Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Gömlek Sanatçısı" İLHAN İSKİT

Ülkemizin ender Gömlek Tasarımcılarından, Gömlek Sanatçısı Sayın İlhan İSKİT ile güzel, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Gömlek Sanatçısı" İLHAN İSKİT
Öncelikle İlhan Bey sizi tanıyabilir miyiz ?

    -----1954 senesinde Bursa'da doğdum. Sanat Okulu'nun Teknik Resim  bölümünü bitirdim. Zaten kalıplarda muvaffak olmamın , kalıpları çok düzgün tasarlamamın  nedeni teknik ressam olmamdır. Mesleğimde onun çok faydasını görüyorum. 1977 senesinde gömlek tasarımı işlerine yani  mesleğime  başladım, İlk başlarda İstanbul'da Osmanbey'de bu işin doktorasını 10 sene kadar yaparak, işin inceliklerini öğrendim. İlk "asetat kutunun içinde gömleği" ve "ilk gömleğin robasında nakış işlemeli yazıyı" 1980  senesinde İstanbul'da ben icat ettim. İstanbul'da birçok müşterim oldu.  1990 yılında Bursa'ya geldim halen daha İstanbul'dan bana telefon açıp” usta bizi ihmal ettin 10-15 tane gömlek yap gönder” diyorlar onları bu şekilde ihmal etmemeye çalışıyorum. Tabii Bursa'ya geldikten sonra 1990 senesinde ilk olarak emniyetin altındaki Koruyucu İş Hanında çalışmalara başladım takriben orada 9 sene kadar çalıştıktan sonra Kükürtlü Mahallesi'ne geldim aşağı yukarı son 20 yıldır Kükürtlü Mahallesi'nde ve  burada Doğumevi Lambalarında çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Tabii ,öncelikle İstanbul'daki müşterilerinizdenkimler vardı? Kimlere gömlek diktiniz acaba?

   ----Selami Şahin'e ipek gömlek dikmiştim, yine  ülkemizin önde gelen sanatçılarından Hakan Peker'in de  birçok kereler gömleklerini diktim. Sonra birçok ünlü iş adamlarına  birçok kereler özel tasarım gömlekler diktim ve halen  dikmekteyim.

Peki Bursa'da gömleklerinidikmiş olduğunuz ünlüler, iş adamları ve cemiyet dünyasından kimler var acaba?

     ----Başta Bursa'nın önde gelen işadamlarından Erol Türkün olmak üzere, İnoksan'ın  sahibi Vehbi Varlık, Ada Palas'ın sahibi Mustafa Bey , Erol Efendioğlu , Murat Sağıroğlu'nun  Gömleklerini dikiyorum ve tabii bunların dışında da  birçok değerli iş adamlarımızın da gömleklerini diktiğimi  söyleyebilirim.  Tabii burada hepsini saymaya kalksak sayfalar yetmez . Bunun yanı sıra, İhsan İpeker , Mehmet İpeker  ve Ömer İpeker  bunlar ülkemizin en büyük kumaş imalatçıları , İpeker  Fabrikası'nın bütün gömleklerini ben dikiyorum.

Dile kolay İlhan Bey 42 yıllık bir süreç bu kadar uzun süre içerisinde kaç çeşit, kaç model, gömlek tasarladınız ve diktiniz.Gerçi saymakçok zor ama tahmini bir rakam söyleyebilir misiniz?

     ----42 yıl  çok uzun bir zaman,  geceleri ikilere üçlere kadar gömlek tasarlayıp dikiyordum, binlerce çeşit on binlerce çeşit gömlek dikmiş olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim ama tek tek sayamadım söylediğiniz gibi.

    Özel Tasarım Gömleklerimizde  dünyaca ünlü Söktaş, Gucci ve Etra' nın kumaşlarını kullanıyorum. Bu markalar dünyanın en iyi gömleklik kumaş markalarıdır. Üç oda kumaş çeşidim var bendeki kumaşları hiçbir yerde bulamazsınız gerçekten bol çeşitliliği ve kalitesiyle en aranılan markaların aranılan kaliteli kumaşları mevcuttur.


