Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PSİKOTEKNİK’TE “E. RAPORA” GEÇİLDİ...

Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Kurucu Başkanı aynı zamanda Kutlu Eğitim Kurumları’nın da kurucusu olan Sayın Cengizhan KUTLU ile güzel ,detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2019 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PSİKOTEKNİK’TE   “E.  RAPORA”   GEÇİLDİ...
Öncelikle Cengizhan Bey sizi tanıyabilir miyiz?Sonrasında Türkiye Trafik Güvenliği vePsikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği’nin kuruluşu ve bugünlere geliş sürecini bizlerle ve okuyucularımız ile paylaşırsanız sevinirim?

    ---Bana böylesine güzel bir fırsat tanıdığı için öncelikle Bursa Haber Gazetesi’ne ve değerli yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum .Ben Cengizhan Kutlu  ,Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Başkanıyım. Derneğimiz 2017 yılında kuruldu . 14 yıllık bir mazisi var psikoteknik sisteminin Türkiye'de.  Şimdiye kadar dernek oluşumu olmamıştı daha önce  platform olarak hizmet verirken şu an 2 yıldır dernek statüsünde çalışmalar yürütmekteyiz. Tüm Türkiye'de,  300 tane merkez var, üyemiz olan. Türkiye'nin  hemen hemen her ilinde , ilçesinde üyelerimiz   mevcut.

Peki Sayın Başkan, derneğinizin amaçları neler?

    --- Amacımız trafikteki güvenliğin etkin çözümün psikoteknikte olduğuna inanıyoruz. Trafik kazaları  hala %99 insan kaynaklı, nedenlerden oluyor , o yüzden %99  insan kaynaklı olan bu oranı  en aza nasıl indiririzin  çalışmasını yürütmekteyiz. Burada  sürücüyü ve şoförü ne kadar bir denetleme süzgecinden geçirirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyoruz. Burada amacımız riskli şoförü, sıkıntılı şoförü, sıkıntılı sürücüyü ,sıkıntılı dönemlerini yakalamak ve bu dönemde bu kişilere mümkünse araç kullandırmamaktır. Yani diyelim ki kişinin Panik atağı var kişinin ruhsal ve fiziksel problemleri var Psikolojik testten geçemiyorsa mümkünse araç kullanmasın . Bu dönem atlatılasıya  kadar. Hedefimiz bu aslında fakat biliyorsunuz Türkiye'de her türlü işler mevzuatla kanunlarla düzenleniyor ama maalesef bunlar çok hızlı düzenlenemiyor.  Aslında bizim gönlümüzden geçen bu. Lakin artık sürücüde şoför de olması gereken nitelikler  31 Aralık 2018 itibariyle  şoförlerde aranılan ,olması gereken  nitelikler arasına” Psikoteknik raporu bulunma” zorunluluğu getirildi. Bundan sonra şoför dediğimiz ticari araç kullananlar mutlaka Psikoteknik testinden geçmek zorunda. Tüm ticari araç kullananlar almak zorunda.

Cengizhan Bey sorularımızdan biri de psikoteknik raporunu kimler almalıdır dı. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz acaba?

     ---Elbette, tüm Ticari  kullananlar almak zorunda bunu söylemiştim sonrasında, alkolden sürücü belgesi trafik polisi tarafından alınanlar, trafikte trafik adabına uymayanlar, “drift” atanlar, trafiği tehlikeye düşürenler şu anda “Psikoteknik raporu” almak zorunda.

Peki sizin hedeflediğiniz kitleler hangileri?

