yapılan ürünlerden alıp ülkemize getirip satıyor bu da haksız rekabete yol açıyor , mutlaka devletimizin gümrük vergisi ya da  başka bir yöntemle bunu kısıtlaması gerekiyor. Bunun yanı sıra kira giderleri  de esnafımızın son yıllarda çok arttı. Kiralar arttığı gibi stopajda çok yüksek. % 25 olan  stopajın  mutlaka %5 lere ,10’lara  indirilmesi lazım . Ha keza yine KDV oranı da  %18 bunun da mutlaka yeni bir düzenlemeyle Makul bir seviyeye inmesi lazım ,  bu oranların Makul bir seviyeye inmesi durumunda devletimizin vergilerinin de artacağından eminim. Çünkü bu durum toplumda sıkıntı yaratmakta , bu gibi  iyileştirmelerin  olması durumunda esnafımızın ve üreticilerimizin rahatlayacağı kaçınılmaz .  Onların rahatlaması demek toplumun rahatlaması demek insanlarımızın rahatlaması demek . Bu bağlamda bu konularla ilgili devletimizden ve ilgili mercilerden destek bekliyoruz son olarak başta meslektaşlarımız olarak bütün meslek gruplarındaki insanlarımıza sağlık ,sıhhat ,afiyet ve mutluluklar diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.                                                                                                                                 

   HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.