Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ODA OLARAK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ...

Bursa’mızda uzun yıllar hizmet vermekte olan Isıtıcılar, Sıhhi Tesisatçılar ve Dökümcüler Odası Başkanı, aynı zamanda Gülşen Soba’nın da ikinci kuşaktan işletmecisi olan Bedri Gülşen ile sektör özelinde güzel keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2018 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2018 00:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ODA OLARAK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ...
Röportajımıza başlamadan önce Bedri Bey sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında Gülşen Soba’nın kuruluşu ve bugünlere geliş sürecini bizlerle ve okuyucularımız ile paylaşırsanız sevinirim?

 1958 Bursa doğumluyum, ilk orta ve lise tahsilimi Bursa'da tamamladım. 1978 İmam Hatip Lisesi mezunuyum.  Babam İbrahim Gülşen tarafından 1960 yılında kurulan Gülşen Soba uzun yıllardır sektörde hizmet vermektedir. Ben de okulu bitirdikten sonra ve askerlik dönüşü babamın yanında bu sektörde çalışmaya başladım. Tabii ilerleyen süreçte babamın çekilmesiyle kardeşimle beraber bu sektörde devam ettik. Bu yıl kardeşimin de ayrılmasıyla ben yalnız başıma devam ediyorum, ama tabi her zaman destekçim olarak yanımda. Gülşen Soba olarak hem tuğlalı hem de kovalı ve tabii ki bunların da birçok çeşitlerini üretmekte, yurt çapında satışlarını yapmaktayız.

Başkanım isterseniz şimdi ana konumuz olan oda çalışmalarınıza gelelim. Isıtıcılar, Sıhhi tesisatçılar ve Dökümcüler odasına kaç yılında başkan seçildiniz? Sonrasında da meslekte yaşanılan sıkıntılar ile ilgili de bilgi verirseniz sevinirim?

 2002 Şubat ayında yapılan seçimlerde oda başkanı seçildim ve hali hazırda 16 yıldır başkan olarak odamıza hizmet vermekteyim. Bütün mesleklerde olduğu gibi bizim mesleğimizde de yetişen genç elemanların olmama sıkıntısı yaşanmakta, Meslek liselerinden de gerekli katkı olmadığından bu durum gitgide kötüye gitmektedir. 18 yaş altında eleman çalıştırılmakta yasak olduğundan bu da tabii bizlere işlerimizde sıkıntı yaşatıyor. Eski zamanlarda çocuklar, gençler yaz tatillerinde çırak olarak çalışırken son yıllarda bu gibi durumlarda olmuyor, bunlarda olmadığından artık sektörün arkası kesilmiş durumdadır. Birçok yerde genç elemanlar arayan arkadaşların olduğunu biliyoruz ama bu sıkıntı hali hazırda artarak devam etmektedir.

Peki, Sayın Başkanım odaya kayıtlı kaç işletme var? Bunun yanı sıra kayıtsız çalışan işletmelerde var mı? Bu konularla ilgili bize neler söyleyebilirsiniz?

 Dün en son almış olduğum rakamlara göre odamızın 365 üyesi bulunmaktadır. Tabii bir de bunun kadar da kayıt dışı çalışan işletmeler var, maliyeye kaydını yaptırıyor sonrasında odaya kaydını yaptırmıyorlar. Bundan sonra herhangi bir şekilde krediye ihtiyacı ya da resmi belgeye ihtiyacı olduğunda anca o zaman gelip odaya kayıt oluyorlar. Bildiğim kadarıyla geçen yıl herhalde esnaf odalarına kayıtlı olmadan çalışan 26 binin üzerinde esnaf var Bursa’da. Bunun aşağı yukarı yine üyelerimiz kadar da bizim mesleğimizde çalışan kayıt dışı işletmeler bulunmakta. Bursa Merkez ve İlçelerde 104 oda var. Bizim bünyemizde mesela baktığımız zaman bu odada çalışmış sonrasında aşama kaydederek büyüyüp şirket olmuş, Ticaret Sanayi Odasına giden birçok firma da var bu firmalarda bize her zaman desteklerini sürdürüyorlar sırası gelmişken bunu da söylemek isterim. Odaya kayıtlı değiliz deyip uzak durmuyorlar, odamızın faaliyetlerine katılıyorlar, her türlü desteği veriyorlar. Ayrıca buradan onlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Sayın Başkanım son zamanlarda piyasalarda da bir sıkıntı yaşanmakta, bu sizin sektörünüze de yansıdı mı? Sıkıntılar yaşadınız mı?

