Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PANDEMİ DÖNEMİNDE MASKENİN KAPATAMADIĞI OBJEKTİF: YENİDOĞAN FOTOĞRAFÇILIĞI

Türkiye'de son yıllarda giderek artan "Newborn" yani “Yenidoğan” çekimleri ile aileler, hayatlarındaki kocaman değişiklikleri ölümsüzleştirerek mutluluklarını belgeliyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2021 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2021 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PANDEMİ DÖNEMİNDE MASKENİN KAPATAMADIĞI OBJEKTİF: YENİDOĞAN FOTOĞRAFÇILIĞI

HABER: Aysun Şahin Karakuş - Cevdet Yıldız

Bursa’da da ailelerin mutlu anlarını fotoğraflarla belgeleyen Buse Dalan yaptığı işi tüm yönleri ile Bursa Haber’e anlattı.

HOBİDEN MESLEĞE

1991 yılında İstanbul’da dünyaya gelen genç fotoğrafçı, eğitimini Okan Üniversitesi’nde grafik tasarım alanında tamamladı. Eğitiminin son yıllarında fotoğrafçılık ile ilgilenen Buse Dalan, bu işi öncelikle hobi olarak yapmaya başladığını belirtti. Okulunun son döneminde büyük bir reklam ajansında staj yapan Dalan, burada çekim teknikleri, fotoğraf, metin yazarlığı vb. konularda deneyim edinerek sonrasında fotoğrafa yöneldi. Stajı bittikten sonra yine ajansta çalışmaya devam eden Dalan, fotoğrafçılık alanında kendini geliştirerek doğum fotoğrafçılığına yöneldi. İstanbul’da Maslak Acıbadem Hastanesi’nde, Florence Nightingale Hastanesi’nde, Medipol Hastanesi ve bunlar gibi isim yapmış birçok hastanede freelance olarak doğum fotoğrafçılığı yaptı. İstanbul’da kendini geliştirdikten sonra Bursa’ya yerleşen Buse Dalan, Bursa Medicabil Hastanesi bünyesinde 3 yıl boyunca doğum fotoğrafçısı olarak çalıştı. Sadece hastane bünyesinde sınırlı kalmayan genç fotoğrafçı şehir içinde ve dışında başka hastanelere giderek de ailelerin mutlu anlarını fotoğrafladı.  Müşteri diyaloğu, fotoğraf çekimi, işin ekonomisi vb. konularda tecrübe edinen Buse Dalan, kendi stüdyosunu kurarak kendi işini yapmaya başladı.

HAMİLE ÇEKİMİNDE BURSA’DA TEK

Bursa’da doğum fotoğrafçılığı alanında faaliyet gösteren Buse Dalan, “İnsanlar beni genelde hamile çekimleri ile tanıyorlar. Çünkü Bursa’da şu anda hamile çekimi yapan kostüm ve aksesuar temin ederek çekim yapan bizden başka kimse yok. Firmamız bu konuda tek. Dışarıya götürüp aksesuar ve kıyafet sağlıyoruz. Herkes artık Buse Dalan dendi mi hamile çekimi olarak tanıyor” diyerek şehirde tanındığını ifade etti. 10 yıldır fotoğrafçılıkla ilgilenen tecrübeli fotoğrafçı, çeşitli atölyelerde ve fotoğraf okullarında eğitim alarak kendini geliştirdiği söyledi. Aldığı eğitimlerden sonra kendisinin de doğum fotoğrafçılığı üzerine eğitim verdiğini belirten Buse Dalan, ilerleyen zamanlarda fotoğrafçılık atölyeleri kurarak bilgilerini fotoğraf severler ile paylaşmayı planladığını söyledi. Stüdyo fotoğrafçılığı ile doğum fotoğrafçılığı arasındaki farktan bahseden Dalan, “Doğum fotoğrafçılığı butik bir alan fotoğraf çekip basıp vermektense daha titiz davranılan bir iş. Müşteri ile uzun bir süreç gerektiren bir çekim şekli” dedi.

NELER YAPIYORUZ?

DOĞUM ÇEKİMLERİ

“Doğum fotoğraf çekimi hastanede gerçekleştirdiğimiz iki gün süren bir çekimdir” diyen Dalan, şunları söyledi: “İlk gün hastane odasında son hamile görüntüleri ile başlar. Doğum süreci ile devam eder. Bebeğin aile ile tanışması ile tamamlanır. İkinci gün hastane odasında ortalama 30 dakika süren bir aile çekimi yapılır. Fotoğrafların tüm dijitalleri mail ile size gönderilir. Seçeceğiniz 30 fotoğraftan 25.50cm albüm hazırlanır.

YENİ DOĞAN ÇEKİMLERİ

Bebeğinizin doğumundan sonra 3 ile 7 gün içinde stüdyomuzda çeşitli dekor kostüm ve aksesuarlarımız ile yapılan konsept çekimleridir. Çekim 3 farklı konseptten oluşur bebeğinizin durumuna bağlı olarak çekim süresi ortalama  1 ile4 sat arasıdır. Tüm kostüm dekor ve aksesuarlar bize aittir. Fotoğrafların tüm dijitalleri mail yolu ile size gönderilir. Seçtiğiniz pakete ek olarak isteğinize bağlı albüm hazırlanır.

HAMİLE ÇEKİMLERİ

Hamile çekimi mevsimine uygun olarak belirlediğimiz yerlerde ortalama 2 saat süren bir dış mekan çekimidir. Çekimde anne adayının kullandığı tüm kostüm dekor ve aksesuarlar bizim tarafımızdan temin edilir. Fotoğrafların tüm dijitalleri mail yolu ile size gönderilir seçtiğiniz pakete ek olarak isteğinize bağlı albüm hazırlanır.

