Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MUSA ERDANLI İLE SPORA VE MASA TENİSİNE DAİR..

Bursa'nın yetiştirdiği değerli öğretmenlerden Musa ERDANLI ile spora ve masa tenisine dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Çocuklarımızı spora ve sportif etkinliklere yönlendirirken, bu yönlendirmelerin doğru ve bilinçli bir şekilde aktarılmasından konuştuk...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2020 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2020 00:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MUSA ERDANLI İLE  SPORA VE MASA TENİSİNE DAİR..

KUPA CANAVARI MUSA HOCA

Ben Musa Erdanlı. 1981 Bursa doğumluyum. 15 yıl Bursa Dsi Nilüfersporda güreş branşı ile uğraştım. Elde ettiğim başarılar neticesinde lise eğitimim sonrasında sporcu bursu ile K.K.T.C Yakın Doğu Üniversitesine davet edildim sonrasında Balıkesir Üniversitesinde Spor Yönetimi alanında Yüksek Lisans yaptım. Kuzey Kıbrısta Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği alanında eğitim gördüm. Bu dönemde yedi branşta antrenörlük kurslarını başarı ile bitirerek kendimi geliştirme fırsatı buldum. Aynı zamanda Akdeniz TV ve Kanal TV'de 4 yıl boyunca radyo müdürü olarak öğrencilik hayatımın yanı sıra eğlenceli deneyimler kazandım. Annan planı döneminde Merhum Lider Rauf Denktaş 'ın da muhabirliğini yaptım. O zamanlarda radyo müdürü olarak çalıştığım kurumun sahibi olan şuan ki KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın da destekleri ile hem çalıştım hem okudum yavru vatanımızda. Kısacası K.K.T.C birçok tecrübe ve deneyim kazandırarak, birçok şeyi yüklenerek gönderdi beni Türkiye'ye. Askerlik sonrası ücretli öğretmenlik ve Büyükşehir Belediyesporda antrenörlük görevlerinde bulundum. Sonrasında Sınav Koleji ile tanıştım. Bursa Sınav Koleji'nde Beden Eğitimi öğretmenliği ve zümre başkanlığı yaptım. Sonrasında Özel Yedi Renkli Çınar Okullarına yollarımız kesişti. 6 sene orada zümre başkanlığı ve beden eğitimi öğretmenliği yaptım. Bu süreçte güreş, voleybol, basketbol, futbol, yüzme, hentbol, bocce ve masa tenisi branşlarında oluşturduğumuz okul takımları ile Sınav Kolejinde 27, Yedi Renkli Çınar Okullarında da yaklaşık 40 kupa kazanarak il ve il dışı müsabakalarda başarılar kazandık. Bu kupaları çok önemsiyorum, çünkü bir adet kupayı, o takımda bulunan en az on öğrencinin; toplamda ise yüzlerce öğrencinin gelişimlerine katkı sağlayan fiziksel ve zihinsel bir çok etkenin kazanılma süreci olarak değerlendirmek gerekir.

MASA TENİSİYLE TANIŞMA HİKAYESİ

Beden eğitimi öğretmenine velilerin en sık sorduğu soru; “çocuğumun hangi sporu yapmasını önerirsiniz”dir. Bu soruya cevabım önce jimnastik sonra yüzme sonrasında da çocuğun ilgi ve alakasına göre yönlendirilmesi gerekir derdim. Daha sonra çalıştığım kurumda öğrenme güçlüğü çeken, arkadaşları ile iletişimi kopuk bir öğrencim ile tanıştım. Kendisinin durumuna üzülüyordum. Bununla ilgili neler yapabilirim ve öğrencimi nasıl kazanabilirim diye düşündüm. Bir gün elinde bir raket gördüm. Hemen okul takımı kurma kararı aldım. Okul içi bir turnuva, sonrasında hızlandırılmış bir antrenmanla Bursa 4.sü olduk. Bu bizi motive etti. Sonrasında öğrenme güçlüğü çeken iletişim problemleri yaşayan bu öğrencimi de takıma davet ettim. Bir kaç ay çalışmadan sonra kendisindeki eğitim alanında ve iletişim alanındaki gelişmeler veliyi ve bizi çok mutlu etti. Bursa şampiyonluğu sonrasında ilimizi Türkiye şampiyonasında temsil ederek okulumuza kupa ile döndük. Böylelikle masa tenisi maceramız başlamış oldu. Bir üst kademe antrenörlük belgesinide alarak masa tenisinde daha aktif olmaya karar verdim. Artık velilerime çocukalarımızın ilk olarak tanışması gereken branşlara jimnastik ve yüzmenin dışında masa tenisini de öneriyorum. Düşünsenize yaklaşık saniyenin onda biri süre zarfında topu sağa, sola, uzağa, yakına, sert veya yavaş şekilde atacağınıza karar veriyorsunuz. Antrenmanlarda benzer şekilde tekrarlar yapıyorsunuz. Dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu kalmıyor öğrencilerde. Bu anlamda ilimizdeki birçok özel okulun masa tenisine ilgi duyması mutlu edici. Özellikle son dönemde Bahçeşehir Koleji Bursa Modern Kampüsü’nü bu konudaki faaliyetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Devlet okullarımızın da popüler branşların dışında masa tenisi, satranç, zeka oyunları v.b branşlara da yönelmesi gerektiğini düşünüyorum.

BİLİNÇSİZ YAPILAN SPOR SAĞLIĞA ZARARLIDIR.

