Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“TEKNİK GRUP İNŞAAT” SEKTÖRÜN YENİ YÜZÜ

Teknik Grup İnşaat sahibi Murat KARİP’le keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“TEKNİK GRUP İNŞAAT” SEKTÖRÜN YENİ YÜZÜ

1987 Bursa Doğumluyum, aslen Trabzon Akçaabat'lıyım. Yaklaşık 40 yıldır Bursa’dayız.  19-20 yıldır bu sektörde hizmet veriyoruz. Babam inşaat sektöründeydi. Babamın yönlendirmesiyle sektöre adım attık. Sonrasında çeşitli firmalarda şantiye şefliği, proje koordinatörlüğü görevlerinde bulundum. Vermiş olduğumuz hizmetler zor hizmetlerdi. Zor hizmetlerin de karşılığını verdiğimizi düşünerek, kendimiz bu işlere artık adım atmamız gerektiğini düşündük. Çünkü; sektör yeni jenerasyonları bekliyor. Her zaman aynı şekilde devam etmiyor, Bursa’da da özellikle inşaat sektörü eski, kalıcı birkaç firmanın haricinde her 10 yılda bir yenilenme içerisine giriyor. Bizde mühendis arkadaşlarla beraber teknik bir ekip olduğumuz için “TEKNİK GRUP” ismini düşündük. Her işin muhakkak bir tekniği vardır. 1,5 yıldır yaklaşık 6-7 milyon TL gibi rakamlara, yatırımlara ulaştık ve çalışmalar gerçekleştirip teslim ettik. Tabii bunların içerisinde problemli olduğumuz müşterilerimiz de oldu, problemsiz olanlarımız da oldu. Hatalarımızı görerek, telafi etmeye çalışarak paramızı kaybettik ama itibarımızı kaybetmemeye çalıştık. 1,5 yılda bulunduğumuz nokta gelmek istediğimiz değil, ama kötü bir noktada da değiliz. 1,5 yılda bir inşaat firmasının özellikle taahhüt firmasının bu noktaya gelmesi zor, daha iyilerini yapmak için çalışıyoruz. Yeni projeler, yeni girişimler… Biz kendimizi girişken değil, girişimci olarak adlandırıyoruz. Biz girişimci olarak kendi sektörümüzden başlayarak farklı sektörlere de girişimcilik yapmak üzere yola çıktık ve emin adımlarla yürüyoruz, kararlıyız. Bursa’nın en iyisi olacağız, iddialıyız ve bu konuda tereddüt etmiyoruz.

-Teknik Grup İnşaat olarak yapmış olduğunuz çalışmalardan örnekler verebilir misiniz ?

İnşaat taahhüt firması biraz geniş bir alanı kapsıyor. Konut sektörüne giriş yapacak olan ama sektörden olmayan firmalara biz öncelik tanımak istiyoruz. Bu işin taahhüdünü biz yapıyoruz, projelendirmesini, proje takibini, yapımını ve anahtar teslimine kadar biz yapıyoruz, hem zamandan kaybetmemiş oluyorlar hem de kaliteden ödün vermiyorlar. Biz müşterinin kalite, fiyat ve zaman politikasını ön planda tutarak çalışıyoruz. Bunların haricinde; kaba yapı, inşaat ince yapı, tadilat ve dekorasyon hizmetleri de vermekteyiz. Bunlar olmazsa olmazımız. Yani kendimizi sadece bir noktada sınırlandırmıyor, çeşitlendiriyoruz. Gerçek branşlarımızdan olan fabrika, okul ve konut projelerinde iddialıyız. Şuanda Cumhuriyet Caddesi’nde 55 odalı bir butik otel projesi gerçekleştiriyoruz. Orası bittikten sonra Balıkesir Hilton projemiz var, sonrasında Total Benzin istasyonlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. İnşaat konut sektörü gibi değil, konut sektöründe konutun sınıfını, segmentini değiştirirsiniz ama bizim taahhüt sektöründe böyle bir konu söz konusu değil çünkü; yeri gelecek petrol de, petrol istasyonu da yapacaksınız, tünel de, okul da, yol da, otel ve benzeri işleri gerçekleştirmek zorundasınız. Tabii bunların hepsini, herşeyi biz yaparız konusu değil, biz şimdi kocaman tüneller yapacak potansiyelde değiliz ama yönlendirme ve bilgilendirme anlamında müşterilerimize destek oluyoruz.

-Peki,  fuarlara ve ya seminerlere katılıyor musunuz ?

