Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EN GÜVENİLİR YATIRIM "TOPRAKTIR".

Bursa'mızın Duayen Emlakçılarından Birleşmiş Emlakçılar A.Ş.' nin yöneticilerinden Sayın Hasan Karadeniz ile keyifli bir o kadar da bilgilendirici, güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EN GÜVENİLİR YATIRIM "TOPRAKTIR".

Öncelikle Hasan Bey sizi tanıyabilir miyiz?  Sonrasında ise Baron Toprak Danışmanlık'tan, Birleşmiş Emlakçılar A.Ş' ye geçiş sürecini ve diğer çalışmalarınızdan bahseder seniz sevinirim?

Elbette, memnuniyetle. 1954 yılında Malatya'da doğdum. İlkokulu İstanbul'da tamamladıktan sonra babamın tekstil işi yapmış olmasından dolayı 1968 yılında Bursa'ya geldik. Orta, lise ve üniversiteyi burada bitirdim. İktisadi, Ticari İlimler Akademisi, Maliye ve Muhasebe Bölümünden 1979 yılında mezun oldum. Mezuniyet sonrası askere gittim, O zaman 12 Eylül İhtilali oldu. Askerlik dönüşünde 10 yıl kadar "Deniz Kitabevi" adında bir Kitabevi açtım. 10 sene sonunda bu kitabevini hem aradığım okuyucu kitlesine ulaşamam hem de caddemizde mevcut çift taraflı akış sisteminin tek tarafa inmesi dolayısıyla kapattım. 1992'de "Baron Toprak Danışmanlık" adı altında Emlak ofisimi Atatürk Caddesi üzerinde açtım, sonrasında bu işlerin franchising acentası ile daha iyi olacağı düşüncesiyle "Birleşmiş Emlakçılar A. Ş "'ye 1997 yılında geçiş yaptım ve 20 yıldır da Eğitimciler Caddesi üzerinde vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunma çabasındayım.

Peki bu mesleği seçme sebebiniz ile ilgili neler söylersiniz Hasan Bey?

Bu mesleği seçmemdeki en büyük etkenlerden biri hem sevdiğim, dostlarıma, yakın çevreme bir parçada olsa toprak sahibi yaparak onların da bir şekilde bu durumdan kazanç sağlamasını hedeflediğim içindir. Şunu öncelikle söylemek istiyorum ki dünyada ne Altın, ne Hisse senedinde, ne de dövizde hiçbir zaman toprağın getirmiş olduğu kadar bir getiri getirmezler. Şöyle düşünün bir yol, bir otoyol, bir Köprü yapıldığında yada ne bileyim 3. Havaalanı onun etrafındaki arsalar, araziler, büyük oranlarda fiyatları katlanarak artmaktadır. Tabii Böylelikle oraya yatırım yapan kişiler de bundan çok büyük oranda kar sağlamaktadır. O yüzden diğer hiçbir yatırım aracında görülmemiş oranlardaki karlılığı toprak yatırımlarında gördüğüm içindir ki manşetimizde de böyle bir konu seçmiş olduk.

Peki bizlere sektörde yaşamış olduğunuz sıkıntılarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Maalesef ülkemizde apartman yöneticilerinden,  üst yöneticilere kadar herkes kendilerinin bir şekilde işini bırakması durumunda işlerin çok daha fazla kötüye varacağını varsaymaktadırlar. Bu da tabii ki gelecek nesillere ve gençlere haksızlık olduğu kanaatindeyim. O yüzden herkes işini profesyonel yapmalı, işini doğru yapmalı, dürüst yapmalıdır diye düşünüyorum. Bu bağlamda meslek Kanunu'nun çıkmasını bekliyorum ama pekte ümitli olduğumu söyleyemem. Parlamentodaki milletvekilleri yolların, köprülerin altyapının nereden geçeceğini bildiklerinden bu bilgileri gizli tutmak için meslek kanunu çıkartarak meslektaşlarımızın da bir nevi "Yeminli Mali Müşavir "  statüsünde çalışması lazım gelir diye düşünüyorum. Böylelikle Spekülatif arazi satışlarının da engelleyeceğini ümit etmekteyim. Bunun mutlaka bu şekilde düzenlenmesinin büyük bir artısı olacağı kanaatindeyim.

