Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İNOKSAN; BİR DÜNYA MARKASI…

Bursa’mızın başarılı genç işadamlarından ve İnoksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Emre Varlık ile çalışmaları, özel yaşantısı ve gelecek hedeflerini de içerisinde bulabileceğiniz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İNOKSAN; BİR DÜNYA MARKASI…
Öncelikle Emre Bey sizi tanıyabilir miyiz?

 1975 doğumluyum. İlk, Ortaokul ve Lise tahsilimi Bursa'da tamamladım. İlkokulu Çizakça’da, Ortaokulu Namık Sözeri ve Liseyi tekrar Çizakça’da tamamladım. Daha sonra Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde tahsil gördükten sonra yurtdışında eğitimime devam ettim. Amerika’da University of South Florida’dan sonra master için İngiltere’de Bournemouth Üniversitesi’ne geçtim. Burada İşletme mastırımı yaptım.  1999 yılında Türkiye'ye döndüm askerlik vazifemi tamamladıktan sonra kendi işyerimizin çeşitli kademelerinde görev almaya başladım.

Emre Bey, şimdi de İnoksan’ın kuruluşundan günümüze geçen süreci paylaşırmısınız?Bizlere ve okuyucularımıza tanıtır mısınız?

 İnoksan 1980 yılında kuruldu. Vehbi Varlık ve o zamanki ortağı Coşkun İrfan Bey ile beraber ikili teşebbüs olarak kuruldu.  % 60’ı Vehbi Varlık’ın  %40’ı da İrfan Bey'in idi. Bundan 5 sene kadar önce hisse devri oldu, tamamı bütün İnoksan hisseleri Vehbi Varlık’ın uhdesine geçmiştir. 1980 yılında kurulduğunda Beşyol’da merdiven altı dediğimiz basamaklarla inilen bir mahsende üretime başlamış olan bu serüven şu anda Türkiye'nin belli başlı markalarından biri haline gelmiştir. Meşhur marka belgemizi de aldık, ayrıca Turquality biliyorsunuz. Türkiye'de özel, yurt dışında marka olmak üzere yola çıkmış firmalara verilen özel destektir. Dış Ticaret Bakanlığı tarafından, aşağı-yukarı bu belge Türkiye'de 270 firmaya verildi ve 270 firmadan Turquality desteği alan firmalardan biri olduk.

Peki, Emre Bey İnoksan olarak hangi ürünlerin üretimini yapmaktasınız ve bu konuyla ilgili okuyucularımıza ne tür bilgiler verebilirsiniz?

 Biz tamamen Endüstriyel Mutfak ürünleri üretiyoruz.  Endüstriyel dediğimiz zaman toplu yemek yenilen, işte kafeden tutun, en ufak işletmelerden, hastanelere kadar, cezaevlerine kadar üniversite, fabrika mutfakları da dâhil olmak üzere bunlara otel mutfaklarını da ekleyebiliriz. Endüstriyel hizmet veren toplu yemek hizmeti veren firmalara mutfak üretimi yapıyoruz. Paslanmaz çelik hammaddesinden.  Çünkü mutfakçı dediğiniz zaman işte hemen fırın var mı?  Buzdolabı lazım… Deniliyor.  Onun için mutlaka endüstriyeli vurgulamaya özen gösteriyoruz.

Sayın Varlık, satışlarınızın yüzdesel olarak ne kadarını ihraç ediyorsunuz?

Şöyle,  % 35 civarında bir ihracatımız mevcuttur. Turquality’ e geçtikten sonra hedefimizi %50’ye yükselttik.  Onun üzerine yoğunlaştık, çünkü Turquality dediğiniz zaman Dış Ticaret Müsteşarlığı size hedefler koyuyor o imkândan faydalanabilmeniz için o hedefleri de gerçekleştirmek zorundasınız. 5 senelik bir projeksiyon hazırladık ve devlete sunduk, onaylandı. Böylelikle alabildik Turquality’i . Hedefimiz 2021'de %50’ye çıkmaktır. En azından %50 olduğu zaman bu tür kur artışlarından çok fazla zarar görmeden önümüze bakmış olacağız.

Sayın Varlık çok güzel bir ivmeyle İnoksan bugünlere gelmiş.Peki, bundan sonra İnoksan’ın gelecek hedefleri ile ilgili bizlere neler söyleyebilirsiniz?

 Yine Turquality kapsamında 5 yıllık projeksiyonda dünya markaları içerisinde ilk 3'te yer alabilmeyi hedeflemekteyiz.  Çünkü bilindiği gibi dünyada çok ciddi endüstriyel mutfakları üreten firmalar var. Allah nasip ederse bizim hedefimiz bu süreçte ilk üçe girebilmek. Onunla ilgili bu arada yurtdışı stratejiler kapsamında fuarlarımız devam ediyor.  Bazı Ülkelere stratejik iş ziyaretleri gerçekleştiriyoruz, ülke bazında belirlediğimiz 5 ülkeye yoğunlaşmış durumdayız.  Tabi bunu yapabilmek için de mevcut kapasitemizi de arttırmamız gerekiyor iş hacmi de büyüdüğünden,  yeni yatırımlara da gitmek zorundayız.  Bu sene makine revizyonlarımızı gerçekleştirdik, son teknolojik makinalara dönüldü. Önümüzdeki sene içerisinde Bursa'da yapılacak Teknosab’da arazimizi de aldık, Allah izin verirse 2019'da yeni parkımızın da inşaatına başlayacağız.

