Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İŞİTME ENGELLİLER ARTIK DUYUP, KONUŞABİLİYOR

Bursa' mızın iddialı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinden olan " Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ nin kurucularından Sayın Şirin Akçocuk Çetin ve Kurum Psikoloğu Sayın Ayça Yeniceli Gülan ile keyifli bir o kadarda bilgilendirici güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2018 00:01
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2018 00:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İŞİTME ENGELLİLER  ARTIK DUYUP, KONUŞABİLİYOR

Öncelikle Şirin Hanım sizi tanıyabilir miyiz?  Sonrasında ise  Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kuruluşu ve çalışmaları ile ilgili bizleri ve okuyucularımızı bilgilendirirseniz sevinirim?

Elbette, memnuniyetle. 1983 yılında Bulgaristan'ın Filibe şehrinde dünyaya gelmişim. Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki eğitimde  ,özel eğitim uzmanı sertifikası  almaya hak kazandım. 2006 yılından itibaren sadece işitme engelliler üzerine çalışmalar yürütmekteyim.

Kurumumuza gelince;

Şirince Özel  Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Bursa'nın  Nilüfer ilçesi, Konak Mahallesi'nde 2010 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak işitme engelli bireylere ve ailelerine rehabilitasyon, eğitim – öğretim ve psikolojik destek hizmeti sunmaktadır. Bireysel ve grup sınıflarımızda uzman, deneyimli, gelişim ve değişim süreçlerine ayak uydurabilen öğretmenlerimiz (İşitme Engelliler Öğretmeni, Çocuk Gelişimi Öğretmeni, Okul Öncesi Öğretmeni, Odyolog, Rehber Öğretmen) zengin materyaller eşliğinde eğitimlerini sürdürmektedirler. Uygun fiziki yapımız ve oluşturduğumuz nezih ortamın yarattığı güven içinde, kurulduğumuz günden bu yana emin adımlarla çizgimizden hiç şaşmadan ilerlemekteyiz.

VİZYON

İşitme-Konuşma bozukluğu yaşayan her yaşta birey için işitme ve konuşma rehabilitasyon hizmeti sunmak. Bireylerin kendi dil ve konuşma engelini aşarak kendilerine güvenen, toplum içinde herkesle iletişim kurarak sosyal yaşamlarını dengelemektir.

MİSYON

Her yaşta bireyin işitme ve konuşma yetisini uzman ekip gözetiminde (İşitme engelliler öğretmeni, odyolog , çocuk gelişimi uzmanı, okul öncesi öğretmeni, psikolog) teknolojiden faydalanarak yaşıtlarının seviyesine ulaştırmaktır.

Peki Şirin Hanım, Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezini  diğer kurumlardan farklı kılan  yönlerini bizlerle paylaşabilir misiniz?

Sadece işitme engellilere hizmet vermemiz en öncelikli farklılığımızdır. İşitme cihazı takıldığından itibaren bu üç ,dört aylık bir bebek  olabildiği gibi ilerleyen yaşlarda işitme kaybı yaşayan kişiler de olabilmektedir. Doğuştan işitme kaybı olanlara, 0-6 yaşta işitmesini kaybedenlere ve ilerleyen yaşlarda travma gibi sebeplerle işitmesini kaybetmiş olanlara hizmet verebilmekteyiz.

Biz burada eğitimin  sadece rehabilitasyonda kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Böylelikle, engelli çocuklarımızın, gerek bireylerin yaşamlarındaki eğitim süreçlerinde, gerek  işyerlerinde, evlerinde, sosyal hayatta her zaman onlarla birebir ilgilenmekteyiz. Okulda yaşayabilecekleri sıkıntılarla ilgili okul müdürleri ve rehber öğretmenleri ile görüşmeler gerçekleştirerek çocukların gereksinim ve ihtiyaçları konusunda onları bilgilendirmekteyiz. İş hayatında sorunlarla karşılaşan engellilerimize ise işyerlerindeki amirleri ve patronları ile gerekli hususları paylaşarak onlara iş yerlerinde ki zamanın daha güzel bir şekilde geçmesini sağlamaya çalışmaktayız. Bunların yanı sıra geniş aile içerisinde hala, teyze, amca, dayı gibi yakın akrabaları da bilgilendirerek engelli çocuklarımıza yetişkinlerin nasıl davranmaları, nasıl bir iletişim kurmaları konusunda da özel çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaların  ve ziyaretlerin olağandışı olmayıp rutin olması da ayrıca eğitim kurumumuza ait has bir özelliktir.

