Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EMEKLİLER , BİR ÇOK KONUDA İYİLEŞTİRME BEKLİYOR..!!!

Bursa’mızın en aktif derneklerinden olan Bursa Emekliler Derneği Başkanı Sayın Mesut ÖZŞEN ile emeklilerimizin sıkıntılarını ele aldığımız güzel ,kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2019 00:44
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2019 00:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EMEKLİLER , BİR ÇOK KONUDA İYİLEŞTİRME BEKLİYOR..!!!
Sayın başkanım isterseniz yavaş yavaş röportajımıza başlayalım , ne gibi sıkıntılar var , öncelikle hangi konulardan başlamak istersiniz?

 ---Ana Gündem olarak TOKİ'den başlamak istiyorum. TOKİ idaresinin Bursa'ya tahsis ettiği konutlar var,  bu konutlar için talepler bulunmakta. Bunun 280 adeti Bursa için tahsis edilmiş fakat Bursa'ya toplamda tahsil edilen konut miktarı 568. Aradaki fark Cumhurbaşkanlığının Türkiye çapında 50.000 konutu yapılacaktır diye beyan ettiğinde Bursa için 568 konut gözüküyor. Bursa'da TOKİ İdaresi 280 konut yaptırıyor, bu 280 konuta on binlerin üzerinde talep aldık bir hafta içerisinde . 280 konutun ,% 25'i emeklilere veriliyor yani 70 daire emeklilere verilmiş oluyor. Engellilere %10  veriliyor , o da 21 daire tutuyor, Şehit ailesi ve terör mağdurlarına da 19 Daire veriliyor. Geri kalan 170 dairede  bu kesimlerin dışında  evi olmayan vatandaşlarımıza verilecek. Maalesef bu projede Bursa'ya büyük haksızlık yapılıyor Adana'ya 2000 küsür ,İstanbul'a 6000 civarı ve bir çok Anadolu şehrine binlerce konut tahsis edilirken Bursa'ya toplamda  568 konut tahsis ediliyor. Ben bu bağlamda  Bursa'nın yerel siyasetçilerine, belediye başkanlarına, milletvekillerine  seslenmek istiyorum  , onların mutlaka TOKİ ile bağlantı kurarak onlara bu sıkıntıyı ileterek, bu sayının  mutlaka  artması  ile ilgili girişimlerde bulunması lazım. Biz bunu ne  emeklilerimize nede vatandaşlarımıza anlatamıyoruz , insanlar bu listeyi gördüğünde  çok şaşırıyor. Bu bağlamda ben sayın Belediye başkanlarımızdan ,milletvekillerinden bu konu ile ilgili mutlaka girişimlerde bulunmalarını talep ediyorum. 31 Mart seçimlerinde Bursa'nın vermiş olduğu destek de göz ardı edilmemeli ,  mutlaka Bursa'ya ayrılan kontenjanların yükseltilmesi ile ilgili Sayın idarecilerden ,yöneticilerden, siyasetçilerden, milletvekillerinden destek bekliyoruz.

   Bunun yanı sıra hem suda hem gazda hem de elektrikte  emekliler için indirim yapılması lazım. Emeklilerin temel giderlerinin başında bunlar geliyor alınan emekli aylığı göz önüne alındığında ve emeklilerin  kirada verdiği düşünüldüğü için mutlaka bu tür indirimler yapılması gerekiyor.

    Ayrıca bizlere yapılan ek ödemeler var, bu ek ödemeler %4 ve %5. 1000 liraya kadar olanlara %5 uygulanıyor  , 1000  lira yukarısındaki olanlara da  % 4 uygulanıyor . Bu  %4  ek ödemelerin günün şartlarına uygun olarak  en aşağı %8- 10 olması acil olarak gerekmekte. Çünkü bu seçimde biz mağdur edildik ,birçok mala hizmete zam yapılmış olmasına rağmen emekliler mağdur edildi.

   Önümüzde bayram var  1000  liralık Bayram ödemelerimiz bulunuyor, mutlaka enflasyon farklarının bu  1000  liralık Bayram ödeneğine  eklenmesi gerekmektedir. Örneğin  enflasyon %19 gelmişse bu bayram ödemelerinin de 1.190 TL olması gerekmekte, bu da en azından emeklilerimizin bütün sıkıntılarını gidermez ama merhem olur. Maalesef emeklilerimiz gezmek için zamanı değerlendirebilmek için maalesef herhangi bir gezi ya da vesaire bir etkinlik içerisinde yer alamıyor. Sadece  maaşlarıyla  kendilerinin ve ailelerinin gıda masraflarını karşılayabiliyorlar. Bunun yanı sıra 65 yaş üstü kartlara Büyükşehir her sene yenileme gideri olarak 15- 20 TL alıyor ,  bu paraların da alınmaması lazım,  kanunda  böyle bir uygulama olmamasına rağmen bu ücretler alınmaya devam ediliyor. Bunun yanı sıra seyahat sınırlandırması da yapılıyor işte günde 5 defa gibi bu konuyla da ilgili kanunda bir sınırlama yokken uygulama sürüyor.  Ama emeklerimiz iyi niyetli olduğu için şikayet yapmıyor .Tüketiciler Derneği’nin hatta bununla ilgili bir Mahkemesi oldu davayı kazandılar, itiraz etti  Büyükşehir'in ilgili birimi , sonrasında itiraz etse de itiraza  mahal vermeden haklılığımız tescil edilmiş oldu fakat Büyükşehir Belediyesi'nin ilgilileri üst üste duruşmaya  gitmediklerinden   dava düştü. Sonra şimdiden tekrardan dava açıldı bunları hiç gerek yok vatandaşımızın emeklilerimizin bu konularda rahatlatılması lazım. Büyükşehir Belediyemize Alinur Aktaş Bey'e hayırlı olsun ziyaretinde bu konuları onunla da paylaşacağız. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş Bey daha önceden hem televizyonda hem basında uydu kentler projesi olduğunu anlatmıştı. 100.000 dairelik uydukent yapacağını söylemişti, öyle bir proje olması durumunda biz her zaman onların yanındayız destekçisiyiz emekliler için biz bu projede 10.000 dairelik bir yer talep ettik ,ondan da proje uygulama hayata geçtiğinde size 10.000  daire vereceğiz diye söz aldık, ,bu projenin hayata geçmesini  sabırsızlıkla bekliyoruz. Kendisi de müspet karşılamıştı, inşallah başarılı bir şekilde sonuçlanır.