Spor, insan hayatına fiziksel ve zihinsel olarak etki eden önemli bir aktivitedir. Fakat bazen olumsuz yönde etkileri de olabiliyor. Balıkesir Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimimin ilk dersinde bir hoca 'Spor sağlığa zararlıdır!' demişti. Hepimiz şaşırmıştık ama hoca sınıfın ilgisini çekmeyi başarmıştı. Sonrasında hoca devam etti 'bilinçsiz yapılan spor sağlığa zararlıdır' dedi. Bilinçsizce yapılan, bireyin özellikleri gözetilmeden yapılan sportif aktiviteler yarardan çok zararlı olabilir.

SPOR AHLAKI

Sporun birey ve toplumlar üzerindeki olumlu etkileri herkesçe kabul edilmektedir. Aynı zamanda spor birey üzerinde önemli bir eğitim aracıdır. Spor ve fair-play birbirlerini tamamlayan ve anlam kazanmasına yol açan iki önemli unsurdur. İki unsurun da alt yapısında hoşgörü, disiplin, ahlak, kardeşlik duyguları vardır. Fair-Play tanımını incelediğimizde oyuna, kurallarına ve karşı takıma saygı duymayı anlatan bir mana taşıdığını görürüz. Bu kelimenin Türkçe karşılığı "Dürüst Oyun" dur ve yüklenen anlam ise "Sportif Erdem" dir. Erdem kelimesi ahlaki üstünlük manası taşımaktadır.
   Spor; günümüzde maalesef sonuç odaklı bir aktiviteye dönüşmüş durumda. Süreçten çok, sonucun önemli olduğu bir aktivitenin de kişiye ve topluma pek fayda sağlamayacağı aşikardır. 
  Günümüzde maalesef her yapılan spor dürüst oyun çerçevesinde gelişmiyor. Ahlaki yönden kirlenerek yapılan aktiviteleri spordan ayrı tutmalıyız. Spor başta sağlık, stres atmak için ve sosyalleşmek için bir araç olmalıdır.
  Yapılan sporda, sonuçtan çok spor yapılan süreçteki ahlaki kazanımlara yoğunlaşmak günümüzdeki bu sportif kirliliği azaltacaktır.

MASA TENİSİNİN FAYDALARI


Masa Tenisi eğitimi, öğrencilerimize belirli bir çalışma disiplini getirmesini, kendine güven duygusunu sağlamasını, sorumluluk bilincini, hızlı karar verme becerisini sağlar. Masa Tenisi öğretiminde duyuşsal özellikleri de dikkate alarak öğrencinin diğer derslerine karşı olumlu tutumlar geliştirmesine yardımcı olunur.
El-göz-kas koordinasyonu gelişir. Sakatlanma riski azdır. Çeviklik ve hareketlilik duygusu kazandırır. Masa tenisi her şeyden önce mutlu olmasını, saygı duymayı, disiplini ve arkadaşlığı öğretir.

MASA TENİSİ SALONLARI ARTMALI

Bursa'da maalesef yeterli sayıda masa tenisine özel tesis yok. Okulların bazılarında koridorlarda yada katlarda masa tenisi masaları konuluyor ve bu masalar sayesinde çocuklarımız masa tenisi ile tanışıyor. Bursa'da masa tenisi alanında başarılı olmuş okul takımlarına baktığımızda genelde imkanları olan branş malzemelerine sahip olan okullar bu işe öncülük ediyorlar. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi‘nin aktif olarak kullanılan Masa Tenisi Salonları var. Bu salonların artması gerekiyor. Diğer belediyelerinde bu tür aktivitelere ortam hazırlaması gerekiyor. Mihraplı parkında birçok kort tenisi alanı var. Bu kortlardan sadece bir tanesinin üstü kapatılıp halka açık bir şekilde masa tenisine uygun hale dönüştürülmesi birçok masa tenisi sevdalısı çocuğumuzun salon sıkıntısını azaltacaktır. Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde de masa tenisi oynanabilecek tesislerin azlığı konusunda velilerden talepler almaktayız. Bu tesislerin yeterli hale getirilmesinin halka hizmet anlamında olumlu adımlar olduğunu düşünüyorum.

MASA TENİSİNE ÖZEL OKUL İLGİSİ

Daha öncede belirttiğim gibi çalıştığım özel kurumlar ; Sınav Koleji, Özel Yedi Renkli Çınar Koleji, Bursa Modern Bahçeşehir Koleji bu tarz aktivitelere öncülük eden, alt yapıya önem veren kurumlar arasında başta geliyor. Daha nice olduğuna eminim. Son dönemlerde İnegöl ve Gemlik ilçelerimizden de masa tenisine ilgi çok yüksek. Bu alanda Beden Eğitimi Öğretmenlerimizin yetenekli öğrencilerin keşfedilip değerlendirilmesi taraftarıyım. Keza Büyükşehir Belediyesi'ninde çalışmalarını beğeniyor ve teşekkür ediyorum.

BURSA MASA TENİSİNE ÖNEM VERİYOR

Bu alanda örnek aldığım ve masa tenisine katkılarını taktir ettiğim hocalarımız ve yöneticilerimiz var. Hikmet Hocaoğlu, Keptan Reyhan Sezer, Dr. Canan Bastık, Metin Biberci, Fehim Ferik, Şerif Sağır, Tuncay Çalışkan, İsmail Gümüş, Turgut Poyraz, Ersin Sunay ve Zarif Hoca ilk aklıma gelen isimler. Bu spora gönül vermiş önemli atılımlar yapmış isimlerini sayamadığım herkese teşekkür ediyorum.

Sporla kalın, sağlıkla kalın. Tüm spor camiasına ve halkımıza güzel günler diliyorum.

Bizde ropörtaj davetimizi kırmayıp, nezaketli tavrı, bu alandaki güzel düşünceleri ve aydınlatıcı bilgileri için Musa Hocamıza teşekkür ediyoruz. Kendisine spor hayatında başarılar diliyoruz.

 Hümeyra ALPER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.