Şimdi de Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Psikoloğu Sayın Ayça Yeniceli Gülan' ı tanımak istiyoruz. Sonrasında ise kurumunuza fark katan hizmetler hakkında  bilgi verirseniz sevinirim?

1987 yılında Bursa'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2010 yılında mezun oldum. Meslekte 8. yılım, 3 yıldır Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kurum psikoloğu olarak görev almaktayım.

Kurum olarak sadece işitme engellilere hizmet vermemiz sonrasında ise işitme engellilerin değerlendirme ölçeklerini yapan çok az sayıda kurumdan biri olmamız ve bu işleri de ücretsiz yapmamızı sayabilirim.

Tabii, ek olarak kulak arkası işitme cihazından yetersiz kalan çocuklarımıza Koklear İmplant ( biyonik kulak) cihazları hakkında bilgi veriyoruz . Sonrasında cihazları üreten firmaları tanıtıyoruz, aynı zamanda onların da araştırmalarını ve seçmelerini bekliyoruz. Tercih ettikleri cihazın firması ile görüştürüyor, bu konuda da en iyi hizmeti alabilmeleri için hastane  sürecinde, sonraki süreçlerde ve aylık  takiplerini de yapıyoruz. Her an ve koşulda çocuklarımızın yanında yer almakta ve onlar için lazım gelen en iyi hizmeti almalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin okul hayatındaki gelişimlerini de yakından takip ederek, onların Okulda da başarılı olmaları için azami önem gösteriyor, okul öğretmenleri ,müdürleri  ve yöneticileri ile birebir temaslar kurarak onlar için en iyi eğitimi almalarına yardımcı oluyor gerekirse  yaptırımlar uyguluyoruz.

Peki sayın hocam bizlere Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin gelecek hedefleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Tabii ki ilerleyen süreçte  yüksek kalitedeki eğitim ve rehabilitasyonlarımızı çok daha fazla sayıda engelli kişi ile tanıştırma  çabasındayız.

Genel olarak işitme engelliler  ve ailelerinden yoğun teveccüh  görmenizi neye bağlıyorsunuz?

Sadece işitme engellilere hizmet vermemiz , öncelikli tercih edilme nedenlerinin  başında gelmektedir. Burada olmaktan çocuklarımız çok mutlu oluyorlar, Tabii ki çocuklarımız mutlu olunca aileleri de mutlu oluyorlar. 5 eğitimci, artı psikoloğumuz ile yüksek bir eğitim ve rehabilitasyon standardı yakalamış olmamızın da tercih edilme nedenlerimizden diğer bir unsur olduğu kanaatindeyim. Sırası gelmişken bizim için psikolog, bireysel eğitim veren bir uzman değil, ailelerin ve engelli bireylerin engeli kabullenme sürecinde destek olan bir uzmandır. Özellikle engellileri sosyal hayata kazandırma çalışmalarımızdan da bahsetmek isterim. Bilhassa engellilerimizin fatura ödemek, alışveriş yapmak gibi günlük işlerinde onlara eşlik ediyoruz, hiç eğitim almamış kendilerini ifade edemeyen 19-20 yaş arasındaki genç nesilleri de kazanmaya çalışıyoruz. Bu tür sosyal farkındalıklar neticesinde vermiş olduğumuz eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları başta engelli çocuklarımız ve aileleri olmak üzere bütün Bursa’lılardan takdir görmüş olduğunu da rahatlıkla söylemek isterim. Diyerek sözlerini tamamladı.

Bursa'da gerçekten de eğitim ve rehabilitasyon açısından ortalamaların üzerinde hizmetler sunarak  engelli vatandaşlarımızdan ve ailelerinden büyük oranda teveccüh gören Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurucularından Sayın Şirin Akçocuk Çetin'e ve Sayın Ayça Yeniceli Gülan'a bizler de Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak  çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılarının devamını diliyoruz.

İletişim Bilgileri:

Konak Mahallesi ,

Yalı Sokak      No: 3

Telefon : 0 224 452 50 72

GSM :      0 542 452 50 72

www.sirincerehabilitasyon.com

Nilüfer/ Bursa

Haber ve Fotograf : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.