Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PROF.DR.MEHMET İSMET TAŞDELEN İLE ÇOK ÖZEL

Profesör Doktor Mehmet İsmet Taşdelen ile güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PROF.DR.MEHMET İSMET TAŞDELEN İLE ÇOK ÖZEL

Öncelikle sayın hocam röportajımıza başlamadan evvel sizi tanıyabilir miyiz?

Elbette, 1948 yılında Samsun'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Mesleki tecrübe ve akademik ilerlemelerimden bahsedecek olursam, 1980-86 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim dalında uzman olarak,1986-88 yıllarında Yardımcı Doçent olarak,1988-93 Doçent olarak ve 1993'ten itibaren Profesör olarak görev yaptım.1980 yılında Genel Cerrahi uzmanı olarak doktorluğa adım attıktan sonra, 1992 yılında Buffalo, NY’ da Takumo  Nemoto’ nun yanında, meme cerrahisi eğitimi alarak meme cerrahisi dalına geçiş yaptım. 1997'de Uludağ Üniversitesi'nde Hacer Çağlar Meme Kliniği'nin açılması ile Meme biriminin başına geçtim. Bu tarihten sonra üç kere daha New York, Boston ve Chicago'da meme cerrahisi alanında tanınmış doktorların yanında kendimi güncellemek ve yeni tedavi yöntemlerini gözlemlemek amacıyla ziyaretçi Doktor olarak çalışmalar yürüttüm.1982-86 yılları arasında başhekim yardımcılığı ve vekilliği. 1986-88 yılları arasında Fakülte yönetim kurulu üyeliği, 2003'ten beri genel cerrahi anabilim dalı Başkanlığı ve 1997'den beri de meme birimi başkanlığı görevlerini yürütmekteyim. Ayrıca bunlara ilaveten Meme Hastalıkları Dergisi bilimsel danışma üyeliği ve Osmangazi Tıp Dergisi danışma kurulu üyeliği görevlerinde bulunmaktayım. Ulusal Cerrahi Derneği, Bursa Cerrahi Derneği ve Meme Dernekleri Koordinasyon Kurulu üyesi olduğumu da son olarak eklemek istiyorum. 2015 yılının 5 Kasım'ında üniversite kanuna tabi olduğumdan yaş dolayısıyla emekli oldum ve o zamandan itibaren kendi muayenehanemde hastalarıma hizmet vermeyi sürdürmekteyim.

Sayın hocam oldukça geniş bu açıklayıcı bilgiler dolayısıyla size teşekkür etmek istiyorum.    Öncelikle yılların tecrübesi ile bizlere doktorluğun nasıl bir meslek olduğunu ve neler gerektirdiği ile ilgili bilgi verebilir misiniz hocam?

Doktorluk bir ideal mesleğidir. Bunun prensipleri asırlar önce Hipokrat tarafından konulmuştur. Şefkat gerektiren bir meslek, diğer mesleklerden farkı canlı, aklı olan, beyni olan insanları tedavi etmesi, yani Mesela bir kaportacı hata yaparsa tekrar onu düzeltme imkanı var, ama bir doktor hata yaptığı zaman bu iş çok kötüye gidebilir. Kalıcı hasarlar verebilir, Onun için çok şefkatli çok dikkatli olmak lazım, ideal mesleğidir, bilgi mesleğidir, devamlı okumak lazım kendini geliştirmesi lazım. Devamlı eğitim alması lazım ama günümüzde çok güzel bir şans var, bu bilgisayar ortamında bu iş çok daha kolay oluyor. Yeter ki bu konuda hevesli olabilsin. İnsanlara şefkatle, başta şefkatli davranılması lazım onları kırmaması lazım. Onlara gerçekleri tam olarak fakat  tam olarak anlatması, kırmadan anlatması lazım, moralini bozmadan anlatması lazım. Ve yanlışlık yapılmaması gereken bir meslek. Tabii ki hatasız kul olmaz ama yine de bu hataları en alta en minimuma indirmek lazım.

Meme hastalıkları cerrahı olarak Genel manada daha çok hangi tür vakalarda karşılaşıyorsunuz?  Tabii bu kanserle ilgili bilgi de verirseniz sevinirim hocam?