FLİM ÇEKİMİ

Hamile doğum veya yeni doğan sürecinde her anın kısa videolar ile kayda alınmasıdır. Görüntüler 3 ile 4 dakika olabilecek şekilde müzik eklenerek kurgulanıp size kısa film halinde mail yolu ile teslim edilir.”

BAZEN İŞİMİZİ KÜÇÜKMSEYENLER OLUYOR

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile fotoğraf kalitesinin yüksek olduğu telefonların sektörü ufak çapta da olsa etkilediğinden bahseden Buse Dalan, “Bazen işimizi küçümseyen müşteriler oluyor ama bunun bilincinde olan, bir telefonla bir makinenin aynı olmadığını düşünen ve bilen aileler de çok fazla var. İş makinenin haricinde çeken göz ile de ilgili. Telefonla da herkes fotoğraf çekebilir ama herkes aynı şekilde göremez her fotoğrafın bebek çekimi de olsa bir hikayesi vardır” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİ BİZİ ETKİLEMEDİ

Dünya genelinde pek çok sektörü etkileyen pandemi döneminin doğum ve hamile fotoğrafçılığını etkilemediğini belirten Dalan, “İşlerimiz artı diyebilirim. Normal zamanda stüdyo çekimlerini haftada 5 aile ile yapıyorken bu dönemde 15 aileye çıktık. Pandemi döneminin etkilediği tek kısmın hafta sonu kısıtlamaları. Pandemi döneminin bize başka olumsuz bir etkisi olmadı. Çünkü bizim işimiz doğum ile ilgili. Doğumu erteleyemez iptal edemezsiniz. Artık eskisi gibi değil düğün çekimleri gibi doğum çekimleri de artık ihtiyaç olarak görülüyor. Bu sebeple bizim çekimlerimiz bu dönemde 2 katına çıktı” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADA TİTİZLİĞİMİZİ GÖREN AİLELER BİZİ YALNIZ BIRAKMIYOR

Çekimlerde her türlü önlemi aldıklarını belirten Buse Dalan “Biz bu dönemde fiyatlarımızda değişiklik yapmadık. Ekstra reklam da yapmadık ama şeffaf bir şekilde tüm çekimlerimizi ve kamera arkası görüntülerimizi sosyal medya hesaplarımızda paylaştık. İşimize olan titizliğimizi gören aileler bizi yalnız bırakmadılar” dedi.

KAZANCIMDAN SOKAK HAYVANLARIDA NASİBİNİ ALIYOR

Ayrıca sokak hayvanlarını da unutmadıklarını belirten tecrübeli fotoğrafçı, “Kazancımın bir kısmını sokak hayvanlarına ayırıyorum. Her hafta sonu düzenli olarak sokak hayvanlarını beslenme noktalarına mama bırakıyorum. Bu çalışmalarımı da sokak hayvanlarının hatırlanması amacı ile sosyal medya hesaplarımdan fotoğraf ve video olarak paylaşıyorum. Sokak hayvanlarına yaptığım bu hizmet beni çok mutlu ediyor. Kazancımdan onlarında nasibini ayırıyorum”  dedi.

NEDEN BİZ?

“İkinci çekime gelen ailelerin de olduğu ifade eden Dalan, bu durumun kendilerini gururlandırdığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “İlk çekimde bizi tanımayıp ikinci hamileliklerde gelen müşterilerimiz çok fazla. Ben çalışacakları fotoğrafçıları yerlerine gidip tanımalarını tavsiye ediyorum ailelere. Tecrübe eğitimlerine dikkat etmeliler. Gidecekleri fotoğrafçıların güncel çalışmalarını takip etsinler. Her fotoğraf çeken fotoğrafçı değildir. Sonrasında teslim sorunları özellikle çıkabiliyor. Sadece İnstagram paylaşımlarına değil yüz yüze görüşmelerin önemli olduğunu belirtmek isterim.”

BU İŞTE EĞİTİM VE TECRÜBE GEREKLİ

Fotoğraf çekmenin hele de böyle bir alanda ciddi bir eğitim ve tecrübe gerektiren bir iş olduğunu belirten Buse Dalan, bu konuda kendi tecrübelerine güvendiklerini ve çok fazla müşterilerinin ikinci çekime geldiğini ve bu ilgiden çok memnun olduklarını söyledi. Günümüzde herkesin cep telefonları sayesinde ellerinin altında bir dijital fotoğraf makinesi olduğunu ancak bunun onları fotoğrafçı yapmadığını ifade eden tecrübeli fotoğrafçı, yetenek ve deneyimin dışında aile ve fotoğrafçı arasındaki iletişimin de altını çizerek, “Ailelere çalışacakları fotoğrafçının sosyal medyadaki işlerini inceledikten sonra, ne istediklerine karar vermelerini bu doğrultuda da fotoğrafçı ile iletişime geçmelerini tavsiye ediyorum. Teslim sorunlarıyla karşılaşmamak için iletişim kurarken mümkün mertebe yüz yüze iletişim kurmaları gerekiyor” dedi.

HAMİLE ÇEKİMLERİNDE YÜKSELMEYİ HEDEFLİYORUM

Dalan, “Anlık olarak tüm çalışmaları İnstagram hesabından aktif olarak izleyebilir. Beni tanımak istiyorlarsa detaylı bir şekilde tanıyabilirler. Tüm çalışmalarımla beraber, kamera arkasında işlenen sürecin anlık olarak yansıtıldığı instagram hesabım “busedalan fotograf” üzerinden beni ve çalışmalarımı takip edebilirler “ diyerek sözlerini sonlandırdı.

İLETİŞİM BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 (532 17518 83)

dalanbuse@gmail.com

instagram /busedalan fotoğraf

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.