Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FAVİZM HASTALIĞINA VE B-12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT !!!

Meme Hastalıkları Cerrahı Profesör Doktor Mehmet İsmet Taşdelen ile güzel ,ayrıntılı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2018 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2018 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
FAVİZM HASTALIĞINA VE B-12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT !!!
Hocam sıralı röportajlarımızdabugünkü konumuz FavizmHastalığı ve B-12 Vitamini eksikliği . Öncelikle bizlere Favizm hastalığı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

    ----Tüm canlılar yaşamaları için gerekli kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan proteinler üretirler, bu proteinlere enzim adı verilir. Enzimler vücut içerisinde binlerce kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesini sağlarlar içtiğimiz sütteki süt şekerinin yani laktozun laktaz enzimi tarafından parçalanması bu kimyasal reaksiyonlara bir örnektir. Bazı insanlarda kalıtımsal hastalıklar nedeniyle çeşitli enzimlerin miktarları az olabilmektedir. Süt şekerini hazmedemeyen kişilerdeki laktaz enzimi eksikliği bu duruma bir örnektir. Kistik  fibrozis hastalığı gibi , enzimlerin az çalışması nedeniyle ortaya çıkan pek çok hastalık mevcuttur. Dünyada en sık görülen doğuştan enzim eksikliği ise Glikoz-6- Fosfat Dehidrogenaz enzimi eksikliğidir. Bu hastalık Favizm hastalığı olarak da anılır tüm dünyada 400 Milyon kişide glikoz-6-fosfat Dehidrogenaz enziminin eksik olduğu düşünülmektedir.

Peki sayın hocam Favizm hastalığının belirtileri nelerdir?

      ----Bu enzim eksikliğinde yeni doğan döneminde belirgin sarılık gözlenir. Ayrıca hastalar ömür boyunca bakla, Aspirin, bactrim,  naftalin, sülfonamidler gibi çeşitli gıda , ilaç ya da kimyasallara maruz kaldıklarında sarılık geçirirler. Yeni doğan  döneminde kırmızı Kan hücrelerinde fizyolojik, yani doğal olarak yaşanan yıkım enzim eksikliği var ise normale göre çok daha belirgin sarılığa yol açar. Yeni doğan döneminde şiddetli sarılık geçiren sarılığın uzun sürdüğü bebeklerde kan glikoz-6- fosfat Dehidrogenaz  düzeylerine bakılması gerekir. Bu enzim eksikliğinin olduğu kişilerin ömür boyunca bakla sebzesini tüketmeleri yasaktır. Bakla sebzesinde yer alan divisin isimli madde ,enzim eksikliği yaşayan kişilerin kırmızı kan hücrelerinde yıkıma yol açar. Bakla sebzesi ile yapılan fava mezesi yasaktır ve hastalığa ismini vermektedir: Yani Favizm.

Peki Sayın hocam Favizm hastalığında yasak olan gıda, ilaç i kimyasallardan örnekler verebilir misiniz?

     ----Bakla sebzesi, bactrim,  naftalin, aspirin, metilen mavisi, kloramfenikol  antibiyotiği, sülfonamid grubu antibiyotikler, cüzzam ilaçları, probenesid ilacı, idrar yolu antiseptiği olan nalidiksik asit, sıtma ilacı olan klorokin, siprofloksasin antibiyotiği, hidralazin içeren ilaçlardır.

Peki sayın hocam bize Favizm ile ilgili son olarak neler ilave etmek istersiniz?

    ----Tüm canlılar bazı eksiklikler ve bozukluklarla doğar. Bu bozukluk ve eksiklikler yaşamı engelliyorsa yavru ölür. Eğer yaşamaya müsaade eden bir eksiklikse  yavru bu özelliği ile büyür ve sonra ürerken bunu yavrularına geçirir. Bu bozukluklara herediter bozukluklar diyoruz. İnsanoğlunda  bu  bozukluklardan yüzlercesi vardır. Bu bozuklukları oluşturansa  genlerimizdeki mutasyon dediğimiz olaydır. Favizm bu bozukluklardan sadece biridir. Daha çok erkeklerde görülür. Eğer ana ve baba bu bozukluğa sahipse kız çocuklarında da görülür. Özellikle bakla yenilince bu özellik ortaya çıkar. Sonuçta ölüm bile olabilir. Favizm ismi de bu nedenle verilmiştir. Ama sadece bakla yendiğinde değil viral enfeksiyonlarda, fazla yapılan egzersizlerden sonra ve ayrıca birçok kimyasal madde ve ilaca maruz kalınca da bu tablo ortaya çıkar. Çoğu hastada bu tablo sinsidir ve hayat boyu anlaşılmaz hastada hafif bir sarılık devamlı bir yorgunluk hali adele ve sırt ağrıları mevcuttur. Devamlı Kan hücresi yapmaya çalışan Vücut B-12 ve folik asit denilen vitaminleri fazlaca sarf eder. Bu vitaminler birçok sistem için çok gereklidir ,fazla sarfa bağlı ,miktar azalınca özellikle sinir hücreleri zarar görür, buna nero anemik sendrom denir. İnternette favizm ile ilgili bir çok site mevcuttur Orada kan yıkımını başlatan sebepler ve ilaçlar tafsilatlı olarak anlatılır .

    Ne gibi şeyler bu hastalığın zararlarını azaltır derseniz?

     B kompleks vitaminleri ve E vitamini. Yalnız aşırı dozda olmamak şartıyla. Çünkü onunda zararları vardır. Bunları neden söylüyorum, çünkü bu sinsi bazen de  öldürücü bozukluk doktorlar tarafından da ,Sağlık Bakanlığı tarafından da hem bilinmiyor hem de ciddiye alınmıyor kanaatindeyim.

