Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GÜZEL BİR DİŞTEN DAHA FAZLASI

Ağız, Diş, Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Kliniği'nin kurucusu ve sahibi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı, Diş Hekimi Doçent Doktor Sayın Murat Metin ile güzel ve bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GÜZEL BİR DİŞTEN DAHA FAZLASI

Öncelikle Murat Bey sizi tanıyabilir miyiz?   Sonrasında ise bizlere kliniğinizde uygulamış olduğunuz tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim?

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Uzmanlık Eğitimimi de Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda aldım. Sonrasında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptım. Ondan sonra kendi kararımla akademisyenliğe ara vererek,  Bursa'daki Çene Cerrahisi konusundaki eksikliği  araştırarak, 2005 senesinde Bursa'ya geldim. Daha sonra kısa bir süre Ağız Diş Sağlığı Merkezinde çalıştım. İlerleyen süreçte resmi görevimden istifa ederek tam zamanlı olarak kendi özel kliğimde çalışmaya başladım. Halen kendime ait kliniğimde çalışmalarımı sürdürüyorum.

Klasik ve estetik dişhekimliği tedavilerine ilave olarak, mesaimin büyük çoğunluğu çene cerrahisi ve implantoloji konularında ağırlıklı olarak yapmaktayım. Çene cerrahisi, ağız, diş çene ve çevre dokuların doğumsal yada sonradan kazanılmış hastalıkları, deformiteleri, travmalarının tedavileri ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Diş çekimleri, komplike diş çekimleri, gömülü diş çekimleri, implant uygulamaları, çene ve diş kistleri, çene yüz travmaları, çene eklemi hastalıkları, protez öncesi düzeltme, çene yüz deformiteleri cerrahileri genel olarak çalışma konularımızı oluşturmaktadır.     

Öncelikle "implant"tan bahsedelim, vatandaşlarımız tarafından gerçekten çok fazla merak edilmekte.

İmplant modern dişhekimliğinin en popüler konularından bir tanesidir. Her türlü diş eksikliğinde, ister tek diş olsun, ister tam dişsizlik olsun, kaybedilen dişlere ait oluşmuş estetik ve fonksiyon kaybının geri kazanılmasında en güncel yöntemdir. 18 yaşında gelişimin tamamlamış herkes de uygulanabilir. Üst yaş sınırı yoktur. İmplant uygulaması yapılacak kişi genel olarak ve uygulama bölgesindeki kemik ve yumuşak doku açısından çok iyi değerlendirilmelidir. İmplant hemen hemen herkese uygulanabilir. Diabet (şeker) hastalığı olanlar, kemik erimesi ve bazı kanser türlerinden tedavi gören hastalar kullandıkları ilaçlar açısından dikkatlice değerlendirilmelidirler. Kontrol altında olmayan diabet hastaları implant için uygun olmayabilirler. Hemofili gibi önemli kan hastalığı bulunan hastalarda gerekli tedbirler alındıktan sonra işlem yapılabilir. En çok karşılaştığımız sorulardan birkaçı implant alerji yapar mı? Vücuda zarar verir mi?  dir. İmplant materyali titanyumdur. Dokular ile biyolojik uyumu çok yüksek bir malzemedir. Herhangi bir zararı yoktur.

Peki hocam bizlere tedavi süreçleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle uzun dönem başarı için vakanın değerlendirilmesi ve doğru planlama önemlidir. Yeterli kemik ve yumuşak doku varlığı araştırılmalıdır. Bunların eksik olduğu durumlarda ilave cerrahi işlemlere gerek duyulabilir.Planlamayı takiben işlem genelikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon kesinlikle ağrısızdır.  Klasik olarak yerleştirilen implantın ortalama 1.5-2 aya arasında kemikle iyileşmesi beklenir. Bu süre tamamlandıktan sonra planlanan restorasyonların yapım işlemine geçilir. İmplant uygulaması daha önce çekilen diş bölgelerine yapılabildiği gibi diş çekimi ile aynı anda immediat(acil) oalark da yapılabilir. Yani diş çekimi yapılıp aynı seans implant yerleştirilebilir. Bu şekilde yapılıp aynı anda veya ilk 24 saat içinde yerleştirilmiş implantın üzerine geçici restorasyonlar takılabilir. Ancak bu durum her vaka için uygun olmayabilir. Geçici dişlerle geçen 2-3 aylık süre sonunda iyileşen, son formunu alan dokular a uygun daimi dişler yapılabilir.

Peki sayın hocam eğitim süreçlerinde olsun sonraki süreçlerde olsun kendinize rol model aldığınız örnek aldığınız hocalarımız var mıydı?  Bunlardan bize bahsedebilir misiniz?

