Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SOĞANLI MAHALLESİ DIŞBUDAK BÖLGESİ’NE ACİL KANALİZASYON ŞART!

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Soğanlı Mahalle muhtarı Hilmi DAYAN kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
SOĞANLI MAHALLESİ DIŞBUDAK BÖLGESİ’NE ACİL KANALİZASYON ŞART!

 Hilmi DAYAN, 1953 Diyarbakır doğumlu, aslen Bulgaristan Şumnu yöresi göçmeniyiz. Rahmetli babam Şumnu’dan 1939’da 14 yaşında Diyarbakır’a dedemle beraber devlet iskânıyla yerleşiyorlar. Ben öğretmen ilkokul ve ortaokulunu Diyarbakır’da okudum. Mezun olduğum öğretmen okulu Gaziantep Öğretmen Okulu’ydu. Emekli öğretmenim, 26 yıl çeşitli yerlerde görev yaptım. 1974-1998’e kadar da Bursa’da görev yaptım ve emekli oldum. Eşimle birlikte 4 çocuğumuz var. 2 kızım öğretmen, 2 oğlumdan biri Ordu’da subay diğeri avukattır. 1974’ten Bursa’ya gelmemin amacı çocuklarımın iyi yetişmesi ve huzurlu bir ortamda yetiştirme düşüncesiyle geldim. Biliyorsunuz; Bursa genellikle Balkan göçmenlerinin çoğunluk olduğu bir ilimiz, tarihi bir şehrimizdir. O yüzden bizde Bursa’yı tercih ettik.

-Peki, muhtar olma süreçlerinizden bahseder misiniz?

 1991’de bu mahalleye yerleştim. 1998’de emekli olduktan sonra eski muhtarımız İsmet SAYDAN abimiz 4 dönem muhtarlık yaptı, 2004 seçimleri öncesinde bana azalık teklif etti. Bende nezaketine karşılık kabul ettim. 2004-2009 döneminde onun yanında 1. aza olarak görev yaptım. Fiilen o sırada muhtarlık görevini üstlenmiş oldum. Biz kurumlara gidip geliyorduk, yazımızı yazıyorduk. Takip edip mahallenin problemleriyle bizzat ilgileniyorduk. Mahalleli o yüzden beni daha iyi tanıyor. 2009 seçiminde kazanamadım. 2014 seçiminde mahallelinin teveccühüyle Soğanlı’ya muhtar oldum.

