Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

LUDENS SANAT ATÖLYESİ'NDE GÜZ DÖNEMİ KAYITLARI BAŞLADI

Ludens Sanat Atölyesi'nde Güz Dönemi Kayıtları Başladı

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
LUDENS SANAT ATÖLYESİ'NDE GÜZ DÖNEMİ KAYITLARI BAŞLADI

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

 Mehmet Ali Açıl, 1990 Sivas doğumluyum. Ailemle birlikte 92 yılında İzmit’e taşındık. Kocaeli’nde büyüdüm. İlk orta ve lise öğrenimini Kocaeli’nde tamamladım. Daha sonra 2011 yılında Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk bölümünü kazandım. Tiyatro yaşantısına başladım. Ondan öncesinde 2005-2011 yılları arasında Kocaeli Bölge Tiyatrosu’nda çalıştım, oyunculuk yaptım. Okulumu kazandıktan sonra Bursa’ya yerleştim. 2015 yılında Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümünden mezun oldum. 2013 yılında öğrenciyken Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başladım. Halen Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oyuncusu olarak devam ediyorum. Atölyemizi eşimle birlikte ihtiyaç olarak değerlendirip onun üzerine açmaya karar verdik.

-Ludens Sanat Atölyesi’ni ne zaman hayata geçirdiniz? Açılışı ne zaman oldu?

 Ludens Sanat Atölyesi 2018 Mayıs ayında açıldı. 4. ayımızı bitirdik. Yaz dönemimizi tamamladık. Şuan Güz dönemi kayıtlarımız devam ediyor, Güz dönemiyle birlikte devam edeceğiz.

-4 aylık çalışmalarınızda performans olarak umduğunuzu buldunuz mu?

 Yaz dönemi zaten bizim için hazırlık dönemimizdi. Atölyemizin tanıtımıyla geçti. Yaz dönemi kurslarımızda Bale ve Yazarlık kurslarımızı açtık. Drama kurslarımızı açtık, küçük yaş gruplarıyla Drama çalışmaları yaptık. Bale yuva sınıfımızın eğitim çalışmaları devam etti.  3-4-5 yaş bizim Bale yuva sınıfımızdır. O sınıflarımızla yaz döneminde ders gerçekleştirdik. 3 aylık bir kurs dönemiydi. Toplam 12 haftalık bir eğitim çalışmasıydı. Onu önümüzdeki hafta 23 Eylül itibariyle tamamlıyoruz. Hemen bir sonraki hafta da Kış dönemi eğitimlerimiz başlıyor.

-Kış dönemi kayıtlarınız hangi tarihten itibaren başlayacak?

 Kış dönemi kayıtlarımız Eylül’ün başı itibariyle başladı, kayıtlarımız devam ediyor. 22-23 Eylül itibariyle Güz dönemi kurslarımız deneme dersleriyle birlikte başlıyor.

-Sizinle birlikte bir de eşiniz var değil mi?

 Evet, eşimle birlikte çalışıyoruz. Eşim de Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu, ikimiz birlikte aynı okuldan mezun olduk. Aynı işi yapıyoruz. Şehir Tiyatrosu’nda birlikte çalışıyoruz, atölyemizi birlikte açtık. Çalışmaların hepsini birlikte yürütüyoruz.

-Sanat Atölye’nizde hangi dersleri veriyorsunuz? Onlardan bize bahseder misiniz?

 ‘Tiyatro Okulu’ başlığı altında tam randımanlı çalışan bir Tiyatro Atölyesi planladık. Bu atölyenin içerisinde Tiyatro, Diksiyon, Drama, Doğaçlama, Oyunculuk derslerinin yanı sıra Dans ve Şan eğitimleri var, Ses eğitimleri var. Her hafta öğrenciler Dans eğitimi, Şan eğitimi ve Tiyatro eğitimi alıyorlar. Haftalık 3 saatlik, Mayıs ayına kadar devam edecek bir programdır. Ocak ayı itibariyle Mayıs ayında sergileyecekleri oyunun çalışmalarına başlıyoruz. O oyunun içerisinde şarkı söyleyebilecekleri, dans edebilecekleri oyunları seçiyoruz. Oyunların provasına Ocak ayında başlıyoruz. Mayıs ayında sahneleyerek kursumuzu tamamlıyoruz.