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1992 yılında mezun oldum. Mezun olduğum sene aynı fzkültenin Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimime başladım. O yıllarda Türkiye’de 10 civarında fakülte bulunmaktaydı. Fakülte ve Çene Cerrahisi bu fakülteler içinde önemli bir yere sahipti. Bugün resmi ve özel 60 civarında diş hekimliği fakültesi bulunmakta. Ankara üniversitesi hala bu fakülteler içinde önemli bir yere sahiptir. Çok değerli hocaladan iyieğitim aldığımı düşünüyorum. Çene cerrahisinin kurucularından Prof Dr Cihat Borçbakan’ı rahmetle anarken, başta uzmanlık hocam Prof Orhan Güven olmak üzere eğitimime katkı sağlayan tüm hocalarıma şükranlarımı sunuyorum

Hocam bir diğer sorum ise, üniversiteye hazırlanan ya da üniversite süreçlerinde bu branşları seçmek isteyen ya da seçebilecek öğrencilere Çene Cerrahisini önerir misiniz?  Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

  Çene cerrahisini kesinlikle öneririm. Üniversiteye hazırlanan gençler uzman dişhekimi olmayı düşünüyorlar ise öncelikle diş hekimliği fakültesine girip 5 yıllık dişhekimliği eğitimini alıp dişhekimi olarak mezun olmalılar. Dişhekimi olarak mezun olanlar resmi ve özel kliniklerde çalışabilecekleri gibi serbest olarak kendi kliniklerinde de çalışabilirler. Uzmanlık yapmak isteyenler, tıpdaki TUS sınavı gibi dişhekimliğinde uzmanlık sınavı (DUS) na girip tercih ettikleri uzmanlık dallarında uzmanlık yapabilirler. Diş hekimliğinde ağız diş çene cerrahisi, dişeti hastalıkları ve tedavisi, diş tedavisi, protez, ortodonti, çocuk dişleri, radyoloji dallarında uzmanlık yapabilirler. Eskiden bu uzmanlık dalları halkımız tarafından bilinmiyordu.

Meslek seçimi yapcak gençlere naçizane tavsiyem, hayatları boynca yapmaktan zevk alacakları meslekleri göz önünde bulundurmalarıdır. Yapacakları işlerde elde edebilecekleri gelir vs. düşünmeden önce bu mesleği yaparken mutlu olacak mıyım sorusunun cevabını iyi vermeleridir. Doğru meslek seçimi, işde başarıyı, mutluluğu ve kazancı getirecektir.

Ben küçük yaşlarda uzun süreli ortodontik tedavi görmüştüm. Galiba bu tedaviler sırasında gelip giderken gördüğüm çalışma ortamı mesleği sevmemde, bana uygun olduğunu düşünmemde yardımcı oldu. Bu mesleğin hemen hemen her pozisyonunda çalıştım. Diş hastanesinde, üniversitede akademisyen olarak ve serbest olarak çalıştım. Doğru mesleği seçmenin başarının ilk ve en önemli adımı olduğunu düşünüyorum. Diş hekimliğinde okurken de meslekle tanışacaklar, her klinikden ders alacaklar, staj yapacaklar bu sırada uzmanlık yapıp yapmamaya, yapmak istiyorlar ise hangi dalda yapacaklarına daha iyi karar vereceklerdir.

Murat Hocam röportajımızın da sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak neler söylemek istersiniz?  Ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Bizim çok sık karşılaştığımız ve en çok soru aldığımız konulardan biriside çene eklemi rahatsızlıklarıdır.  Çene Eklem hastalıklarıyla ilgili bilgiler verebilirim. Bu hastalığın ilk işaretleri ağzı açıp kapama sırasındaki gelen sesler, ağrılar, açma ve kapatma zorluklarıdır.

Bu hastalığın oluşmasında diş eksiklikleri, diş düzensizlikleri, tek taraflı çiğneme yapmak, sert cisimler çiğnemek önemli rol alır. Diş sıkma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar hastalığın oluşmasında çok büyük role sahiptir. Günümüz hayat şartlarına bağlı diş sıkmayan kişi yok kabul ediliyor. Bazı kişiler bilinçaltına bağlı olarak gece yattıklarında veya gündüz stresli zamanlarda istemsiz olarak dişlerini sıkıyorlar. Diş sıkmak çene eklmi dokularına, çiğneme kaslarına ve elbette dişlerimize ciddi yükler bindiriyor. Buna bağlı dokularda zedelenmeler, hareket sırasında oluşan sesler ve ağrılar ortaya çıkmaya başlıyor. Diş sıkma dişlerimiz aşındırıyor, dişeti çekilmesine yardımcı oluyor, başa yüze vuran ağrılara sebep oluyor. Bu hastalarda günlük yapılması gereken basit işlemlerden cerrahi müdahelelere kadar değişen farklı tedaviler mevcut. Gece koruyucu plaklar, eklem yıkama işlemleri, botox uygulamaalrı, lazer uygulamaları vs. 

Ağız açma kapama sırasında oluşan ses ve ağrılar hastalığın ilk işaretleridir ve ihma edilmemelidir.

    İletişim Bilgileri

Bağlarbaşı Mahallesi

1.Sedir Sokak     Mediloft -1      15/20

Telefon: 0 224 225 42 43

Gsm     :0 532 673 18 45

Osmangazi/ Bursa

  

    HABER VE FOTORAF : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.