Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GECENİN KARANLIĞINDAN GÜNDÜZÜN AYDINLIĞINA

Özel Bursa Akşam Lisesi’nin kurucu müdürü Sinan GÜREŞ ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GECENİN KARANLIĞINDAN GÜNDÜZÜN AYDINLIĞINA

 -Öncelikle bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizlere tanıyabilir miyiz?

 Sinan Güreş, 1956 doğumluyum. Bursalı bir ailedenim. Bu okulda 24 yıldır görevdeyim, okulun kurucu müdürüyüm. 12 yıldır Akşam Lisesi’ne bakıyorum. Akşam Lisesi 18 yaşını doldurmuş veya örgün eğitimin dışına çıkmış çocukların okuyabileceği bir alandır. Devletten örgün eğitim dışına çıkma sebebiyle 2 yıl üst üste kalınan veya değişik sebeplerden ayrılma oluyor. Bu çocukların tekrar bu hayata dönüşü gibi, biz buna “Gecenin Karanlığından Gündüzün Aydınlığına Dönüş Programı” diyoruz. Bu çocukların son noktası ya Açık Öğretime gidecekler ya da Akşam Lisesi’ne gelecekler. Devletimiz açık öğretim olarak bu çocukları aldıklarında görmedikleri derslerden başarılı olmaları şansları çok zayıf ama bize geldiklerinde yüz yüze bir eğitim görüyorlar, ilgi alanları belirleniyor ve bu çocukları %60-70’i üniversite kazanıyor. Kaybedilen bir nesil tekrar kurtarılabiliyor. Bu çok güzel bir sistem, sadece burada eksik olan devlet bu öğrencilere teşvik vermiyor, en çok ihtiyacı olan çocuklar bunlardır. Büyük bir çoğunluğu gündüz çalışıyor, akşam okuyor. Sınıfta kalma sebepleri de ailelerin ekonomik durumlarının iyi olmamasıdır. İyi ailede, iyi ekonomik durumda, zengin ailede olsaydılar bu çocukların büyük bir çoğunluğu burada olmazdı. Gariban ailelerin çocukları, okullarında kendilerini yeterince ifade edemediklerinden hayatlarına bu durum geliyor. Bu okulda bu çocuklar daha başarılı. Devletimizin bu tip durumlarda akşam liselerine destek olması önemlidir. Okulumuz 12 yıldır var, 12 yıl içinde çok mezun verdik, çoğu Üniversite kazandı, bunları takip edebiliyoruz.

-%60-70 oranında üniversite kazanıyorlar demiştiniz. Gerçekten bu epeyce yüksek bir rakam değil mi?

 Yüksek değil, olması gereken bir rakamdır. Çocukların ilgi alanlarını bulursanız başarı kendiliğinden geliyor. Mesela bu sene okulumuzda Türkiye genelinde 140 birincimiz var. 2 yıl önceki mezun öğrencimiz Türkiye genelinde 13.000 birinci vardı. Çoğu öğrencimiz 2 yıllığı da, 4 yıllığı da kesinlikle kazanıyor.

-Eğitimler kaç saatleriyle itibaren başlıyor? Ne kadar sürüyor?

 Okulumuz akşam 17:30 - 22:00 saatleri arasında eğitim veriyor. Günde 7 saat ders görüyorlar. Bundan sonra Anadolu Lisesi statüsüne girdikleri için ders saatleri 40 olacak. Devletten herhangi bir liseyle akşam lisesinin hiçbir farkı yok. Eksik olan nokta; eskiden akşam liseleri kurulduğunda gündüz lisesinde okuyan öğrenci akşam lisesine gelebiliyordu. Kalmış olmak ya da 18 yaşını doldurma kuralı yoktu. Onların içinde de çalışan veya gündüz dershaneye gidip akşam okumak isteyen öğrenciler akşam lisesinden faydalanıyordu. Fakat şuanda bu sistem yok. Tekrar o da olursa akşam liseleri açısından büyük bir avantaj olur.

-Peki, düşünce arasında olan öğrencilerimize neler söylemek istersiniz? Bu Akşam Lisesi’ni önerir misiniz?

