Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İNEGÖL “LEARN’N PLAY” İLE ÇOK DAHA GÜZEL...

İnegöl’de hizmet veren değerli Psikolog ve Aile Danışmanı Hanımefendi Sayın Gülizar Şehitoğlu ile güzel, keyifli, bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İNEGÖL “LEARN’N PLAY” İLE ÇOK DAHA GÜZEL...
Öncelikle Gülizar Hanım sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında ise Learn’N Play’in kuruluşu ve bugünlere geliş sürecini bizlerle ve okuyucularımız ile paylaşırsanız sevinirim?

 1987 Bursa doğumluyum. 2009 yılında Uludağ Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Üniversitenin 2. yılını Tamamen İngilizce olarak İtalya'da “ Universita di Torino” Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi ağırlıklı programında tamamladım. Lisansımın 3. yılında Klinik Psikoloji stajımı Amerika'nın en iyi psikoloji bölümlerinden birine sahip olan “ University of İllinois at Urbana- Champaign’de yaptım. Lisans öğrenimim boyunca birçok kez üstün onur ve onur belgesi almaya hak kazandım. Lisans eğitimim sonrasında “Bilişsel davranışçı psikoterapi eğitimi” aldım. Çocuk Ergen ve yetişkinlerde çalışmaktayım, aynı zamanda aile danışmanlığı hizmeti de vermekteyim. Yüksek Lisansımı 2011 yılında Maltepe Üniversitesi'nde tamamlayarak başarıyla almış bulunmaktayım. Farklı kurumlarda yöneticilik yaptım kurumlara yönelik danışmanlık eğitim ve seminer vermeye devam etmekteyim. Bursa ve İnegöl Kadın Girişimciler Kurulu üyesiyim. Çok iyi derecede İngilizce ve İtalyanca bildiğimi, evli, bir kız ve bir erkek annesiyim. Mezun olduktan sonra tabii insanın biraz da kafası karışıyor hangi alanda çalışayım diye düşündüm. Evlilik sebebiyle İnegöl'e yerleştikten sonra İnegöl'de bir klinik açmayı düşündüm ve bunu gerçekleştirdik. Bu arada yoğun bir tempo içerisinde kendimi buldum. Hayalimde hep çocuklarla çalışmak, hem de onlar için özel bir proje hazırlamak vardı. Ve bu hayalimi gerçekleştirmiş oldum. 

Peki bizlere “Learn’N Play”in amacı ve hedefleri ile ilgili neler söylersiniz?

 Özellikle ben erken yaşta eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Neden, çünkü erken yaşta yaklaşık beynimizin yüzde 90'ının oluşumuna el verecek ortamların doğru yaratabilirsek, kişilik gelişimini, zeka gelişimini, bilişsel gelişimini oldukça iyi yerlere çekebiliyoruz. Yani 0-6 yaş arasında, kişilik gelişimi çok önemli bir bölümü oluşturuyor. Burada en küçük çocuğumuz 18 aylık, 18 aylıktan itibaren çocuklarımız bizimle hem grup içerisinde hem de bireysel olarak olabiliyorlar. 18-24 ay, 24-36 ay ve 36-48 aylık çocuklarımız gruplarında maksimum 4 ya da 5 kişi oluyor. Bu aslında şöyle oyun gruplarının dışında çocuğun bilişsel becerilerini, el göz koordinasyonu, odaklanma süresi, oyunda kalma becerisi, akran ilişkilerini geliştirebilecek bir ortam sağlıyor. Bu da haftalık belirli saatlik programlarla oluyor. Ben 3 yaş öncesindeki kreş eğitimini çok doğru bulmuyorum. Yani bu benim tamamen kişisel fikrim. Ama 3 yaş öncesi çocuklarda kendi yaş gruplarının farkında olmalılar ve onlara böyle bir ortam sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ve aynı zamanda bizim 3- 4 yaş grubumuz da İngilizce oyun grupları da var. Bunlardan da bahsetmek istiyorum, çünkü erken yaştaki yabancı dil eğitiminin bize başka bir dünyanın da var olduğunu öğreten bir durum o yüzden kendim yine bu alanda emek veren bir kişi olarak erken yaştaki dil eğitimini oldukça önemli buluyorum. Learn’N Play’in açılımı öğren ve oyna, yani uygulayabil. Bizim için yemek ve su neyse, çocuklar içinse oyun öyle bir şeydir. Çocuklar kendilerini oyunla ifade edebilir, kızgınlıklarını, mutluluklarını, umutlarını, sevinçlerini, planlarını oyunla ifade edebilirler. Biz bu anlamda onların oyunlarında olmaya çalışıyoruz ve aileleri de doğru anlamda doğru yönetebilmeyi ve yönlendirmeyi hedefliyoruz.