Son aylarda bazı sektörlerde bir sıkışma olduğu gözükmekte, buna kriz demeyelim de , bu geçişsüreciyleilgilibizlere neler söylemek istersiniz?

 İş anlamında çok şükür işlerimiz de herhangi bir yavaşlama yok, daralma da yok , çalışıyoruz. Fakat bu döviz kurlarındaki artışlardan dolayı, çoğu yatırımcı firma büyük firmalar genellikle taahhüt inşaat firmalarıdır,  bu çok büyük inşaat firmaları ya da otel yatırım grupları, bunlar  nakit ile dönen firmalar olduğu için, benim bakış açımdan biraz fırsatçılık yapıp bir artarsa bu kadar daha  kazanırım  paramın üzerine para koyarım derdindeler. Ama bu ticaretin dönmesi için o nakitin de ticarete girmesi lazım, maalesef insanlar ellerinde tutma çabasındalar.

Peki, bu süreçte hammadde tedariği ile ilgili sıkıntılar oluyor mu?

 Şöyle ödeme şartlarını değiştirdiler. Tabii bizim dışarıda 38 yıllık bir geçmişimiz var. 38 yıldır çalıştığımız saç tedarik merkezleri var.  Bizim durumumuz farklı, ama daha küçük ölçekli işletmeler için biraz sıkıntı oldu, herkes nakite döndü, artık çek bile kabul etmeyen firmalar var Bursa'da. Görüyoruz kredi kartıyla hammadde satan firmalar var, ya nakit ya da kredi kartı diyorlar.

Sivil Toplum Kuruluşu üyelikleriniz, çalışmalarınız, faaliyetleriniz var mı?

 Şöyle söyleyeyim, sonuçta Bursa'da büyüdük, Bursalıyız. Geçmiş dönemde 2 dönem Genç Sanayici İşadamları Derneği Başkanlığı yaptım sonrasında şimdi yüksek istişare kurulu üyeliğim devam etmekte. Aynı zamanda Balkan kökenli olduğumuz için babam Kosova doğumludur, Arnavutuz, Balkan Türksiad Derneğinde de Yönetim Kurulu üyeliğim bulunmaktadır.

Emre Bey, biraz da iş dünyasının dışına çıkarak size özel bir soru sormak istiyorum. Emre Varlık’ın iş haricinde kalan zamanlarında ne gibi uğraşları vardır? Neleri yapmayı sever?

 Kayda değer en büyük uğraşım bilardo oynamaktır. Amerikan Bilardo üzerine bayağı iyiyim diyebilirim.   Önümüzdeki ay Türkiye şampiyonası var oraya gideceğiz. Hatta Avrupa'daki turnuvalara da arada katılıyorum. Gençlik yıllarımda çok fazla oynardım son bir buçuk yıldan beri bu spora yine ağırlık verdim.  Bilardonun yanı sıra doğayı çok severim Doğa gezmeleri büyük arazi araçları ile Uludağ'da gitmediğimiz, gezmediğim yer kalmamıştır diyebilirim. Bu bağlamda çok şanslıyız,  Bursa'da yaşıyor olmaktan yazın başka güzel kışın bir başka güzel.  Bir de tabii motosiklet kullanmayı seviyorum klasik motor Harley Davidson’la hatta 20 kişilik küçük bir grubumuz var, adı “Wild Brothers” diye,  arkadaşlarla grup halinde dolaşıyoruz, geziyoruz.

Emre Bey bizim sormak istediğimiz sorular bu kadardı.Son olarak siz neler eklemek istersiniz?Ne tür mesajlar vermek isterseniz?

Ekonomik bazında söyleyebileceğimiz Büyük Atatürk'ümüzün de söylediği gibi tek şeye ihtiyacımız var “çalışkan olmak”.  Başka hiçbir şey lazım değil, her türlü kriz gelip geçer. Her ülkede olduğu gibi ticaretin içerisinde var olağan şeylerdir. Fakat bütün dünya ülkelerinden çok daha fazla çalışmamız lazım, işlerimize motive olmamız lazım diye düşünüyorum. Son olarak 24-28 Ekim tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar merkezinde iki yılda bir yapılan Türkiye'nin en büyük Endüstriyel Mutfak ve Ağırlama Fuarı'nda son tasarladığımız, geliştirdiğimiz, son teknolojik ürünlerimizi görmek isteyen bütün kişi, kurum ve kuruluşları bu fuara beklediğimizi son olarak eklemek istiyorum. Diyerek konuşmasını tamamladı.

 Avrupa'da ve dünyada sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan İnoksan ’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Emre Varlık’a ve bu bağlamda bütün İnoksan Grubuna bizlerde Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerin de başarılar diliyoruz.

FABRİKA

Telefon: +90 224 294 74 74

E-Posta: inoksan@inoksan.com.tr

Adres: Organize Sanayi Bölgesi, Işıktepe OSB Mahallesi, Eflatun Cadde No:5 Nilüfer/BURSA

SATIŞ PAZARLAMA

Telefon: 0 850 290 44 00

E-Posta: inoksan@inoksan.com.tr

Adres: Yeni Yalova Yolu, 6. km No: 415/D Osmangazi/BURSA

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

    

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.