 Mesela bizim ana malzememiz saç ve döküm bunlara çok aşırı derecede zam geldi, ayrıca istediğimiz malı istediğimiz zaman da bulamadık. Baktığımız zaman % 100’e yakın zam geldi, ama biz bunu kesinlikle aynı orantıda ürünlerimize yansıtmadık, öz kaynaklarımızdan karşılamaya çalıştık.

Peki, Sayın Başkanım son zamanlarda döviz kurlarında hissedilir derecede geriye çekilmeler oldu bu durumda tedarik etmiş olduğunuz saç ve döküm gibi ürünlerin fiyatlarında herhangi bir gerileme oldu mu?

 Maalesef öyle bir gerileme olmadı ama tabi bunu bu şekilde yapanlar bir şekilde kılıfına uyduruyorlar.

Sayın Başkanım oda olarak sosyal sorumluluk projelerine katılıyor musunuz?

 Bizim, 2002 yılından beri yapmış olduğumuz bir çalışma var, bu gelenek oldu artık inşallah bu sene de devam eder. İmalat yapan üretim yapan işletmelerimiz ve şirketlerimiz, belediyelerimizin sosyal yardımlaşma derneklerine her yıl belli miktarda soba yardımları yapıyoruz. Bunu periyodik olarak 2002 yılından beri aksatmadan gerçekleştiriyoruz.  Bu sene yine bunu yapmayı planlıyoruz üyelerimiz buna alıştılar, herkes gücüne göre kendi kapasitesine göre belli bir sayı soba veriyor. Telefon açıp katılmak isteyip istemediklerini soruyoruz ve böylelikle alınan destekleri yerlerine ulaştırıyoruz, bunları belli bir yerde toplayıp katılan firmaların kendilerini de davet edip dağ ilçeleri ya da belediyelerin sosyal derneklerine teslim ediyoruz ve bu kurumlarda bu sobaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorlar. Mesela biz Van depreminde valilik kanalıyla 500 civarında sobayı Van’a gönderdik. Yine Kızılay aracılığıyla Afganistan depreminde 550 sobamızı Afganistan'a gönderdik. Geçen yıl İHH aracılığıyla bir tır kömür ve bir tırda sobayı Suriye'ye gönderdik. Her sene değişik bölgelere yardımlar gönderiyoruz, hem üye olan hem üye olmayan hem de şirketlerimiz bu konuda devamlı yanımızda oldu bu şekilde çalışmamız devam ediyor. İnşallah bu sene de devam edecek.

Sayın başkanım röportajımızın yavaş yavaş sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak üyelerinize ya da üye olmayan meslektaşlarınıza ne tür mesajlar vermek isterseniz? Neler söylemek istersiniz?

 Üyelerimizin odamıza sahip çıkmalarını ve bizlere itici güç olarak destek olmalarını bekliyoruz. Ne kadar çok sesimiz gür çıkarsa o kadar güçlü oluruz. Ne derler bir elin nesi var iki elin sesi var. Böylelikle meslek olarak meslek grubu olarak çok daha güzel yarınlara yürüyebileceğimizi söylemek istiyorum.

 Odamıza kayıtlı olmayan meslek erbaplarına gelince, mecbur kalmadıkları sürece maalesef sektörümüzde kayıt dışı çalışan işletmeler odamıza kayıt olmuyorlar, Sadece ihtiyaç hâsıl olduğunda ihracat bağlantısı ya da kredi ihtiyacı olduğunda vs. odamıza gelip kayıt oluyorlar. Aslında hepimizin birlik içerisinde olmamız açısından bütün sektörde hizmet veren meslektaşlarımızın bir araya gelerek hepsinin odanın gölgesinde olmasını ve böylelikle çok daha güçlü olmamız için, hep birlikte el ele vermemizin daha doğru olacağı kanaatindeyim.  Diyerek sözlerini tamamladı.

Bursa'nın sosyal sorumluluk projelerine vermiş olduğu katkı ile öne çıkan odaların başında olan Isıtıcılar, Sıhhi Tesisatçılar ve Dökümcüler Odası Başkanı Sayın Bedri Gülşen'e çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM   

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.