Duyusal oyunların çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir?

 Adı üzerinde duyular. Doğduğumuz andan itibaren beş duyu organımızla dünyayı deneyimleriz. Neyi ne kadar öğrendiğimiz aslında tüm bu duyguların ne kadar uyarıldığına bağlı olarak gelişir. Duyusal oyununda temel amacı beş temel duyuyu harekete geçirerek çocuğun dış dünyayı anlamasına yardımcı olur ve buna bağlı olarak hayal gücünü destekler. Duyusal oyunları diğer oyunlardan ayıran en büyük farklılık yönergelerin olmamasıdır. Çocuklarda beslenmesi ve desteklenmesi gereken en temel duygu keşif duygusudur. Çünkü keşif duygusu öyküsünde öğrenmeye ve yeni şeyler deneyimlemeye açık hale gelecektir. Çocuk duyusal oyunla yaratılan ortamda tüm hayal gücüyle özgürdür. Hayal gücü ile beslenen çocuk, merak güdüsü beslenen çocuktur. Duyusal oyun erken dönem beyin gelişiminde önemli bir yere sahiptir, öğrenme beş temel duyu ile gerçekleştiğinden dolayı özellikle dokunsal ve görsel uyaranlar çocuğu oyun kurmaya hazır bir hale getirmeye yardımcı olur. Örnek verecek olursak 24 aylık bir çocuğun dikkat Suresi ve oyunda kalma zamanı oldukça kısadır. Ancak deneyimlerimiz bize göstermiştir ki duyusal oyunlarla çocukların sahip olduğu dikkat ve konsantrasyon süresi uzatılabilir. Oyun kurabilen, dış dünyayı kendi çabasıyla keşfetmeye çalışan çocuğun benlik algısı gelişecek ve kendine olan güveni pekişecektir.

Gülizar Hanım, son olarak İnegöl'deki ailelere, anne, babalara, çocuklarımıza, miniklerimize ne tür mesajlar vermek istersiniz?Neler söylemek istersiniz?

 Kurumumuzda 2 kişiye neredeyse bir çocuk gelişim uzmanı düşüyor bu konuda ve bütün eğitim süreçlerinde oldukça iddialıyız. Çünkü veliler çocuklarını gönderdiklerinde ne olacağı, nelerle karşılaşacakları konusunda öncesinde çok merak ediyorlar. Programınız tamamen benim tarafımdan hazırlanıyor. Şu an 24 Eylül'de 12 haftalık programımız başlayacak ve bu programda her hafta belirli bir gelişim alanını hedef alacağız yani şöyle söyleyeyim. El -göz koordinasyon, mantık yürütme, hayal gücü gelişimi, yabancı dil onun dışında duyusal oyunlar, biraz önce duyusal oyunla ilgili geniş açıklama yapmıştım.

 Bu bağlamda İnegöl’den gerçekten çok güzel bir teveccüh gördüğümüzü söylemek istiyorum ve çok az bir kontenjanımızın kaldığını belirtmek istiyorum.   Diyerek sözlerini tamamladı.

 Bizlerde Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak İnegöl’de hizmet veren değerli Psikolog, Aile Danışmanı ve Learn’N Play’in kurucusu Sayın Gülizar Şehitoğlu’na çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyor. Böylesine güzel bir kuruma sahip olan İnegöl’ün bu konuda çok şanslı olduğunu da ayrıca belirtmek istiyorum.

İletişim Bilgileri:

Osmaniye Mahallesi, 1. Orkide Sokak No:5 Kat:1 İnegöl/Bursa

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.