Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PROF. DR . UFUK AYDINLI'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR ..

Dünyaca ünlü Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Aydınlı ile güzel, keyifli, aynı zamanda bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PROF. DR . UFUK AYDINLI'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR ..
Sayın hocam, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

-------Elbette, 1956 yılında Amasya'da doğdum. Babamın subay olması nedeniyle yurdun birçok şehrinde öğrenim gördüm.  İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Elâzığ, Balıkesir, Amasya, Kars ve Erzurum’dan sonra 1973 yılında, Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladım. Tıp eğitimime Hacettepe Üniversitesi Samsun Tıp Fakültesi’nde başlayarak 1980 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Samsun Tıp Fakültesi’nden mezun oldum.   1980 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Samsun Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalında asistanlığa başladım ve 1984 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı oldum.

          Samsun Askeri Hastanesi’ndeki +görevimi tamamladıktan sonra Keşan Devlet hastanesinde 2,5 yıl çalıştım. 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalına Yardımcı Doçent olarak kabul edilince burada göreve başladım.

       1989 yılında omurga cerrahisi ve ortopedik tümörler konusunda çalışmaya karar verdikten sonra 1991’de ABD’de Minnesota Omurga Cerrahisi Merkezi’ne kabul edildim. 1988 - 2010 tarihleri arasında görev yaptığım Uludağ Üniversitesi’nde birçok idari görevin yanı sıra Tıp Fakültesi Dekan yardımcılığı görevinde bulundum. 2010 senesinde emekli olarak özel statüde çalışmaya başladım.

 2010 - 2013 yılları arasında üyesi olduğum Avrupa AO Omurga Cerrahisi Örgütü (AO Spine)’nün Avrupa Eğitim Sorumlusu oldum. Bu görev sırasında aynı örgütün dünyadaki ilk omurga eğitim planını geliştiren grupta görev yaptım. Sayısız uluslararası toplantıya katıldım; konuşmacı ve yönetici olarak görev aldım. Yılda ortalama en az 5-6 ülkede seminerlere katılarak bütün dünyadan gelen katılımcılarla bilgi paylaşımı gerçekleştirdim.

Yurdumuzda sıklıkla karşılaştığınız vakalar hangileri acaba sayın hocam?

   ---Ortopedi çok geniş bir alan, bana gelen hastalar daha ziyade omurga konusunda sıkıntıları olan hastalar geliyor bir de tümörlerle ilgili, iyi huylu, kötü huylu tümörler veya vatandaşın tiroitin de memesinde   veya  da başka bir bölgesinde tümör tedavisi oluyor o sırada o kemiklere sıçrayabiliyor onlarla ilgili sıkıntılar olabiliyor, en çok  onlar bize daha çok geliyor. Ayrıca bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz orta yaşın üstünde omurganın daralması dediğimiz omurga problemleri bize gelmekte.

Peki hocam üniversite sürecindeki Tıp öğrencilerine bu bölümü önerir misiniz?

    ----   Yani şimdi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bugünkü koşullarda uzman olması, ondan sonra tekrar gayret sarf edip ortopedist olması, sonrasında omurga cerrahisi olacak tabii uzun bir süre için bunu göze almak lazım, meşakkatli bir dal. Ortopedi kendi başına zaten 24 saati olmayan bir meslek.  Ne zaman vatandaşa bir kaza olur Ne zaman yaralanma olur bunları bilemezsiniz. Dolayısıyla yani keyfine düşkünlere pek bu dalı önermem ama gayretliyseniz çalışmayı seviyorsanız gece gündüz durumlarının sizin için fazla önemi yoksa ve insana olan sevginiz yüksekse tavsiye ederim. Bir de tekdüzelik de yoktur. Tabi bu meslekte Tıp dallarında bazıları tabi mesela tekdüze olabilir ama ortopedide asla olmaz. Her bir hasta kendi başına ayrı bir problemdir, her bir problem sorundur, mücadeleci karakteri olması lazım bu mesleğe girmek isteyen öğrencilerin. Mücadele etmeyi, uğraşmayı hastanın peşinden gitmeyi, hastayı takip etmeyi, daima sıkıntılarında dahi takip etmeyi göze almak lazım diye düşünüyorum.


 

Peki sayın hocam ortopedide erken tanı önemli midir?

       ----Erken tanının önemli olduğu yerler çok tabii.  Örneğin işte bel ağrıları, boyun ağrıları, bunlar başladıklarında üç beş gün veya 1 haftadan fazla sürüyorsa bunları kulak ardı etmemek gerekmekte. .Bu tür ağrıları önlemenin başında düzenli egzersiz yapmak geliyor. Bizim halkımız maalesef egzersizi pek sevmiyor yani, hapın kendilerini iyileştireceğini düşünüyorlar. Dünya Sağlık Örgütünün sıralamasına göre, vatandaşın hastanelere başvurularında  3. sırayı boyun, sırt ve bel ağrıları almakta. Dilimizin döndüğü kadar vatandaşlarımıza bunları anlatmaya çalışıyoruz onların bunu anlamasını sağlamaya çalışıyoruz.

Peki çağımızın hastalığı obezite, boyun, bel ve sırt ağrılarında ana unsurların başında mı geliyor acaba sayın hocam?

      ---Yani yük ne kadar ağır olursa sonuçta biz eklemler, kas ve omurgalara ne kadar çok yük binerse Onların da buna dayanma gücü bir yere kadar tabi bunlara dikkat etmek lazım.  Obezitenin dışında Bu bölgenin insanlarındaki problemlerden bir tanesi de Vitamin D eksikliğidir.  Bununla da ilgili mutlaka insanların kendilerini periyodik olarak kontrol ettirmeleri lazım. Çünkü vitamin D eksikliği kemikte sıkıntılar yaratabiliyor.