 

Peki İlhan Bey özel dikim özel tasarlanmış gömleklerde fiyat aralıklarınıznasıl?

    --- Poplin kumaş gömlekleri  250 Liradan, İpeker' in kumaşlarıyla yapmış olduğumuz tasarlanmış gömlekleri ise  350 liradan satışa sunmaktayız.

42 yıldan beri bu meslek içerisindesiniz. Gerçekten güzel çalışmalar yürütmüşsünüz, pekibundan sonraki gelecek planlamalarınız daneler var acaba?

   ----Vallahi ben 10 senedir emekliyim, fakat bu işten emekli olmayı düşünmüyorum çok güzel vakit geçiriyorum bu işi  severek yapıyorum.  O yüzden vaktin nasıl geçtiğini bilmiyorum . Ben hayatımda hiçbir zaman kahveye gidip oturmadım sigara hiç kullanmıyorum. Hayatım boyunca hiç içmedim.

Gömlek tasarımcısı olarak bu mesleği gençlere önerir misiniz?

   ----Gençlere  son derece tavsiye ederim . Biz bu mesleğin son üstatlarıyız.  Şu dönemde çırak bile yetişmiyor maalesef . Ben zevkle burada çırak yetiştirmek ve sanatımı onlara bırakmak isterim çıraklarıma  bırakmak isterim ama maalesef gelmiyorlar. Kapıya  gelen ,daha içeri  girmeden ne kadar para verecekseniz  diye soruyor.Bu durum  tabii ki değişik diyaloglara sebep oluyor.  Eskiden babalar çocukları meslek edinsin diye ustalara  ilaveten para verirken bu dönemde maalesef daha çocuklar içeri girmeden Şu var mı?  Bu var mı? diye sorabiliyorlar. Tabii burada gençler  şunu düşünemiyorlar. Öncelikle gelip burada bu sanatı öğrenmeleri sanatı öğrendiklerinden sonra zaten diğer maddi konuların  kendiliğinden aşılacağını öngöremiyorlar.

Mesleğiniz haricindegeri kalan zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

   ----Mudanya-Burgaz bölgeleri benim aşkım, işten arta kalan zamanlarımda kıyı şeridinde denize sıfır konumda  dinleniyorum, istirahate çekiliyorum.

Mesleğiniz maddi olaraksizi tatmin ediyor mu acaba?

     ---Elbette tatmin ediyor normal bir çalışmanızda bile ay içerisinde gerçekten tatmin edici  rakamlar kazanabiliyorsunuz.

Peki hayatınızda en çok kimin gömleğini dikmek isterdiniz, bunu gerçekten özel olarak çok merak ettim İlhan Bey?

    ---- Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gömleğini gerçekten samimi söylüyorum çok dikmek isterdim.

Peki son olarak Sayınİlhan İskit,başta giyinmeyi seven insanlarımız olmak üzereiş adamlarımıza vehalkımıza ne tür mesajlarvermek istersiniz?

     -----Giyinmeyi seven İşadamlarımız  büyük oranda beni biliyorlardır, bilmeyenler de mutlaka arasınlar gelsinler yapmış olduğumuz çalışmalara göz atsınlar demek istiyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.


 

         42 yıldan beri gömlek tasarımı üzerine güzel çalışmalar yürütmüş , adı   ülke sınırlarının dışına taşmış olan gömlek sanatçısı tasarımcısı Sayın  İlhan İSKİT'e  bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerin de başarılar diliyoruz.

    Bunun yanı sıra dünyaca ünlü kumaşlardan kendi vücut ölçülerine göre tercih ettikleri modellerde  birbirinden güzel gömlekleri ben de buradan giyinmeyi seven, özen gösteren bütün insanlarımıza özellikle önermek istiyorum.

İletişim Bilgileri:

Doğumevi  Lambaları Osmangazi / Bursa

Telefon-İrtibat : 0 532  583 46 70


HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

    

  

  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.