-Ludens Sanat Atölyesi’ni gelecek süreçte başka yerlerde de görebilir miyiz? Gelecek hedefleriniz nelerdir?

 Ludens Sanat Atölyesi’ni biz küçük bir atölye olarak başlatıp daha sonra tam anlamıyla bir Tiyatro Okulu’na dönüşebilecek bir sistem oturtmaya çalışıyoruz. Bu çok uzun vadede gerçekleştirebileceğimiz bir durumdur. Bursa için düşündüğümüz, hayal ettiğimiz, hayalini kurduğumuz, tam randımanlı çalışan, öğrencilerini yetenek sınavıyla alan, o öğrencileri küçük yaştan itibaren tiyatroyla tanıştırıp, tiyatro hiç olmazsa tiyatro oyuncusu olmayacaklarsa bile iyi bir tiyatro seyircisi olarak bu okuldan mezun etmeyi planlıyoruz. Açıkçası Bursa için düşündüğümüz, hayal ettiğimiz, tasarladığımız ve gelecek hedefimiz budur. Hiç değilse sanat dallarından birine eğilimli olarak buradan mezun olan öğrenciler toplum içinde yararlı bireyler olacaklarını düşünüyoruz.

-İnsanlarımızın, bilhassa annelerimizin bu güzel eğitim ve kurslarınıza yaklaşımları ve düşünceleri nasıl?

 Bursa’da bizim uyguladığımız sistemi uygulayan bir kurs, bir atölye ya da bir Sanat Okulu’na denk gelmedim. İnsanlar bu sisteme biraz yabancılar, daha tam olarak anlatabilmiş değiliz. Daha büyük bir kitleye ulaşmaya çalışıyoruz. Annelerin, babaların eğilimi var ama genelde bizi bir Drama kursuyla karıştırıyorlar. Drama Bursa’da yanlış anlaşılan bir dal, çünkü Drama bir sanat eğitimi değildir. Drama başlı başına bir eğitim yönetimidir. Biz Drama’yı Tiyatro Okulu’muzun içerisinde bir eğitim yöntemi olarak kullanıyoruz ama insanlar Drama’nın Tiyatro Kursu olarak anlaşıldığını, ayrılması gerektiğini daha tam olarak kavramış değiller. Biz ufak ufak bunu da Bursa’da başarmaya çalışıyoruz. Drama’nın sadece bir eğitim yöntemi olduğunu, Drama ile Matematik’in öğretilebileceğini, Drama ile Türkçe’nin öğretilebileceğini, Drama ile Dil eğitimi verilebileceğini burada insanlara öğretmeye çalışıyoruz. Drama tek başına bir kurs olarak verilemez, verilmemelidir. Çünkü ciddi hasarlara, ciddi kötü anlamlı sonuçlara yol açabilecek bir çalışmadır. Dram ehil kişiler tarafından ehil ortamlarda verilmesi gereken bir branştır.

-Son olarak neler eklemek istersiniz? Çalışmalarınızla ilgili ne tür mesajlar vermek istersiniz?

 Sanattan uzak kalmasınlar, tiyatrodan uzak kalmasınlar. Bursa’da çok ciddi bir nüfus var, nüfusumuz yaklaşık 3 milyon küsur ama çok acıdır ki tiyatro seyreden kesim sadece 3 bin, yani Bursa’da sokakta dolaşan bin insandan sadece biri tiyatro seyrediyor. Doğal olarak bu tür çalışmalara yönlenmeleri de çok zor, çünkü tiyatroyu bilmeyen bir toplumuz. Eskiden çok daha iyiydi, tiyatroya gitmek başlı başına bir andı, bir heyecandı. 1 ay öncesinden bilet alınırdı, şık kıyafetler giyilirdi. Oyun seyredilirdi, insanların oyunla ilgili fikri olabilirdi. Şuan oyun seyreden insanların %70’inin o oyunla alakalı bir fikri yok. Dolayısıyla bizim gibi tiyatro kurslarına da yönlenmeleri çok zordur.