Eğitim süreciniz de olsun ya da sonraki süreçlerde olsun Prof. Dr. Ufuk Aydınlı 'nın ortaya çıkmasında sebebi olan etkisi olan size de "örnek" teşkil etmiş olan, "rol model" olarak gördüğünüz hocalarınız var mıydı?

    ---- Çok güzel bir soru, ben 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Skolyoz Derneği tarafından, ki bu dünyadaki en prestijli derneklerden bir tanesidir. Yani en kalburüstü hocaların üye olduğu gerçek anlamda yer tuttuğu bir dernek böyle bir grup var, Ben de bu Derneğin Türkiye'deki iki üyesinden biriyim. 2000 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 hafta süreyle  5 ayrı klinikte karşılıklı olarak hem biz konferans verdik hem de bulunduğumuz kliniğin hekimleri bizlere konferans verdi . Bir Japon, bir ben, bir de Alman arkadaş vardı. Orada da aynı soruyu bana Pitsburg'ta sormuşlardı. Senin mentörün kim diye.  Senin model aldığın kişi kim diye sormuşlardı. Vallahi öyle baktığınız zaman beni ben yapan 1976 yılında, bir kere babam en başta. Herkesin belki rol modelidir babası, ama benim bu kafa yapısına sahip olmamı sağlayan kişi babamdır. Babamın adı Halil Aydınlı. Babamın çok enteresan biri olduğunu yazmış olduğu mektubu gördüğünüzde anlarsınız. 1962 yılında Amerika'dan bana göndermiş olduğu  mektupta ben o zamanlar 6 yaşındaydım . Benim okuduğum ilkokula direkt olarak gönderiyor, (eve ya da tanıdıklar aracılığıyla göndermiyor),zarfın üzerine bakarsanız bana hitap ediş tarzı Sayın Bay Ufuk  Aydınlı. O zaman ben 6 yaşındaydım ve bana hitap tarzı bu şekildeydi. Yıllar sonra, o dönemde kısıtlı bütçesi ile bana bir uçak bileti alarak Amerika'da doktorasını yapan ağabeyimin yanına gönderdi ben orada Tıp Fakültesi'ne öğrenci asistan olarak girdim. Virginia Üniversitesi'nde bana el atan bana yardımcı olan Nushet  Atuk Hocamızdı, Allah rahmet eylesin bana çok yardımcı oldu. Tıp Fakültesi'ne girdiğimde Sayın hocam beni Amerikalı profesörün yanına verdi. Benim bütün kafa yapım, çalışma sistemim, olaylara yaklaşımım, Hacettepeli olmama rağmen bütünüyle değişti. Sonra 1979'da gerçek öğrenci olarak gittim çalıştım, akabinde de 1991 yılında omurga cerrahisini öğrenmek için gittiğimde de Sayın Profesör Robert Winter' den çok şeyler öğrendim. 2002 yılında dünyadaki 5 tane en iyi omurga cerrahisi kimlerdir derseniz 5 'i o klinikteydi. Ben de dünyadaki en iyi yer neresi diye aradım, taradım gideceksem bu adamların yanına gideyim dedim ve gittim. Türk hocaların yok mu diye sorarsan vardı tabii ama ben onların mantığını, insana bakış açısını, eğitime olan katkılarını maalesef Amerika'da gördüğüm gibi göremedim.

Peki sayın hocam boşta kalan zamanlarınız da neler yapıyorsunuz?

     ----Boşta kalan zamanlar arada oluyor. Seeling  Boat  denilen tekne ile Bodrum'dan çıkıp Amerika'ya kadar gidildi. Tabii bu süreç işte Akdeniz'i geçtik, Cebelitarık'tan açıldık, Atlas Okyanusuna.  Amerika'ya gidilmedi ama Barbados taraflarına kadar gidildi.  Bu tabii birkaç ay sürdü ama benim tabi çalışmalarımda olduğundan arada gittim geldim, bazı etaplarına katıldım. Yani denizde, okyanusun ortasında  üç, dört arkadaşla seyahat etmek müthiş bir şey , o sessizlik ,dinginlik, korkunç güzel insanın içine huzur veriyor.

Sayın Hocam son olarak neler eklemek istersiniz?Vatandaşlarımıza ne tür mesajlar vermek istersiniz?

 ---- Dediğim gibi bizim en büyük sıkıntımız vatandaş bize geldiğinde dertlerini anlatma ve sıralamada yeterince başarılı olamaması. Yani kendini ifade etmekte sıkıntı çekiyor, sorulara tam cevaplar veremiyor, aslında bunları daha güzel bir şekilde aklında düşünüp, taşınıp düzenleyip hekime geldiğinde ana problemi en öne koyup sonra güzelce anlatması durumunda bu hikayesini güzel bir şekilde anlatması durumunda çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum. İşte hastalığı, ne zaman başlamış, gelişmesi, şu anki geldiği nokta gibi hikayesini mutlaka güzel bir şekilde anlatması durumunda çok daha güzel cevap vereceğimizi  ve böylelikle çok daha yüksek oranda başarıya ulaşacağımızı umuyorum. Son olarak bunları söylemek istiyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

      Mükemmel bir kariyer ve yaşam felsefesiyle bizleri de kısa zamanda etkileye, dünyaca ünlü Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Aydınlı' ya bizler de Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İletişim Bilgileri:

Adres: Bağlarbaşı Mahallesi, Evke Mediloft 2, Bağlarbaşı Mah. No:5 D:6, 1. Sedir Sk. No:1, 16160 Osmangazi/Bursa

Telefon: (0224) 234 45 91

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.