 Mahallemizin büyük sıkıntıları var. Geriye baktığımız zaman mahallemize birçok hizmetler yaptığımın farkındayım. Örnek vermek gerekirse mahallemizin elektrik direkleri, elektrik hatları çok eskiydi, teller ayrı ayrıydı. Azalık döneminde direkleri tek tek gezerek, yazarak, TEDAŞ’a tespitini yaparak yazıyla bildirdim. Bütün bunların bir an önce izoleli hat olarak değiştirilmesi talebinde bulundum. Bu dönemde mahallemizin %99’unun elektrik direkleri yenilendi. Aydınlatma konusunda çok güzel sonuçlar elde ettik. Yine 2006’da aza olduğum dönemde mahallede bilhassa Ankara Yolu altı bölgelerinde elektrik voltajları çok düşüktü. 2006 Kasım’ında biz mahallemize ve çevre komşu mahallelerle organize olarak, birlikte çalışarak doğalgaz kazandırdık. Bu bölgeyi, Ankara Yolunun altındaki bütün mahallelerin doğalgaza kavuşmasında bölge muhtarları birlikte hareket ederek çok güzel bir sonuç elde ettik. Kasım ayı doğalgazı yakmaya başladık, 1 hafta sonra şikâyetler gelmeye başladı. Elektrik yeterli değil, kombiler çalışmıyor. Vatandaş kombiyi yakacak, elektrik yeterli değil. O zamanki TEDAŞ müdürüyle, Bakanımızla diyaloglar kurarak bölgemizi güçlendirmek için ilave 3 trafo yapılmasının sözünü aldık ve bunu gerçekleştirdik. Bölgemizin elektrik, voltaj problemini ortadan kaldırdık. Daha aza döneminde birçok hizmete aracılık ettik. Bu muhtar olduğum dönemde de birçok trafolarımız yenilendi, yenileniyor. Şuanda elektrikle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece elektrik direklerinin diplerinde, evlere giden hatların bazılarının direk diplerinde açıkta olan yerler var. Bunları UEDAŞ’a bildirdik, galiba ihale konusu olacak. Bu konuda bir yanıt alamıyoruz. Bu dönemde en çok mahallemize kazandırdığımız, Kentsel Dönüşüm projesiyle mahallemizde bir örnek semt diyebileceğimiz bölge oluştu. Burada da sıkıntılar yaşıyoruz. Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Dündar, burada istimlak edilen evlerin yıkılması ve temizlenmesi konusunda biraz gecikmeli de olsa şuanda yıkılıp temizleniyor, 3 4 tane ev kaldı. Bunların da temizlenip altlarına hem çocukların oynamaları için alan hem de araçların park edilmeleri için alanlar oluştu. Eski evler yıkılmadan önce uyuşturucu kullananlar vardı, onların çevreye çok büyük zararları oluyordu. Osmangazi Belediyesiyle diyalog sonucunda bu problem de ortadan kalktı. Bu konuda Sayın Mustafa Dündar başkanıma teşekkür etmek istiyorum. Herhangi problemimiz olduğunda bize yardımcı oluyorlar.

 Muhtarlığın yanındaki parkın zemini kumdu, zaman zaman yağışlardan sonra bu kum sertleşiyordu. Kazmak gerekiyordu, çocuklar için tehlikeliydi, yaralanmalar oluyordu. Bu konu hakkında Sayın Cahide Hanım’a ricada bulunduk. Plastik kauçuk zemin yaptılar. Şuanda çevredeki çocuklar, okuldan çıkan çocuklar hemen buraya koşuyorlar, çok rahat hareket edebiliyorlar. Düşseler de problem olmuyor. Cahide Hanım ile ilave çalışmalarımız var. Süter Caddesi üzerinde yeşil alanımızı park olarak dizayn edecekler. Çocuklarımıza rahatça ve güvenli bir şekilde oynayabilecekleri alanlar, parklar oluşturmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Kentsel Dönüşüm bölgesinde de güzel bir park yapıldı.

 Odun depoları bölgemiz var, Belediye oraları tahliye etmeye çalışıyor. O bölge sit alanı olduğu için bina yapılaşma mümkün olmuyor. Oraları yeşil alan olacak, biz İl Spor Müdürlüğü’nden oraya futbol sahası talebinde bulunduk. İl Spor Müdürlüğü bu konuya olumlu yaklaşıyor. Mahallemize, gençlerimize bir futbol sahası kazandırma şansımız olacak.