 Tiyatrolar Mayıs ayı ile Ekim ayı arasında yaz döneminde çalışmazlar. Biz o yaz döneminde şöyle bir yol izliyoruz; Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu olarak köylerde oyunlar oynuyoruz. Şehre ulaşması zor olan insanlara tiyatro götürüyoruz. Bir nebze de olsa onlarında sanatla ilişkileri olsun istiyoruz. Biz onlara giderken şehrin merkezinde oturan insanların bize gelmemeleri çok açıktır.

 Umarız daha çok tiyatroyla haşır neşir olan nesiller yetişir. Tiyatro Okulu’nda eğitim programlarımızda en küçük yaş grubumuz 7 yaştır. 7 yaştan başlar, yetişkinlere kadar devam eder. Kendi yaş gruplarıyla eğitim alırlar. 7-8-9 yaş birlikte eğitim alır. 10-12 yaş birlikte eğitim alır. 13-15 yaş birlikte eğitim alır, 16-17 yaş kendi içerisinde bir eğitim grubudur. 18 ve üzeri yetişkin gruba dahil olur. Biz bu bilinci 7 yaşta oturtmaya çalışıyoruz. Okuma yazmayı öğrenen öğrencinin tiyatroyla, dramayla ufak da olsa bir ilişkisi olsun ki ilerleyen zamanlarda bu ilişkiyi kullanabilsin, tiyatroyu kullanabilsin. Çünkü tiyatro kişiye Güzel Sanatlardan ziyade bir bakış açısı yaratabilir. O bakış açısını kullanabilsin, kendi hayatına adapte edebilsin. Motivasyon anlamında kendine dönük şeyler yapabilsin istiyoruz. Bunu 7 yaşta hedefliyoruz. Ağaç yaşken eğilir diyoruz, ağacı küçükken yeşertmeye çalışıyoruz.

-Didem Hanım, bize kendinizi tanıtır mısınız?

 Didem Açıl, Uludağ Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunuyum. Mehmet Ali Bey’in eşiyim. İkimizde oyunculuk mezunuyuz. Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyuncuyum. Ayrıca Drama eğitmenliği yapmaktayım. Ludens, Homo Ludens’den geliyor. Oyun oynayan insan anlamındadır. Her yaşta insan doğduktan sonra oyun oynayarak büyüyor. 7’den 70’e herkes oyun oynamaktan hoşlanıyor. Onun içinde bizde ismimizi Ludens, oynamak anlamında atölyemize yaraşacağını düşündüğümüz için bu şekilde koymak istedik.

-Ezgi Hanım, sizleri de tanıyabilir miyiz?

 Ezgi Eneç, Uludağ Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk bölümü son sınıf öğrencisiyim. Yüksek Lisansımı Mimar Sinan Çağdaş Dansları Bölümü’nden yapmak istiyorum ve hazırlanıyorum. Aynı zamanda Bursa’da Sinem Bale Okulu’nda 12 yıl bale eğitimi aldım. Üniversiteye başlayınca yollarımızı ayırmak durumunda kaldım. Daha sonrasında arkadaşlarımın teklifiyle bir Sanat Atölyesi açma fikrini bana sunduklarında ve bir Bale Kursu açmak istediklerini söylediklerinde neden yardımcı olmayayım diyerek bir sürece başladık. Bale derslerimiz 3-4-5 yaş ve 6-7-8-9 yaşa kadar 2 grup olarak başlıyoruz. Derslerimiz 1,5 saat, haftada 1 gün olacak. Biz Baleyi oyunculukla da harmanlıyoruz, hem Tiyatro kökenli hem de Bale kökenli olarak. Bir programımız var, her Bale Okulu’nun yaptığı gibi bir Yıl Sonu Resitali’miz oluyor. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bizler de Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak bizleri konuk ettiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyoruz. Gerçekten çok kutsal bir vazife, görevdir. İlerleyen süreçte Bursa’daki tiyatro seyreden kişi sayısının da hızla artmasını temenni ediyoruz. Her türlü çalışmanızda yanınızda olduğumuzu da ayrıca eklemek istiyoruz.

İletişim Bilgileri:

Ahmet Yesevi Mh. Balat Cd. No: 75 Nilüfer/BURSA

Gsm: 0 553 357 13 19

Facebook: @ludenssanat

Instagram: ludenssanatatolyesi

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.