Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI HAT SAFHADA..

Kentimizin önde gelen, en aktif STK’larından olan, Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Sayın Tamer Bulut ile güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI HAT SAFHADA..
Öncelikle Sayın Başkan bizlere Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin kuruluşu ve bugünlere geliş sürecini yapmış olduğu çalışma ve faaliyetlerden bahsederseniz sevinirim?

    --- 2002 yılında kurulduğu günden bugüne birçok başarılı işe imza atan derneğimizin ilk hedefi Bursa mobilyasının dünyaya açılan kapısı olmak olmuştur. Bursa ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren mobilya dekorasyon ve yan sektör mensubu sanayici ve iş adamlarının mesleki birlik ve beraberliğini sağlamak, söz konusu sektörlerin sanayi ve hizmet kesiminin rekabet gücünün arttırılmasını hedefleyerek ulusal ve uluslararası platformda kalıcı bir yer kazanmalarına imkan vermek, mesleki disiplin, etik ve kalite kriterlerine teminat vazifesi görerek mesleğe ve meslektaşlara toplum önünde saygınlık kazandırmak ve yüceltmek için faaliyetlerde bulunmayı kendine misyon edinmiş olan derneğimiz bu alandaki istikrarlı yükselişini devam ettirmektedir. Derneğimizin 65 üyesi bulunmaktadır. Çoğunluğu Dernek üyelerimizden oluşan ve Türkiye'nin ilk ulusal Mobilya AVM projesini büyük bir heyecan ve kararlılık ve sürdüren S.S. Bursa Mobilyacılar ve Dekorasyoncular toplu işyeri Yapı Kooperatifimiz derneğimiz bünyesinden doğmuş ve bu alanda hatırı sayılır bir yere sahip olmuştur.

Birçok sektörde yaşana gelen sıkıntılar sizin sektörünüzde de karşınıza çıkıyor mu acaba?

    ---Sektörümüzde son dönemlerde karşılaşmış olduğumuz temel sıkıntılardan bahsedecek olursak; Öncelikle dövizde yaşanan son yıllardaki hareketlilik sektörün üretim ve satış maliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Örneğin TOBB Türkiye Mobilya ürünleri Meclisi raporuna göre, 2013 yılında ihracat 2.2 milyar dolarken, doların yıllık ortalaması 1.77 olarak hesaplanmıştır. 2015 değerlerine göre dolar % 68’lik bir artış, 2016 değerlerine göre ise % 22'lik artış göstermiştir. Bu durum sektörün üretim ve satış maliyetlerine etki etmekle birlikte, sektörün döviz bazlı ihracatının toplamda düşmesine neden olmaktadır. 2014 yılında sektör; 203 ülkeye yaklaşık 2.4 milyar dolar ihracat, 110 ülkeden ise 991 milyon dolar İthalat, 2015 yılında 2.25 milyar dolar ihracat, 850 milyon dolar İthalat, 2016 yılında ise toplamda 225 ülkeye 2.23 milyar dolar ihracat, 130 ülkeden ise 605 milyon dolarlık ithalat yapılmıştır. Dövizde yaşanan sert yükseliş hareketlerine rağmen sektör, ihracat hacminde 2015 yılında - % 6, 2016'da ise - %1 düşüş yaşamakta birlikte, 2014’de zirve değerleri görmüştür. Hızlı değişim ve dönüşüm sürecinde olan sektör, 2023 yılı için 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar ihracat beklentisi ile dünyanın ilk 10 Avrupa'nın ise İlk 5 büyük Mobilya ihracatçı ülkeleri arasında olmayı hedeflemiştir. Ancak, döviz kurunda son 2 yılda yaşanan % 68’lik artış göz önüne alındığında,  döviz kurundaki hareketliliğin gelecek öngörüleri negatif etkileyeceğinden, bu konuda politika üreticilerinin önlem almaları büyük önem arz etmektedir.

     Bunun yanı sıra son dönemde üst üste yaşanan hammadde zamları, üretici firmaları zor durumda bırakarak iş yapamaz bir noktaya getirdi. Özellikle Son 2 yılda sünger, yay, boru ve profil, yonga levha, yongalam, MDF, MDFlam ve diğer girdi fiyatlarındaki ciddi artışlar, sektörün tüm kazanımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Geçen yılın Ocak ayı ile bu yılın aynı ayındaki sünger, sunta, suntalam ve diğer ahşap ürünlerinin fiyatları karşılaştırıldığında %50 oranında bir artış yaşandığı görülüyor. Sektörün içinde bulunduğu durumda, zamların kabul edilebilirliği söz konusu bile değildir. Bu konuda şu anda sektörün en temel problemi olmakla birlikte bu konuda sektör temsilcileri ve devlet yetkilileri ile ortak bir rota çizilerek kalıcı çözümler üretilmelidir.