Şimdi de isterseniz bugünkü 2. konumuz olan B12 vitamininineksikliğine geçelim. Sayın hocam Öncelikle B12 vitamini eksikliğitedavi süreci nasıl işlemeli?

    --- B12 vitamini (kobalamin)  hayvansal gıdalardan, özellikle kırmızı ette bulunur. Yiyecekle alınan (kobalamin) proteine bağlıdır, midede asit ve pepsin ile proteinden  ayrılır , tükürük ve gastrik  sekresyonlardaki  haptokorrine  bağlanır. Haptokorrin  kobalamin kompleksindeki kobalamin  pankreatik  proteazlarla serbest hale gelir. Proksimal  ileumda, mideden salgılanan intrinsik  faktöre bağlanır,  kobalamin-intrinsik faktör kompleksi  ileum mukoza hücreleri üzerinde bulunan Cubam reseptörlerine bağlanarak hücre içine alınır . Portal dolaşım alındığında transkobalamine  bağlanır. Dokularda çeşitli kimyasal reaksiyonlar için gereken  adenozilkobalamin  ve  metilkobalamine  dönüştürülür.

      B12 vitamin eksikliği teşhis edildiğinde eksikliğinin nedeni bulunmalıdır. B12 vitamini emilimini ölçen bir test( schilling testi) altta yatan nedeni saptamaya yardımcı olmak için kullanılır. B12 vitamin eksikliğinin çoğunda intramüsküler  B12 vitamini siyanokobalamin enjeksiyonları verilir. ilk olarak 1000 mikrogram düzenli enjeksiyonlar her hafta 4-6 hafta boyunca verilir. Bu frekans vücudun fizyolojisine normal olarak kırmızı kan hücresi üretmeye başlamasını sağlar. Ayrıca karaciğerin normalde  tuttuğu rezervlerin artmasını sağlar.

Peki B12 vitamin eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

   --Sürekli olarak yorgun veya kronik yorgunluk hissetmek,

-- Kas ağrıları ve kaslarda zayıflık hissi,

-- Eklem ağrısı,

-- Nefes almada güçlük veya nefes darlığı,

-- Baş dönmesi,

-- Zayıf Hafıza,

-- Dikkat eksikliği ve odaklanma problemi,

-- Ruhsal ve duygusal bozukluklar ,artan depresyon ve kaygı gibi,

-- Çarpıntı gibi anormal kalp problemleri,

-- Diş eti kanamaları , ağız yaraları gibi kötü diş sağlığı,

-- Bulantı , ishal veya kramp gibi sindirim sorunları,

-- Zayıf bir iştah

Daha ciddi bir eksiklik aynı zamanda hafıza kaybına ruhsal bozukluğa ve hatta uzun süreli demansa neden olabilen ciddi bir durum olan pernisiyöz anemi adı verilen bir anemiye neden olabilir.

Vitamin B-12 eksikliği riski en fazla kimlerdedir?

       --- Bozuk sindirim eğilimi gösteren yaşlı insanlar en duyarlı popülasyondan biridir. Bunun nedeni yaşlı insanların B-12 vitaminini  düzgün bir şekilde dönüştürmek için daha az mide asidi üretimi eğiliminde olmasıdır. Hayvan gıdaları genellikle B12 vitaminin en iyi kaynakları olduğundan vejeteryan diyetlerini izleyen ve herhangi bir hayvansal ürünü yemeyenlerin de eksikliği olması muhtemeldir. Bu nedenle yaşlı erişkinler ve sürekli bitkisel gıdalar yiyenlere günlük B12 vitamini takviyesi almaları önerilir. Vitamin B12 eksikliği riski taşıyan diğer gruplar arasında sigara içenler( nikotin emilimini engelleyebilir), alkolikler, anemi olanlar  , çölyak veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluğu olan herkesi kapsar. B12 vitamini gıdalara dayalı B kompleks takviyesinin bir parçası olarak veya yüksek kaliteli bir bütün gıdalar temelli multivitamin almayı önerir. Bunlar işlevlerini yerine getirmek ve birbirlerini dengelemek için vücutta birlikte çalışan B vitaminlerinin tümünü dolayısıyla bu gruba verilen karmaşık adı içerecektir. Bir vitamin ve kompleks takviyesi içinde diğer önemli B vitaminleri, biotin, tiamin, niasin ve riboflavin gibi .En iyi sonuçlar için bulunmalarını gerektiren diğer B vitaminleri de içermektedir.

Röportajımızın da yavaş yavaş sonuna yaklaştık sayın Hocam .Son olarak neler eklemek istersiniz?

    Sonuç olarak B12 vitamini eksikliğinin başlıca nedenleri birçok sebepten dolayı ortaya çıkan emilim problemleri, hayvansal gıdaları az veya hiç tüketmek( vegan veya vejeteryanlık ), ve diğer vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olabilir. belirtileri kansızlık anemi yorgunluk ruhsal ve sinirsel problemler olarak ortaya çıkabilir eksikliği önlemek için hayvansal gıdaları bol tüketmek ve bağırsak sağlığına önem vermek gerekir. Eğer tespit edilmiş bir B12 vitamini eksikliği var ise doktor muayenesi ve testler ile sebebini araştırmak ve takviyelerle eksikliği çözmek şarttır. Diğer B vitaminleri ve D vitamininin yeterli düzeyde olması B12 vitamini emilimini ve kullanımını  arttırdığını unutmayalım. Ayrıca  herkese sağlık, sıhhat ve mutluluklar diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

    İnsan sağlığı üzerine çok hassas olan ,kentimizin önde gelen Meme Hastalıkları Cerrahı  Profesör Doktor Mehmet İsmet Taşdelen’e  bizler de Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.



 

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.