 Örgün eğitimin dışına çıkanlar veya 18 yaşını bitirmiş yetişkinlerin akşam liselerinden başka gidebilecekleri tek yer açık liselerdir. Devletin açık liselerinden, meslek liselerinden seçtiklerinde meslek derslerini yüz yüze görüyorlar ama kültür derslerinde açık öğretimde sınava giriyorlar. Genel liseyi seçiyorlar yine kültür derslerini açık lisede görüyorlar. Açık lisede bu çocukların başarılı olma şansı yok, zaten başarılı olsaydı örgün eğitimin dışına çıkamazlardı. Görmediği dersten insanın başarılı olma şansı hiç olmadı. Bu çocuklara yapılacak tek bir destek; akşam liseleri gibi okullarla destek vermek, yüz yüze eğitim almalarını sağlamak, başarılarını artırmak. Yoksa bu nesil bedavaya kayboluyor. Öğrencilerimiz başarıya aç çocuklar, başarıyı tattıkça başarıları artıyor.

-Toplamda 12 seneden beri kaç mezun verdiniz hocam?

 Ortalama her sene 20 öğrenciden 300-400 öğrenciye yaklaştı. Bunların da %90’ı şuanda iş hayatına girmiş ve başarılı olmuş çocuklardır.

-Devlet birimlerinden gelecekteki beklentiniz nedir? Teşviklerle ilgili neler söylemek istersiniz?

 Bu çocuklar hiçbir şekilde teşvik alamıyor. Teşvik almak için tek durum başarılı olmaktır. Devlet okullarında örgün eğitimin dışın çıktıkları için başarısız öğrenci olarak görülüyor. Halbuki bunlara devlet teşvik vermeye kalksa, mesela 9’daki ortalamasına göre teşvik verse, diğer lise çocukları gibi teşvik alabilseler bunların okuyacaklarının sayısı da çoğalacaktır. Çünkü bir bedel ödüyorlar. Hem gündüz çalışıyorlar, hem ailelerin ekonomik durumları iyi değil, hem de akşam lisesine para ödemek çok kolay değil. Burada muhakkak desteğe ihtiyaç var. Bu çocukların tekrar eğitime dönüş noktalarından bir tanesi de akşam liseleridir.

 Zorunlu eğitim 12 yıl deniyor. Fakat liseye yerleşemeyen çocuklar açık liseye gidiyor. Zorunlu eğitim hiçbir çocuk feda edilmez. Açık lisede başarılı oranları çok düşük, açık lisede çocukların okula gidip gitmedikleri kontrol edilmiyor. Açık lisede devam mecburiyeti olmadığından var mı yok mu kontrol bile edilmiyor. Parasını öderse devam ediyor, parasını ödemezse kaydı siliniyor veya pasif duruma geliyor. Bunun anlamı zorunlu eğitim değildir. Zorunlu eğitim çocuğun her şartta okulunun 12 sınıfını bitirmesi demektir. Buna ait programların geliştirilmesi demektir. Bu yüzden akşam liseleri önemli diyorum. Devlet bu durumda müfredatlarında yaparken akşam liselerinden daha fazla önem vermelidir.

-Son olarak genel eğitimle ilgili, örgün eğitimle ilgili, akşam liseleriyle ilgili eklemek istedikleriniz var mıdır?

 Türkiye’de hiçbir öğrencinin feda edilemeyeceğine inanıyorum. Her insanın başarılı olduğu bir noktanın var olduğuna inanıyorum. Bunları doğru yönlendirirsek, eğitimimize gerekli desteği verirsek, bu ülkenin kalkınmasında, ilerlemesinde çok çok ileri gidebileceğine inananlardanım. İlk yapılacak, ilk harcanacak emek eğitim olmalıdır. Aile olarak da devlet olarak da hepimizin yapması gereken şey eğitime önem vermektir.

Bizler de Bursa Haber Gazetesi’ne zaman ayırdığınız için ve bizleri konuk ettiğiniz için ayrıca sizlere teşekkür etmek istiyoruz. Temennilerinize katılmamak elde değil. Her yerde, her daim eğitim diyoruz. Buradan da örgün eğitimine ara vermek zorunda kalmış olan arkadaşlarımıza Özel Bursa Akşam Lisesi’nde o son şansı mutlaka edinebilmelerini temenni ediyoruz.

İletişim Bilgileri:

Esentepe Mh. Meltem Sk. No:3 Nilüfer/BURSA

Tel: 0 224 245 45 45

Gsm: 0 505 319 92 47

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.