En son yapı fuarına katıldık. Bursada’ki TÜYAP fuarı, gayrimenkul fuarında bulunduk ve ilk fuarımızdı, bizim için çok güzel geçti, çok güzel tepkiler aldık. Çok iyi müşteri birliktelikleri kurduk, müşterilerle iyi ilişkiler kurduk. Farklı şehirlerden, farklı ülkelerden davetler aldık, tabii ki bunlardan bir kısmını değerlendirdik. Fuarlara bütün genç girişimci ve sektöre yeni giren firmaların katılması gerektiğini düşünüyorum. Fuarlar her zaman iş bulabileceğiniz bir yer değildir, firmanın vizyonu ve kendini tanıtması anlamında iyi bir potansiyele sahiptir. Tanışacağınız insanlarla, çevre ile farklı bir boyuta geçmenize sebebiyet verebilir. Bu anlamda herkesin fuarlara katılmasını tavsiye ediyorum.

-Peki Murat bey, sektörel sıkıntılarınızdan bahsedebilir misiniz ?

Sektörel sıkıntıların başında en önemli nokta usta problemidir. Değinmeden geçemezsiniz, bulduğunuzda çok yüksek miktarlarda ücretler talep ediyor, siz bu yüksek ücretleri karşılayabilmek için siz de onu müşteriye yansıtmak zorundasınız ama yansıtamıyorsunuz, çok zor bir durum bizim için. Kötü ustaya iş verdiğiniz zaman işi rezil ediyor dolayısıyla sizi rezil ediyor. Sadece bizim inşaat sektöründe değil, bütün sektörler için önemli bir boyut kazandı. İnsanların vefa seviyesi biraz fazla arttı galiba, ben daha önce ailemden, çevremden gördüğümden çok farklısını şuan biz yaşıyoruz. Kazandığına şükretmeyen bir toplum haline geldik. Eskiden bir düzen vardı şuan öyle bir durum söz konusu değil. Saygısız bir ortam, yaptığı işe önem göstermeyen bir kesim var ve bütün firmaların bu problemi yaşadığını düşünüyorum. Eskiden yapılmış olan bir hatayı bir usta görmediyse arkasından o işi yapan usta uyarır veya telafi ederdi, elinden geleni yapardı. En büyük sıkıntımız bu, bununla beraber bilinçli tüketici artıyor ama usta kesimi gittikçe bilinçsizleşiyor. Sonrasında sürekli dünyanın yaşadığı ticaret savaşları büyük bir boyut kazandı. 5 ay önceki fiyatlarla şuanki malzeme fiyatları arasında %25 fark var ve bu bizim %15’lik kar marjını sildi süpürdü.

-Peki ya gelecek hedefleriniz hakkında bize neler söyleyebilirsiniz ? Bundan sonraki süreçte neler olacak ?

1,5 senede hatalarımızı, eksiklerimizi iyileştirmek için daha iyisini yapabilmek için çalışıyoruz. Teknik Grup İnşaat olarak öncelikle Bursa’nın en kası olmak istiyoruz. Biz önce Bursa’nın en kası olalım sonra Türkiye’nin en kası olalım inşallah. Bu anlamda gerekli çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz, edeceğiz.

-Son olarak, tedarikçilerinize, grup arkadaşlarınız ve sektördeki diğer temsilcilere neler söylemek istersiniz ?

Sektörde her zaman en iyiyi yapmak üzere çalışmalar gerçekleştirmek gerekiyor. Günübirlik çözümlerle bizim sektörümüz bir yere varamaz. Çözümleri 10 yıllık 15 yıllık imalatlarla, kaliteyle çözümlemek gerekir. Biz iş yaptığımız zaman özellikle Bursa sektöründe, tabii maliyet odaklı sonuçlardan dolayı da kaynaklı bu durum; kaliteli iş yapmak için biraz para harcamak lazım. Binalarımıza önem vermemiz gerekiyor, kaliteli işler, uzun ömürlü binalar yapmamız gerekiyor. Uzun ömürlü bina demek çok para harcamak anlamına gelmez. Bir binada malzeme kalitesini %10 artırmak o binanın kalitesini, ömrünü 5 yıl 10 yıl daha uzatır. Kalite, fiyat dengesini iyi kurmak gerekiyor. Biz işletme olarak her zaman kaliteyi ön planda tutmaya çalışıyoruz. Tabii fiyat noktasında da minimize etmeye çalışıyoruz. Müşterinin talebine göre bazı şeyler dengeleniyor ama bazı şeyleri de müşteriyi ikna ederek bir üst sınıfa, bir üst kaliteye taşımak gerekiyor. Bunda da firmaların pes etmemesi gerekiyor. Çalışmalarının kalitesini artırarak devam ettirmesi gerekiyor. Teknik Grup İnşaat olarak biz bunun güvencesini bütün bizlerle çalışan bütün iş ortaklarımıza sunuyorum.

Bizler de Bursa Haber Gazetesi olarak bizi iş yerinize konuk ettiğiniz için size teşekkür ediyoruz. Ayrıca bundan sonraki çalışmalarınızda, projelerinizde başarılar diliyoruz.

İletişim Bilgileri:

 Alaaddinbey Mh. 629. Sk. No: 13 Nilüfer/BURSA

www.teknikgrupinsaat.com

info@teknikgrupinsaat.com

HABER VE FOTOĞRAF : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.