Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekli enflasyondan kurtarılmalı

Emeklilerin enflasyon oranlarına göre aldığı zamlardan bahseden Bursa Emekliler Derneği Başkanı Mesut Özşen, Bursa Haber Gazetesi'ne verdiği demeçte durumu değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2020 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2020 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Emekli enflasyondan kurtarılmalı

Durumu değerlendiren Özşen; 13 milyon emeklinin 8 milyonu perişan durumda. İç açıcı bir durum değil. Çoğu bankalardan kredi çeken emekliler. Bunun dışında temel ihtiyaçlarını kısmi vaziyette gideren emekli bu süreçte hiç bir ihtiyacını gideremedi. Gıdadan giyime tüm temel ihtiyaç alanları yüzde elli zamlar gördü. Verilen zamlar işe yaramadı. Emekliyi enflasyona bağladılar. Hükümetin bu durumu düzenlemesi gerekiyor. Emekli enflasyondan kurtarılmalı. Bu enflasyon değerlerine emekli dayanamaz duruma geldi. Kira fiyatları, gıda fiyatları, yakacak fiyatları aldı başını gitti. Emekliye kira ve yakacak yardımı yapılması lazım. Yüzü gülen emekli görmedim. Biz görevimiz neticesi ile üst mercilere bunları bildiriyoruz fakat olumlu ve somut bir yanıt alamıyoruz. Emekliler büyük bir oy potansiyeli de yaratıyor. Bu küçümsenecek bir rakam değil. 13 milyon emekliden bahsediyoruz.

AVRUPA İLE TÜRKİYE ARASINDA FARK VAR

Mukayese dahi edilemez. Türkiye'de emekliler enflasyon durumuna devam ettiği sürece dünyada en az ücret alan emekli seviyesine düşecektir. Enflasyona ayrı bir düzenleme yapılırsa bu durum aşılacaktır.Halkın yaşadığı olumsuzluklara göre hareket edilirse bu miktar bu kritere göre değerlendirilirse bu durum aşılabilir.

BİZ PARTİLER ÜSTÜ BİR GÖRÜŞÜZ

Bütün partilerden üyelerimiz var. Biz partiler üstü bir derneğiz. Siyasi boyutundan çok insani boyutundayız vaziyetin. Bu vatanda dili ile dini ile rengi ile ayrıştırılmadan, kutuplaşmadan insanlara yardım etmektir gayemiz. Daha birçok desteğimiz var. Toki ile emeklileri ev sahibi yapıyoruz. Emeklilere ayrılan yüzde 25'lik oranında tahsis var. Bunun en aşağı yüzde 50'sini emeklilere ayırmak gerektiği kanısındayım. Bursa' da 500 bine yakın emekli var. Çoğunun evi yok. Bu durum dikkate alınmalı. Sadece emekliler için bir çalışma yapılmalı.

AFYON'A TERMAL KAPLICA

Geçim açısından zorluk çeken üyelerimiz için harcamalar yapıyoruz. Bunlar gerek erzak, gerek yakacak olarak yapılmaktadır. Yakacak yardımı yapan tek dernek Emekliler derneğidir.  Aynı zamanda dinlenme tesislerimiz bulunmaktadır. Bunlar Erdek, Narlı, Ankara bölgelerinde emekli yoldaşlarımızın faydalanabileceği tesislerdir. Aynı zamanda Afyon’da termal kaplıca projemiz bulunmaktadır. Aynı zamanda Mersin’de de bu projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Konu ile ilgili atılımlarımız mevcut. Devletten hiçbir destek almıyoruz. Kendi çabalarımızla bu projeleri gerçekleştiriyoruz. Ekim ayında temelinin atılacağını düşündüğümüz bu proje 500 yataklı olacak ve emeklilerimiz buradan faydalanabilecek.

BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu Toplantısı,6-7 Mart 2020 tarihlerinde Ankara'da Genel Merkez Toplantı Salonu'nda yapılmıştır. 113 şube başkanının katıldığı toplantıda, ülke gündemi ve emeklilerin sorunları konuşulmuştur.

-----------------KUTUTUTUTU-----------------------

EMEKLİLERİN TALEP VE BEKLENTİLERİ

Sosyal güvenlik sistemi, hakları koruyan ve geliştiren bir yapıya dönüştürülmelidir.

İntibak sorunu gerçek anlamda çözülememiştir.

Aylık hesaplama parametreleri değiştirilmeli.

Emekli zamları eşitlenmeli.

Gelir ve aylıkların artışında refah payı dikkate alınmalıdır.

2002,2006,2008 Yıllarındaki zam farkları ödenmelidir.

Vergi iadesi karşılığı getirilen ek ödeme oranları yükseltilmelidir.

Emekliye ödenen promosyon ödemeleri iyileştirilmelidir.

Emekliden katılım payı alınmamalıdır.

Sosyal güvencesi olmayan kız çocukları korunmalıdır.

Emekliye de sendika hakkı tanınmalıdır.

Ekonomik ve sosyal konseyde emeklilere de temsil hakkı tanınmalıdır.

Sosyal güvenlik destek primi emekli aylıklarına yansıtılmalıdır.

Memurluktan ayrılmış emeklilerin ikramiyeleri ödenmelidir.

Emekliye pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.

Aktif yaşlanma politikaları üretilmeli.

Anayasa da yaşlılar için öngörülen uyum yasaları çıkartılmalıdır.

Evi olmayan emeklilerimizin konut sahibi olması.

1987-1995 Dönemindeki emeklilerin key ödemeleri yapılmalıdır.

65 Yaş üstü ücretsiz seyahat hakkı verilmelidir.

Bursa Haber Gazetesi olarak sevgili Mesut Özşen'e teşekkürlerimizi sunarız.

HABER: Erdem Berk - Aysun Şahin Karakuş

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.