Şu an şehrimizde 1000 civarı kayıtlı emlak ve emlak danışmanı işletmesi bulunurken 2000 civarında da kayıtsız olduğu görülmektedir. Mutlaka kayıtsız kişilerin engellenmesi, yeniden dersler, kurslar açılarak devletin bu konudaki denetiminin sıklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca bazı sitelerde gayrimenkul satmaktadır. Gayrimenkul satmaya sadece kayıtlı emlakçılar yetkili kılınırsa satışlar rayiç bedel üzerinden değil, gerçek değer üzerinden yapılarak emlakçılar sattıkları ve kiraladıkları gayrimenkullerin dökümlerini ay sonlarında vergi dairelerine bildirirlerse, emlakçılar komisyonu da tapu alım satım harçlarını da birer puan azaltsalar bile, hem emlakçılar karlı olur, hem de devlet kayıt dışı merdiven altı satışların önüne geçmiş olur ve böylelikle bu durumun öncelikle  ülke yararına olacağı kesinlikle söyleyebilirim.

Peki ya kentsel dönüşümle ilgili neler söylemek istersiniz?

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki bugün uygulanan kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşümdür.  Can güvenliği sağlamayan bütün konutların yıkılarak sağlıklı ve yeni yapıların yapılması ile iyi bir kentsel dönüşüm olur diye düşünmekteyim. Biz plansız yapılaşmaların yoğun olduğu Yıldırım ve Osmangazi İlçelerinde bu kentsel dönüşüme başlamalıydık, bu bölgelerdeki 50 yıllık eski ve plansız binalar dururken, Nilüfer'deki 20 yıllık planlı binalar, siteler yıkılmaktadır.  Soğanlıköy ve Millet Mahallesi'ndeki dönüşüm güzel olmakla beraber Doğanbey'deki ucube TOKİ konutları da rantsal dönüşümün simgesi durumundadır. Devlet kentsel dönüşümde sıfır faizle destek vermektedir. İnşaat ve nüfus yoğunluğunu da arttıran dönüşümler rant maksadı ile yapılmaktadır, vatanını ülkesini seven insanlar mutlaka bu rantsal dönüşümden değil de, kentsel dönüşümün yaygınlaştırılması için çalışmalıdır.

Hasan Bey,  röportajımızın da yavaş yavaş sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak vatandaşlarımıza neler önerirsiniz?  Ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

---Ben ekonomi tahsili gördüm. Gelirlerimizin sınırlı, ihtiyaçlarımızın sınırsız olduğu, ülke olarak ta hak etmediğimiz bir lüksü yaşıyoruz. Dünya üzerindeki birçok ülke ve ülke ekonomilerini inceledim, kişi başı milli geliri bizden 5 kat fazla olan ülkelerde bile yaşanılan Lüks hayat bizim yarımız kadar değil. Durum böyle oldukça tabii ki sıkıntılar yaşamaktayız. Konut metrekarelerimizi küçültmeli, konfor ve lükse olan alışkanlığımızı da mümkün olduğu kadar azaltmalıyız. Ayrıca almış olduğumuz binalarda az kredi borcuna girmeli ve görüşüne güvendiğimiz emlak danışmanı firmalarından, kişilerinden hizmet almalıyız. Bu durum çok önemli geçmişine güvendiğimiz inşaat firmalarından alışveriş yapmalıyız. Büyüklerin bir sözü vardır  ” Elin atı ile caka satılmaz” diye bizler de halk olarak toplum olarak mutlaka bu şekilde davranmalıyız. Ev, araba, telefon, televizyon vesaire gibi tüm Lüks tüketimimizi banka kredi kartlarımıza göre değil, aylık gelirlerimize göre ayarlamalıyız. Bugünlerde halkımızın gelir düzeyine bakıldığında Emlak sektöründe balonun çok şiştiğini görüyorum. 3000 TL maaşla 3 milyon üniversite mezunu iş ararken, 800 bin lira ile 1,5 milyon lira arasında dairelerin satışa sunuluyor olmasının izahı yoktur. Diyerek sözlerini tamamladı.

Çalışmaları ve yöntemleriyle Bursa'da emlak sektörünün duayenleri arasına girmiş olan Sayın Hasan Karadeniz'e bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmaların da hedeflerinde başarılar diliyoruz.

İletişim Bilgileri

Çamlıca Mahallesi,

Eğitimciler Caddesi,

No: 95   B Blok

Telefon: 0 224 451 88 88

0 224 452 87 87

GSM:     0 533 776 0 776

www.emlakuzmani.com

Nilüfer/ Bursa

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.