    Sonrasında 2000 yılından sonra emekli olan arkadaşlarımızın intibak sorunu var ve çok sıkıntı yaşıyorlar, her gün şikayetler alıyoruz ne zaman olacak, bitecek diye, bu konuyla ilgili mutlaka ivedilikle intibakın  hayata geçmesini bekliyoruz takipçisiyiz.

     Emeklilerimiz büyük borç içinde, büyük oranda  bankalara borçlular mutlaka bu tüfe uygulamasının  kaldırılarak seyyanen zam uygulamasına geçilmesi lazım diye düşünüyorum. Emeklilerin mutlaka tek çatı altında toplanarak mağduriyetlerin giderilmesi  başlı başına bir sıkıntı. Emeklilerin  sağlık giderleri de çok yüksek ,emeklilerin  yüzde on kadar sağlık gideri oluyor ve maaşlarından  kesiliyor bu da büyük sıkıntı bunun da mutlaka düzenlenmesi lazım. Bu kesintilerin olmaması lazım

     .Biz bir çok özel hastane ile anlaşma yaptık ama emekli oraya da büyük oranda zamlar yapıldığından  gidemiyorlar. Sonra promosyon ödemelerimiz var ama bu promosyonlardan emeklilere çok az ödeme yapıldı ,memurlara 2-3 kat olarak yapılırken bizde bu uygulama başladı ve 150 lira gibi bir paraya 3 sene bağladılar. Gelecekte yapılacak promosyon ödemelerinin memurlara yapılan gibi en azından bir maaş olarak olması ile ilgili taleplerimiz var. Daha iyisini yapabilmemiz için sendikalar kanunu gibi “emekliler sendikası” gibi olmalı bu  Anayasa değişikliğinde birkaç kere gündeme geldi ama  son anda  vazgeçtiler .  Halbuki memur emeklileri sendikası gibi çalışan sendikalara dahil ettikleri  memur emeklilerinin o şekilde bize de bir uygulama yapılırsa çok memnun oluruz ,daha rahat olur ve çok daha demokratik olur bizim gayemiz bu, biz demokrasi içerisinde yaşıyoruz, bu sistemde yaşadık doğduk bu sistemde de öleceğiz.

  Son olarak belediyelerden de birkaç talebimiz var emekliler olarak ; onlarla da ilgili birkaç satır söylemem gerekirse, emekliler kendi imkanları ile tatile  ve gezilere gidemediklerinden en azından belirli günlerde emeklilerimizi  etkinlikler çerçevesinde şehir dışına Çanakkale’ye  İstanbul'a yada daha başka Anadolu şehirlerine gezilere götürmek için belediyelerden araç tahsisi ile ilgili destek bekliyoruz. Emeklimiz Bursa'da oturuyor ama daha Uludağ'a çıkmamış böyle şeylerle de çok karşılaşıyoruz, bu konuda belediyelerden otobüs tahsisi konusunda şehir dışı gezilerin de destek bekliyoruz. Şu unutulmamalıdır ki;  şu an görevde olan kamu görevlileri de çalışanlarda belirli bir zaman sonra emekli olacaklar onlar da şu an bizlerin yaşamış olduğumu  sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklar. Daha tabii buna benzer belediyelerimizden emeklilerimizin yaşantısını kolaylaştırması bakımından da birçok beklentimiz var.

Sayın Başkanım , röportajımızda bayağı bir uzadı ,son olarak neler eklemek isterseniz?Emeklilerimize , vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?

  ---15 Nisan Pazartesi günü Saat 20.30’da Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceğimiz İkinci Bahar Türk Müziği Korosu konserimize  bütün emeklerimizi beklediğimiz gibi halkımızı da bekliyoruz. Halka açık bu konserimizin  ücretsiz olduğunu da ayrıca eklemek istiyorum. Başta emeklilerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımıza sağlık ,sıhhat ,afiyet ,mutluluk ve esenlikler diliyorum.  Diyerek sözlerini tamamladı.

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.