 Bizim yapmak isteyip de yapamadıklarımız var. Bu konuda Belediyelerle devamlı istişarelerde bulunuyoruz. Mahallemizin 4 sokak kanal yenileme çalışması yapılıyor. Yağmur suyu çalışması yapılıyor. Bittiği zaman bu sıkıntımız da ortadan kalkacak. Botanik Parkı’nın altında bize bağlı olan Dışbudak dediğimiz bölgemiz var. Burası gecekondu bölgesi, vatandaşlar buralara evler yapmışlar, hepsi hisseli yerlerdir. BUSKİ Genel Müdürümüz Güngör Bey o zamanlar 2004’te Kanal Daire Başkanıydı. O zamanlar o bölgeye Botanik’ten aşağıya Çukurca’ya bir proje uygulandı. O zamanki evlerin sokaklarının kanalları yapıldı. Kanalları yapılan sokakların Osmangazi Belediyemiz asfalt çalışmalarını yaptı. O bölgede 11 tane sokağımız var. Yaklaşık 1,5 km’lik mesafe teşkil ediyor. Çukurca mahallesine bağlı olan 2-3 tane sokağı var. Onlarda aynı şekilde kanalları yapılacak durumda, buralardaki sokakların da elektrik hatlarını yenilettik. BUSKİ Su şebekesini çekti, yenilediler. Şuanda oradaki vatandaşların kanalı olmadığı için foseptik çukurlar var. Evlere su bağlandığı su kullanma oranı artmaya başladı. Toprağın altındaki su kaynakları da yüzeye yakın, kazıldığı zaman 2,5 metre su çıkıyor. Foseptik çukurları suyu emmiyor, bu seferde lağım suları kapaklardan yola doğru sızıyor. Bu bölgenin insanlarının bilhassa çocukların sağlıkları tehlikede demektir. Biz de BUSKİ’ye gidip buranın bir an önce kanal çalışmalarının yapılması için girişimlerde bulunduk. BUSKİ cevap verdi, planlama projesinin yapılmasından sonra üretimi yapılacak. Şuanda o bölgeye Bakanlıktan gelen emir gereği BUSKİ herhangi bir proje üretemiyor. Projeyi üretememek demek hizmet yapamamak demektir. Sadece mahallelerdeki acil kanal sıkıntısı, arızası olan sokaklara yapabiliyorlar ama bu sokaklarda kanal olmaması bana kalırsa daha acil! Çünkü sağlık söz konusu, lağım suları yola akıyor. İnsanlar sıkıntı içinde, bu durumu BUSKİ Kanal Daire Başkanı Sayın Rafi Demirel Beyle görüştük. Bizleri çok iyi karşılıyor, elinden geleni yapmaya uğraşıyor ama ödenek kullanma imkânları olmadığı için, proje üretme imkânları olmadığı için onların da bizim gibi elleri, kolları bağlı durumdalar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş, bu konuda ödenekleri kullanmak için Ankara’ya gitmiş. Bakanlıktan ricada bulunmak, istekte bulunmak için gittiğini söyledi. Onlarda yapmak istiyorlar, biz kış gelmeden bu 11 sokağımızın kanalizasyonunun yapılmasını istiyoruz. Sayın Bakanımızdan, Bursa Genel Müdürümüzden bu konuda bize yardımcı olmalarını, bir an önce bu insanların bu sıkıntılardan kurtarılmasını talep ediyoruz. Kış girmeden en kısa sürede yapılmasını talep ediyoruz. 

-Muhtarım, son olarak ne tür mesajlar vermek istersiniz?

 Gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi olsun, gerek Osmangazi Belediyesi olsun, buradaki Daire Başkanlarımız gerçekten bizlerle iyi bir şekilde çalışmaya özen gösterdiklerine müşahede oluyoruz. Bizim isteklerimize ellerinden geldiğince yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu konuda hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.

 Kentsel Dönüşüm bölgesinde belli bir nüfus artışı olduğundan dolayı bizim 3 mahallemizin PTT şubesini Alemdar Mahallesi’nde birleştirdiler. Bu da vatandaşlarımızın bilhassa bizim mahalle vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çekmesine neden oluyor. Yine aynı kapasiteyle çalışılıyor, haliyle vatandaş saatlerce bekliyor. PTT’den bir an önce bölgemize bir PTT şubesi istiyoruz. Nüfus artışından dolayı kayıt yapamıyorlar. UEDAŞ’tan bir ödeme merkezi istiyoruz. BUSKİ’den bu bölgeye Kart Dolum Merkezi talep ediyoruz. Bizlere bu fırsatı verdiği için Bursa Haber Gazetesi’ne teşekkür ediyorum.

Bizler de Bursa Haber Gazetesi olarak bizleri konuk ettiğiniz teşekkür ediyoruz. Ayrıca önümüzdeki seçimlerde de ayrıca sizlere başarılar diliyoruz.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.