    Sektörün diğer önemli bir sıkıntısı da KDV indiriminin sona ermesidir. KDV indiriminin sona ermesinin ardından hammadde zamları ile karşı karşıya gelen sektör darboğaza girmiştir. Hammadde fiyatlarındaki artışlar iç pazarı etkilediği kadar ihracata da darbe vuracaktır. 2017 yılında hayata geçen ve 8 ay süren KDV indirimi, sektörümüzde var olan tüm branşlar üzerinde olumlu yönde etki gösterdi. KDV’nin tekrar % 18 oranlarına yükseltilmesi ve sektörün düşük sezonunda arka arkaya uygulanan hammadde fiyatlarındaki zamlar,  Mobilya sektörünü durma noktasına getirdi. 2018 yılında ve sonrasında KDV indiriminin devam etmesini ümit ediyoruz. Böylelikle sektörde yaşanan durgunluğu telafi edecek bir hareketlilik meydana gelmiş olacaktır diye umut ediyoruz. Sektörde yaşanan diğer sıkıntılardan biri de haksız rekabettir, kayıt dışı çalıştırmalar Suriyeli işçilere iş verilmesi ve bu tür yöntemlerle sosyal haklar verilmeden kazanılan haksız kazançlar ve tabii ki neticesinde de haksız rekabete neden olmaktadır bu durumlarında ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.


 

Bir diğer merak ettiğimiz konu iste Tamer Bey sektörünüzde ki yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı. Dernek olarak konuyla ilgili ne tür çalışmalar yapmaktasınız?Genel anlamda neler söylemek istersiniz?

  

    ----Yetişmiş eleman sıkıntısını aşabilmek için, sanat okullarına yardımcı oluyoruz orada öğrenim gören öğrencilere öğle yemeği, kılık kıyafetleri ve harçlıkları gibi durumlarda yardımcı olma çabası içerisindeyiz. Sabahtan akşama kadar hem eğitim safhasında hem de atölyede çalışan bu çocuklarımıza böyle destek vererek onların hem mesleki çalışmalarına tutunmalarını hem de bu mesleğin çok daha fazla talep görmesi hususunda özel çalışmalar yürütmekteyiz. Bunun yanı sıra devlet eliyle yapılmış nitelikli sanat okullarında ağaç işleri bölümlerinin olmasını istiyoruz.  Tabi bu okulların cazip olabilmesi için bizler ne kadar yardımcı oluyorsak da devletimizin de yardımcı olmasını ve üniversitelerdeki kredilendirme sisteminin bu tür okullarda uygulanabileceğini okul sürecinde verilen kredilerin okuldan sonra işe girdikleri durumlarda tekrardan geri alınabileceği bir sistem oluşturulabilir diye düşünmekteyiz.

Sayın başkanım gerçekten de bütün konulara bütün merak edilen hususlara değinmeye çalıştık. Son olarak röportajımızın sonuna yaklaşırken neler eklemek istersiniz ne tür mesajlar vermek istersiniz?

   ---Derneğimizin yanı sıra, Bursa Mobilyacılar ve Dekorasyoncular Yapı Kooperatifi olarak İzmir Yolu üzerinde 90 dönüm arazide ulusal markalarında içerisinde olduğu sadece Bursa esnafının değil İstanbul, Ankara, Kayseri gibi daha bir çok yerden  gelen birçok yatırımcının da olduğu ev tekstili ile Mobilya'nın  birlikte olacağı bir AVM konsepti açmayı planlıyoruz. Bu bağlamda projemizi yurt dışında çizimini gerçekleştirdik, bitirdik. Şu an ruhsat aşamasına geldik ve birkaç yıl içerisinde bu önemli projemizi hayata geçirilme planımız bulunmakta bu projemizi hayata geçirme evresinde bizler de bütün Bursalılara bunu buradan müjdelemek istiyoruz. Diyerek sözlerini tamamladı.

   Bursa'nın en aktif STK’larından olan Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Sayın Tamer Bulut’a bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.


 

İletişim Bilgileri:

Bağlarbaşı Mahallesi,

Şehit Er Ali Kızılkaya Sokak No: 3 Kat: 1

Kent Plaza Osmangazi/ Bursa

Telefon: 0 224 221 34 07

             0 224 221 34 60

GSM:    0 532 254 12 21

HABER VE FOTOĞRAF : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.