Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İLİŞKİNİZİ FARKLILIKLARINIZLA ZENGİNLEŞTİREBİLİR, ORTAK YÖNLERİNİZLE SAĞLAMLAŞTIRABİLİRSİNİZ!!!

Şehrimizin genç ve başarılı Psikologlarından Gizem Kural Erkal ile güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2018 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İLİŞKİNİZİ FARKLILIKLARINIZLA ZENGİNLEŞTİREBİLİR, ORTAK YÖNLERİNİZLE SAĞLAMLAŞTIRABİLİRSİNİZ!!!
Öncelikle Gizem Hanım sizi tanıyabilir miyiz?Sonrasında ise Psikolog 16 Aile Danışma Merkezi'nin kuruluşu ve bugünlere geliş süreci ile ilgili bizlere ve okuyucularımıza bilgi verirseniz sevinirim?

    ---  Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Öğrenciliğim sırasında John Hopkins Üniversitesi'nde sigara bağımlılığı üzerine bir araştırmada yer aldım. İstanbul Doğum Akademisi'nde doğum psikoloğu, Doula ve doğuma hazırlık eğitimlerini de halen aldığımı belirtmek istiyorum. Özel Final Okullarında çalıştım, sonrasında halen Mavi Dünya Koleji'nde de çalışmalar yürütmekteyim. Bunun yanı sıra Çekirge Devlet Hastanesi ile Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Türk Psikologlar Derneği onaylı WISC-R zeka ölçeği değerlendirme uygulayıcısıyım. Nöropsikolojik Testler Eğitimi de aldım. Yaklaşık olarak 5 yıldır hizmet vermekte olan Psikolog16 Danışma Merkezinde yaklaşık bir yıl önce hizmet vermeye başladım. Psikolog16 Danışma Merkezinde farklı yaş gruplarından çocuklara, ailelere ve çiftlere psikolojik danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Öncelikle Gizem Hanım bize psikoterapinin ne olduğu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

    ---- Psikoterapi kendinizle ve dünya ile ilgili düşüncelerinizi, duygularınızı terketmek ve bu hislerin sizi nasıl yönlendirdiğini keşfetme sürecidir. Psikolog ve Danışan arasında gizlilik son derece önemlidir, psikolog eleştirmez, öğüt vermez çeşitli tespitler ile danışanın kendini fark etmesi için uyarıcı levhalar gösteren bir yol arkadaşı olmalıdır.

Gizem Hanım Psikolojik danışmanlık süreçlerinizde öncelikle amacınız ne olmakta?

     ---- Danışan şikayetlerinin düşürülmesi ve gelecek sorunlarının önlenmesi yaşam kalitesinin artması, danışanın gerek aile gerekse sosyal yaşantısında ya da iş yaşantısında uyumlu hale gelmesini desteklemektir. Danışan ve psikolog arasında çeşitli hedefler oluşur Önemli olan danışanın bu hedeflere ulaşabilmesidir.   ” Her yolu denedim ama başaramadım”  cümlesini çok sık duyarız, doğru olan kullandığınız çözüm yollarının neresinde başarısız olduğunuz ve neden başarısız olduğunuzdur. Psikolog ile Danışan beraber bunu inceleyebilirler etkisiz ya da yetersiz olan problem çözme yolu tekrar gözden geçirilir. Ayrıca, kendinizi daha iyi hissetmek için çeşitli başa çıkma yöntemleri belirlemekteyiz

Peki bizlere aile ve çift terapileri, bunun yanı sıra yetişkin bireysel terapiler ve son olarak da çocuk ve ergenler ile ilgili çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

   -- Aile ve çift terapisi;

     Çift ilişkilerinde problemlerin olması yada anlaşmazlıkların olması normaldir. Önemli olan sorun nasıl çözülür aile yapıları tutumları davranışları ve aile bireylerinin aile içindeki konumları problemin çözümlenmesinde etkilidir. Çiftlerde aldatma, birleşik aile olma, bireysellikten aile olmaya kadar çeşitli konular aile ve çift terapisini kapsar.

    Yetişkin bireysel terapi;

Endişe, kaygı, düşünceler, mutsuzluk, farkındalık eğitimi, öfke kontrolü, umutsuzluk, travmatik olaylara karşı sorunlarla bireysel terapilerde ele almaktayız.

   Çocuk ve ergenler;

Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.

      Sorunlar karşısında aileler bazen ne yapması gerektiğini bilmiyor olabilirler, amacımız sorunları anlayabileceğimiz daha kolay bir hale getirmektir. Çocuğu ya da ergeni dinleyerek bazen sadece sorunu ortaya çıkarmak bile yeterli olabilmektedir, Sonrasında çözümü çocuk kendisi bile bulabilir. Çocuklarımızın ve ergenlerin güçlü olduğu yanları keşfedip geliştirmesini sağlayarak oyun terapisi, çekingenlik, dikkat eksikliği, hiper aktivite, Sınav kaygısı, Korkular, Zeka geriliği, üstün zekalı çocuklara yaklaşım, okul fobisi, okul çağı sendromu, ergenlikte uyum süreci, öfke kontrolü gibi sorunlar çocuk ve ergen terapilerinde öne çıkan unsurlardır.

Bir de Gizem Hanım Bursa'da ender, belki de tek hamile ve doğum psikoloğu’sunuz. Bununla ilgili bize ne tür bilgiler verebilirsiniz?

    ---Hamilelik ve doğum endişe ve kaygılarıyla hem anne hem baba hem de tüm aile ile çalışmaktayız. Gebelik döneminde oluşan psikolojik dalgalanmaları inceleyerek babanın kendi doğum hikayesi dinlenir, kendi doğumu ile ilgili bir travmatik durum varsa bu da not edilir, eşi ile ilişki kalitesi araştırılır. Gebenin doğum sonrası kaygıları incelenir.

   Hamilelik öncesi, hamilelik dönemi, doğum anı ve doğum sonrası olmak üzere 4 alanda görev üstlenir. Diyerek sözlerini tamamladı.

    Bursa'da psikolojik destek anlamında profesyonel hizmetler sunan Psikolog 16 Aile Danışma Merkezi'nin yöneticilerinden Psikolog Sayın Gizem Kural Erkal'a  bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerin de başarılar diliyoruz.

·      İLETIŞIM UMİ Plaza Yeni Karaman Mh. Sanayi Cad. Mudanya Yolu Kat:1 Daire:3 No:150 Osmangazi/BURSA                  Tel: 0.224 453 50 30                  Gsm: 0.531 518 60 33

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.