Meme cerrahisi ikiye ayrılır.  Birincisi meme hastalıkları tedavisi, öbürü ise meme estetiğidir. Meme hastalıklarını genel cerrahinin bir dalı şeklinde değerlendirmek lazım. Ama estetik ameliyatlar plastik cerrahi tarafından yapılır tabii meme kanseri bu cerrahinin asıl hedefidir. Bizim bütün hedefimiz kadınlarda çok yaygın olan kadınların en sık rastlanan kanseri olan meme kanserini teşhis edip onu tedavi etmektir. Kadınlarda en sık rastlanan kanser meme kanseri olduğunu da söylemek istiyorum. Meme kanseri normalde yaşlı kadınların kanseridir, öncelikle kanser ne demek onunla ilgili bilgi vermek isterim. İnsan vücudunda hücreler devamlı üreme halindedir, bu üreyen hücreler normalde ölen hücrelerin yerini alıyor, Bağırsaklarımız, cildimiz, kadınlarda memeler, erkeklerde prostat, bağırsaklar sindirim sistemi buralarda devamlı hücre dökümü oluyor. Mesela yaptığımız dışkının %30'u Bu hücre dökümüdür. Aslında dökülen bağırsak epitelleri ve oradaki bakteriler ve yenilenen hücreler normal olarak geliyor ama bazılarının yapısı bozulabiliyor. Buna biz mutasyon diyoruz. Vücudun bunları düzeltmek için mekanizmaları var ya da Düzeltemezse de, öldürücü mekanizmaları var. Eğer bu mekanizmalarda da bir bozukluk olursa o zaman o bozuk hücre üremeye başlıyor, bağımsızlığını ilan ediyor ve bulunduğu organ içerisinde başlı başına bir doku meydana getiriyor İşte buna "kanser" diyoruz. Şimdi o nedenle bu epitallerin olduğu yerlerde kanserler oluyor. Memede de bu şekilde prostatta, bağırsakta da bu şekilde oluyor. Şimdi bunların oluşmasının çoğu aslında insanın kendi içindeki bozukluklardan meydana geliyor. İnsan vücudundaki mekanizmaların bozulmasından dolayı ortaya çıkıyor bunlara mutasyon dediğimizi söylemiştim. Meme kanserlerinde fazla kilolu olmak meme kanserini arttırıyor. Östrojen meme hücrelerinin üremesini sağlıyor. Fakat bunun fazla olması ve böylelikle kanser olma riskinin de artmasını meydana getiriyor. Dolayısıyla herhangi bir şekilde fazla kilolu olmak meme kanseri olma riskini arttırmaktadır. Mesela şu kanıtlanmıştır çok az bir içki bile meme kanserinin riskini arttırmaktadır. Bu kesinlikle ispatlanmış, tartışılamayacak bir konudur. Çok az da olsa içki bu riski arttırmaktadır. Bunlar dış faktörlerdir. Mesela doğum kontrol hapları, suni döllenme için yapılan tedaviler de etkenlerdendir.

Şimdi az önce de söylemiş olduğum gibi " meme kanseri yaşlı kadınların" hastalığıdır, diyoruz biz ama, 100 tane meme kanserinde bir tanesi erkeklerde, diğer 99'u ise kadınlarda görülmektedir. Erkeklerde bu meme kanseri konusunda uyanık olmaları lazım memelerinde sertleşme gibi, ya da akıntı olması gibi, ya da memede büyüme gibi olası durumlar da mutlaka kontrole gitmeleri gerekmektedir. Erkeklerin mutlaka meme kanseri olabileceklerini göz ardı etmemeleri lazım.

Peki hocam üniversite hayatı olsun sonraki dönemlerde olsun kendinize "rol model" olarak almış olduğunuz hocalarınız, öğretmenleriniz var mıydı?

