Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEKSİF EMEĞİN TEMİNATIR YASALARIN VERDİĞİ GÜVENCELERİ DEĞERLENDİRİN, ANAYASAL HAKKINIZI KULLANIN

İşçilerin haklarının tam temin edilmesi adına girişilen mücadeleler doğrultusunda elini taşın altına koymaktan geri durmayan Teksif Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Nihat Şeker ile başta sendikalaşma konusu olmak üzere bir çok mesele hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Şeker emeği ile mücadele eden ve savaşan işçilere ''Yasaların verdiği güvenceleri değerlendirin, anayasal hakkınız olan sendika hakkınızı kullanın.'' şeklinde seslendi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2018 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2018 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TEKSİF EMEĞİN TEMİNATIR YASALARIN VERDİĞİ GÜVENCELERİ DEĞERLENDİRİN, ANAYASAL HAKKINIZI KULLANIN

KURUMSAL FABRİKALARDA NELER OLUYOR?
Başkan Nihat Şeker ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiye dahil olan AUNDE TEKNİK A.Ş.'nin eski kadın çalışanları da fabrikada yaşadıkları sıkıntılardan ve itibarsızlaştırma çalışmalarından bahsederek uygulanan mobbing hakkında sitem edip özel hayatın mahremiyetine olan ihlallere dair  iddialarda bulundular.
Gemlik Serbest bölgesinde bulunan AundE TEKNİK Oto Kılıfı fabrikası, araç içerisinde yer alan koltuk, başlık, kolçak, vb. bölümler için orijinal kılıf üreten, bu üretiminin tamamına yakın kısmını ihraç eden otomotiv yan sanayi kuruluşu olarak dikkat çekiyor. Fakat ihracat rakamları ortada olan, kurumsal olması ile övünen yabancı ortaklı bu firmada iddialara göre çalışanlara karşı tutum tamamen sömürge düzenine dayanıyor.
ÜRETİM MÜDÜRÜNDEN KADIN İŞÇİLERE HADDİ AŞAN SÖYLEMLER!
Ağırlıklı olarak kadın işçilerin yer aldığı fabrikada sendikal haklarını kullanmak isteyen bir kadın işçinin iddialarına göre AundE TEKNİK Oto Kılıfı fabrikası üretim müdürü keyfi uygulamaları, hakaretleri ve ağır söylemleri ile çalışanlara kan kusturuyor. Hakkını arayan bir kadın işçinin saat 00:00'dan sonra adeta sokağa atılması ile patlak veren bu durumun yankıları sürüyor. Fabrika içerisinde izinsiz biçimde kadın işçilerin çantalarının karıştırılması, özel alanları olan dolapların sorgusuz sualsiz kilitlerinin kırılarak darmadağın edilmesi çalışanların tepkisini çekiyor. Fakat haklarından habersiz olan işçiler çalışmak zorunda oldukları için bu zulme boyun eğmek zorunda kalıyorlar.
Bu olayların benzerlerinin de bir çok firmada yaşandığının ve kanayan bir yara olduğunu ifade eden Nihat Şeker '' İşveren firmanın çalıştırdığı insanları sömürmeye yönelik girişimlerine sessiz kalmamak için sendikalar var.  Kurallara uygun çalışma ortamı isteyen, yasal haklarının korunup hayata geçirilmesini talep eden, ücret iyileştirilmelerinde hakkının peşinde olan, iş güvencesi ile atılma korkusu ve keyfi çıkarılma korkusu ile yaşamak istemeyen, fazladan çalışmaya dur diyecek, iş yerinde şiddete, psikolojik tacize ve ayrımcılığa ayak uydurmayacak sessiz kalmayacak herkesi sendika çatımız altında birleştirerek birlikten gücü doğurmayı hedefliyoruz ki birçok fabrikada yaşanan bu tarz olaylar artık son bulsun.'' dedi.
ESKİ SENDİKACILIK ZİHNİYETİNİ YIKIYORUZ
Gelişen dünyada ve çalışma şartlarında eskiye dayalı çözüm aramak yerine yenilikçi ve cesur adımlarla işçilerin yanlarında olduğunu belirten Şeker şunları söyledi: '' Değişen mevzuatları ve yürürlükleri daima takip ederek yeri geldiğinde sosyal güvenlik uzmanları ve iş hukukçusu avukatlarla eğitim vererek bilinçli bir mücadele sürdürmeyi hedefliyoruz. Hantal bir sendikacılık zihniyetinden ziyade omuz omuza vererek aktif biçimde çözümler bulmaya çalışıyoruz.''
SENDİKALI OLMAYI ENGELLEYEN İŞVERENE HAPİS CEZASI

Bilinçlenme konusu aşıldığı takdirde hakları alma konusunda fazlasıyla yol kat edileceğinin altını çizen Başkan Şeker, eğer işveren çalıştırdığı kişinin  sendikalı olmasını engelliyorsa hapis cezasına çarptırılacağını belirtti. Anayasal çerçevede işçilerin haklarının korunması konusunda sendikalı olmanın şart olduğunu belirten Şeker '' Bu noktada 5237 sayılı TCK’nin 118. maddesini de hatırlatmak da fayda var ; “Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı baska bir davranılsa bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, 1 yıldan 3  yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” şeklinde konuştu.
KORKMASI GEREKEN İŞÇİ DEĞİL İŞVEREN!
Başkan Nihat Şeker, yasal hakkı çok gören işverenlerin karşısında işçileri daha net biçimde durmak adına sendika faaliyetlerine yönelmeye davet ederek çalışanların korkmamaları gerektiğini korkması gerekenin iş veren olduğunu ifade etti. Şeker değerli işçi arkadaşlarına şu sözleri söyleyerek söyleşiyi noktaladı: '' Yasal hakkınızı almaktan asla korkmayın, size bu hakkı çok gören işverene karşı alacağımız sağlam tutum ile istediğimizi alabiliriz. Sendikasız işyerlerinde sigortanız tam yatırılmayabilir. Ayrıca maaşınız bir kısmı bankaya yatırılıyor bir kısmı elden veriliyor. Bu durum emekli olduğunuzda alacağınız maaşı yarıya düşürecektir. Siz çalışan arkadaşlar büyük bir güçsünüz bu gücünüzü birlik ve beraberlikle kullanıp sendikamıza üye olun. Emeğinizin karşılığını, hak ettiğinizi hep birlikte alalım; çifte standarda ve keyfi uygulamalara izin vermeyelim.Hakkımızı arayalım mücadele edelim; siz de artık bu olumsuzluklara boyun eğmek istemiyorsanız muhakkak Türkiye Tekstil,Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikamıza davet ediyoruz.Siz yoksanız bir kişi eksiğiz.''


İLETİŞİM
Osmangazi Mahallesi, Cemal Nadir Cd. No:37,
Osmangazi/Bursa

    
    
    
    
    
    
    
Telefon: (0224) 221 18 83
HABER VE FOTORAF SERCAN SELÇUK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.