      ---Biz  kişi daha başlangıçta sürücü kursuna kayıt olmadan önce Psikoteknik raporunu almasını istiyoruz. Şimdi burada sıkıntı şu; kişi gidiyor kamyon ehliyeti alıyor ,sonra gidiyor tır ehliyeti alıyor, bunlar için 5 bin lira kursa ödeme yapıyor sonra 2.500 lira devlete ödeme  yapıyor, sonra devlet diyor ki SRC belgen olmazsa ticari araç kullanamazsın . Kişi buna da 1.200 lira masraf yapıyor. Fakat Psikoteknik raporu 150 lira . 150 liralık Psikoteknik raporu almayınca bu kadar yapmış olduğu masrafları  boşuna yapmış oluyor. Dedik ya şoför de olması gereken nitelikler diye ,  iş maalesef bizde biraz tersten oluyor. Biz de diyoruz ki; Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Federasyonu olarak kişi kursa yazılmadan önce mutlaka Psikoteknik testinden geçmeli,  geçemiyorsa kursa kayıt olamamalı . Otomobil , motosiklet  ,kamyon, otobüs ve tır ehliyeti alamasın. Sonrasında mesela engelli sürücülere biz B Engelli sürücü olur raporu veriyoruz onlarda Psikoteknik raporundan geçmeden sürücü belgesi almasın. Mesela SRC-2 ve SRC-4 belgeleri alıyorlar yada  SRC-1 , SRC-3 belgeleri alıyorlar ticari araç kullanma belgesi . onları alırken de psikoteknik belgesi öncesinde zorunlu olması lazım. İş aslında daha en başından itibaren doğru ve düzenli olması lazım. Sonrasında tehlikeli madde taşıyan bir SRC-5 belgesi var mesela, bununla ilgili devletin tüm ilgili kurumlarına raporlama yaptık anlattık tehlikeli Madde Taşıyan SRC- 5 belgesi  radyoaktif ya da patlayıcı taşıyan kişiye onay veriyorsunuz diyorsunuz ki; bunun SRC 5 belgesi var, bu patlayıcı tehlikeli madde taşıyabilir. Tamam ama bundan önce bu kişinin Psikoteknik belgesi alması lazım. Psikoteknik açıdan yeterli mi?  Bu maddeleri taşıyabilecek yeterliliğe sahip mi?. Bu tür nitelikleri olması gerekiyor o yüzden biz mutlaka zihinsel özelliklerine  algı, dikkat ,hafıza, muhakeme, psikomotor becerileri tepki hızı, göz, el ,ayak koordinasyonu gibi testler yapıyoruz. Ve bu testler neticesinde mutlaka şoför adaylarının bir eksikliği varsa ortaya çıkıyor. Testi yapan psikolog. 12 tane test var. Testlere giriyor sonrasında psikolog doktorumuz  buna olumlu ya da olumsuz rapor veriyor. Bu rapor psikiyatristin  önüne gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir Devlet Hastanesi'ne gidip psikiyatriste  muayene olunuyor, psikiyatr  muayenesi sonucunda Doktor onay verirse, kişi sürücülük ya da şoförlük yapabiliyor . Bu konuyla ilgili şunu da söylemek isterim ki; 2019, 1 Ocak itibarıyla elden rapor yok ,  psikoteknik’te E. rapora geçildi.

Peki ,1 Ocak2019 itibarıyla elden raporun kalkması ve E rapora geçilmesiçalışmalarınızaneler katacak?

   --- Bu uygulama  bizler ve bütün şoför kardeşlerimiz için çok güzel olacak. Usulsüzlükleri önlemek için ,daha düzenli çalışmak için, daha fazla sorumlulukları yüklemek için, hem de kişilerin ellerinde gereksiz evrak dolaşmaması için  çok iyi olacak . Bilişim döneminde yaşıyoruz bilişim ve teknolojiyi  tüm işlerimizde uygularsak herkesin işi hem daha kolay olur hem de çok daha fazla verimli olur diye düşünüyorum.

Sayın BaşkanPsikoteknik raporu bulundurmayan şoförlereyönelik bir yaptırımvar mı acaba?

  --- Elbette var.  Şoförlerde   olması gereken niteliklerde olduğu için olmaması halinde  Firmaya 785 TL, şoföre 400 TL cezası bulunmakta.


“TRAFİKTE  ETKİN  ÇÖZÜM PSİKOTEKNİK”  KONU BAŞLIKLI ÇALIŞTAYIMIZ   ,  13-14 OCAK   2019 TARİHİNDE GRAND ANKARA OTEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.

Sayın Başkan,röportajımızın yavaş yavaş sonuna yaklaşmış bulunmaktayız ,son olarakşoför esnafına olsun ,genel manada olsun ne gibi bilgiler vermek isterseniz?

  --- 13-14 Ocak 2019 tarihinde  Grand Ankara Otel’de çalıştayımız var.  Oradaki başlığımız “Trafikte Etkin çözüm psikoteknik” . Konu başlıklı çalıştayımıza  çok önemli bürokratlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz gelecekler tüm Türkiye'deki sektör temsilcileri, bu işle ilgilenen psikolog ve kurucular gelecekler bu konularla ilgili müzakereler yapılacak . Bütün sektör temsilcilerimizi, bütün arkadaşlarımızı, dostlarımızı bu çalıştayımıza davet etmek istiyorum .  Son olarak  “Psikoteknik Raporu” ile   ilgili bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımızı Derneğimize  beklediğimiz gibi telefonla ulaşarak bizlere merak etmiş oldukları konularla ilgili soru sorabileceklerini eklemek istiyorum .Diyerek sözlerini tamamladı.


 

    En büyük amacı trafik kazalarındaki  halen %99 oranındaki insan hatasını azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiren Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri Derneği Kurucu Başkanı Sayın Cengizhan KUTLU’ya bu kutsal görevinde  bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak başarılar diliyor , her zaman yanlarında olduğumuzu eklemek istiyorum.


İletişim Bilgileri:

İhsaniye Mahallesi,

Kartallar Sokak,   Atalay 6 sitesi,

A  Blok No: 3/2

psikoteknikmerkezleridernegi.com

Telefon:0 224 245 86 43

Gsm:0 554 190 00 16

Nilüfer /Bursa


 

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.