Biz 68 kuşağındanız, ilkokul öğretmenlerimden itibaren üniversiteye kadar hep kaliteli idealist öğretmenlerimiz hocalarımız vardı. Hepsi Atatürk zamanında yetişmiş müthiş insanlardı. İstanbul Üniversitesi'ndeki bütün hocalarımız rol model alınacak Örnek alınacak çok yüksek düzeyde eğitim görmüş kimselerdi, bizde bu nedenle onlardan görmüş olduğumuz eğitim sayesinde çok iyi bir şekilde yetiştik, sadece tıp olarak değil genel kültür olarak da çok kaliteli bir eğitim görmüş olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu konularda şimdiki öğrencilerin çok büyük eksiklikleri var. Şu an maalesef kimse çok okumayı sevmiyor bizim zamanımızdaki o üstün yetenekli hocalar sayesinde çok güzel eğitimler aldığımızı söylemek istiyorum. Tabi 68 kuşağından almış olduğumuz bu yüksek kaliteli eğitimler bazı kimselerin de hoşuna gitmemiş olabilir. O zamanlar öğretmenler okullarında tam teçhizatlı, donanımlı öğretmenler çıkıyordu. Sonrasında eğitim enstitülerinde de çok güzel bir eğitim kalitesi sunulmuştu. Bizden sonraki kuşaklar da ise seviye her geçen yıl düşmeye başlamıştı. Maalesef şimdiki dönemler de eğitim ve ezbere dayalı eğitim olmuş olması da bu Kaliteyi daha da düşürmektedir. O zamanlar 67 olan şehir sayımızın 67 sinde de kaliteli öğretmenler ve okullar eğitim veriyordu, aynı zamanda o zamanlar öğretmenlere hocalara da saygı üst düzeydeydi. Onun için ilkokul hocalarımızdan üniversite hocalarımıza kadar bütün öğretmenlerimizi rol model olarak görüyordum. İlaveten ilkokul 3. Sınıf öğretmenim Nermin Olgaç Hocamın adını burada zikretmek isterim. Gerçek anlamda, fevkalade yeteneklere sahip bir hocamızdı.

Tabii Sayın hocam sizinle de röportaja, muhabbete doyum olmuyor. Yerimizde az kaldı son olarak neler eklemek istersiniz? Neler söylemek istersiniz?  Ne tür mesajları vermek isterseniz?

Son olarak doktorlarımıza uygulanan şiddetten bahsetmek isterim. Doktorların şiddete maruz kalması çok utanç verici bir durumdur. Şiddete maruz kalıyorlar. Aslında şiddete maruz kalmalarına sebep aslında Doktorlarımız değil, yanlış sağlık politikalarıdır. Şimdi bir kere birincisi, politikacılar doktorları hedef gösteriyor. Şimdi acil bir poliklinikte Amerika'da bekleme süresi 3,5 saat. İngiltere'de 8,5 saattir. Örneğin kulağın ağrıması ile ilgili çocuklarımdan biliyorum Amerika'da acile gittiklerinde böyle durumlarda 3,5 saat,4 saat kadar bekliyorlar. Ama orada hiçbir zaman birileri gidip doktora şiddet uygulayamaz, duvarda yazan "Doktora şiddet uygularsan 8 sene yaptığın hareketin yanlışlığını hapiste bol bol düşünecek vaktin olur" cümlesi gayet caydırıcıdır. Ülkemizde doktora saldırıyorlar, doktora neden şiddet uyguladın diye sorulduğunda işte şu kadar bekledik bu kadar bekledik diyorlar. Bunun gerçekten çok büyük sıkıntı olduğunu söylemek istiyorum. Tabii burada doktorların arkasında durulmaması, sistemin arkaların da olmamasının da büyük etken olduğu kanaatindeyim. Diyerek sözlerini tamamladı.

Ülkemizin yetiştirdiği 68 kuşağına mensup Profesör Doktorlardan olan Sayın Mehmet İsmet Taşdelen'e bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak yoğun çalışmalarında  başarılar diliyoruz.

İletişim Bilgileri:

Yeni Karaman Mahallesi,

Sanayi Caddesi   Umi Plaza

No: 150 /29

Telefon : 0 224 246 64 60

GSM:     0 505 280 65 35

Instagram : Mehmet Taşdelen

Osmangazi /Bursa

HABER VE FOTORAF:ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.